avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neacordare prioritate pieton
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neacordare prioritate pieton

Buna ziua! Rulam intr-o suburbie cu autoturismul propriu impreuna cu mama mea, iar la o trecere de pietoni intalnesc un barbat care mergea pe trecere parca iesise la plimbare. Am franat, i-am acordat prioritate, dar greseala mea a fost ca "l-am trezit" cu un claxon...omul si-a continuat drumul zambind pastrandu-si ritmul. In fata era o masina de politie, care ulterior nu a schitat nici un gest. Dupa aproximativ 500 de m vine cu semnalele luminoase si sonore dupa mine, cerandu-mi permisul si cerandu-mi sa-l insotesc. Ne-am intors la locul cu pricina, politistul a chemat omul caruia nu ii "acordasem prioritate"( ca martor cred), mi-a facut PV si ...permis suspendat pe 30 de zile, motiv neacordare de prioritate. Luni o sa ma duc sa depun plangere + cerere certificat de grefa de la judecatorie.
A procedat corect politistul? Se pune martorul de la mine?(fiind mama.ruda de gradul I)?
In fata noastra un alt sofer a intors pe linie continua. Cand i-am spuns..mi-a raspuns sec.."Nu pot sa-i vad pe toti"

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: sbk_77 , utilizator 14:10, 26 Ianuarie 2011
Procesul verbal a fost intocmit pentru neacordare de prioritate unui pieton angajat in traversare pe trecerea de pietoni. Astfel, art. 100, alin. 3, lit. b, din OUG 195/2002 spune: Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni (4 sau 5 puncte amenda) si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte: neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului.
Daca se contesta acest proces verbal, cu motivatia ca altele au fost faptele, cu martorul din masina, sansele ca decizia judecatorului sa fie pozitiva contravenientului sunt egale cu zero.
sbk_77 a scris:
Daca se contesta acest proces verbal, cu motivatia ca altele au fost faptele, cu martorul din masina, sansele ca decizia judecatorului sa fie pozitiva contravenientului sunt egale cu zero.

Nu inteleg de ce sunteti asa de sigur:

"Pe fond, CEDO a considerat ca sistemul procedural roman in materie contraventionala, avand la baza principii de procedura civila ce impun celui ce deschide o procedura judiciara - contravenientul in speta - sa probeze veridicitatea spuselor, este contrar prezumtiei de nevinovatie. Curtea a considerat ca prezumtia de legalitate si de adevar a procesului-verbal de contraventie este o prezumtiei lipsita de rezonabilitate, punand un acuzat penal intr-o situatie prea dezavantajoasa.

In consecinta, s-a decis ca art. 6, cu privire la prezumtia de nevinovatie, a fost violat."

hotararea Anghel c. Romania din 4 octombrie 2007, rezumat aici: [ link extern ]
De acord cu cele spuse de dvs. in ultima postare, insa in cazul de fata discutam de despre o cauza ce se limiteaza la Codul civil, fara a atinge nici pe departe materia Codului penal. Iar pana la CEDO este obligatoriu sa fie "consumate" toate caile de atac din Romania. Ma indoiesc ca "hnt", contravenientul, va ajunge cu aceasta cauza pana la Curtea Europeana.
Nici nu are vreo legatura cu dreptul penal, si in cazul despre care era vorba acolo era implicata o contraventie. Nu vorbim de ajungerea la CEDO, ci de invocarea jurisprudentei ei in fata instantelor nationale, lucru care chiar se face cu succes.
Este posibil sa fie off-topic, dar citez din hotararea CEDO in cauza "Anghel c. Romania din 4 octombrie 2007" : "CEDO a constatat in primul rand ca, tinand cont de natura faptei de care a fost acuzat reclamantul, precum si de faptul ca sanctiunea pentru acea contraventie putea fi, la acel moment, si una privativa de libertate, reclamantul a fost acuzat in materie penala, astfel ca art. 6 este aplicabil". Nu este penal, dar se invoca penalul?
In cazul nostru, contravenientul a semnat un proces verbal din care rezulta ca a incalcat art. 100 din OUG 195/2002. Cum poate contesta continutul pv.ului? Atunci toate contraventiile aplicate cetatenilor pot fi atacate in instanta, invocand decizia CEDO in cauza Anghel contra Romaniei? Sa fim rezonabili!

Alte discuții în legătură

E ok model de plangere retinere permis la trecerea pe pietoni? catalintan catalintan DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul zzz, domiciliat în zzz, identificat prin zzz formulez prezenta PLÂNGERE CONTRAVENTIONALA, Împotriva ... (vezi toată discuția)
Contestare pv pentru neacordarea de prioritate pe trecerea de pietoni. am șanse de câștig dacă nu e completat la secțiunea martori? DannielS DannielS Am fost oprit de catre un echipaj de politie rutiera cu pretextul ca nu am acordat prioritate pietonilor pe trecere. Pe trecere nu se aflau pietoni si nici ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda circulatie florianhomeag florianhomeag Buna ziua, In data de 12.06.2012 in municipiul Timisoara am fost oprit de un echipaj de politie pentru ca nu am acordat prioritate pietonilor la o trecere ... (vezi toată discuția)