avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturile unui membru de ansamblu artistic
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturile unui membru de ansamblu artistic

Sunt membru al unei orchestre simfonice de stat.As dori sa aflu care sunt drepturile mele in cazul inregistrarilor de cd si difuzarilor televizate facute la concertele orchestrei.Se pot ele face fara acordul membrilor?Care sunt organizatiile care imi pot apara aceste drepturi,daca devin membru?
Exista doua posturi de televiziune locala care ne transmite concertele uneori chiar si in direct,mai apoi inregistrarile de nenumarate ori pe post.Detaliile acestor transmisii nu ne sunt comunicate niciodata.Daca sunt legale si in regula nu inteleg refuzul directiunii institutiei de a ni le comunica.
Cel mai recent răspuns: Hobitzi , utilizator 21:46, 23 Ianuarie 2011
Sunteti artist interpret sau executant in sensul Legii 8/1996 privind dreptul de autor si beneficiati de dreptul de a permite inregistrarea, copierea, radiodifuzare, doar ca pentru reprezentarea drepturilor trebuie sa aveti un reprezentant. Vedeti de la art. 95 incolo din lege [ link extern ]
Art. 99. (1) In sensul prezentei legi, executia sau interpretarea unei opere este colectiva, in cazul in care interpretarile ori executiile individuale formeaza un tot, fara a fi posibil, data fiind natura interpretarii sau executiei, sa se atribuie un drept distinct vreunuia dintre artistii participanti asupra ansamblului interpretarii sau executiei.
(2) In vederea exercitarii drepturilor exclusive privind autorizarea prevazuta la art. 98, artistii interpreti sau executanti care participa, in mod colectiv, la aceeasi interpretare ori executie, cum ar fi membrii unui grup muzical, ai unui cor, ai unei orchestre, ai unui corp de balet sau ai unei trupe teatrale, trebuie sa mandateze, in scris, dintre ei, un reprezentant, cu acordul majoritatii membrilor.
(3) Sunt exceptati de la prevederile alin. (2) regizorul, dirijorul si solistii.

Totusi, dvs probabil aveti un contract de munca prin care ati transferat angajatorului respectivele drepturi (este posibil asta cf art. 100 din lege).

Organismul de gestiune colectiva pentru artistii executanti este CREDIDAM de unde puteti obtine mai multe informatii [ link extern ] /
In cazul in care am un contract de munca prin care am transferat angajatorului aceste drepturi ele nu ar trebui sa apara in acest contract,sau intr-un act aditional?Nu am nimic prevazut cu privire la aceste situatii nici in CIM si nici in CCMI,nici de semnat nu am semnat act aditional in acest sens.M-am angajat in 1997 ceea ce face posibil efectul acestei legi asupra mea,dar cel putin 50% din membri orchestrei sunt angajati inainte de aparitia legii(respectiv 1996),ce se intampla in situatia lor?
Legea 8/1996 privind dreptul de autor este ca orice lege, adica se aplica tuturor situatiilor de dupa aparitia ei, indiferent cand a inceput relatia de munca. . Nu e nicio diferenta intre dvs si ceilalti angajati.

Articolele relevante sunt:
Art. 100. In cazul unei interpretari sau executii efectuate de un artist, in cadrul unui contract individual de munca, drepturile patrimoniale prevazute la art. 98, care sunt transmise angajatorului, trebuie sa fie expres prevazute in contractul individual de munca.

Daca transferul drepturilor nu este expres prevazut in CIM, ar trebui sa va desemnati un reprezentant, in conditiile art. 99 (2) de mai sus. Vedeti la CREDIDAM.
Va multumesc de ajutorul acordat.Stiam de CREDIDAM,am sa iau legatura cu ei.Am citit si articolele din lege care se refera la artistii executanti interpreti,m-au luminat,sper sa lumineze la fel si institutia mea angajatoare sa procedeze de acum incolo conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre legea 8/1996 Claudia Ghioc Claudia Ghioc am rugamintea daca mi se poate explica conform legii 8/1996 referitor la CREDIDAM societatile sint obligate sa plateasaca acel drept al autorilor fiindca cei ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru agregator segmente continut video? phatsua phatsua Salut, pentru urmatoarele cazuri de mai jos (agregatoare continut cu scop informativ) cum ati interpreta legislatia in curs? 1. O emisiune video scurta de ... (vezi toată discuția)
Autorizatie neexclusiva de la upfr veronica ciucanu veronica ciucanu Am o cofetarie si se asculta muzica ambientala de pe stick inregistrat de noi .Am autorizatie de la UCMR-ADA.Cei de la UPFR zic ca imi trebuie si de la ei ... (vezi toată discuția)