Buna ziua,
As dori sa achizitionez un teren pe care sa construiesc o casa, care sa fie pe numele fiului meu in varsta de 2 ani in acest moment. Pot sa fac contract de vanzare cumparare direct pe numele lui? Exista o procedura speciala in acest caz, avand in vedere ca este minor?
NU cunoastem toata situatia dar nu, in principiu nu e nevoie de nimic in plus.
Desi nu inteleg dece e nevoie sa cumparati pe numele copilului, cred ca, in timp, pot aparea consecinte nu tocmai dorite ale acestui lucru.
De la caz la caz.
Detaliile sunt urmatoarele: in urma unei casatorii anterioare a sotului meu a rezultat un copil. Stiu ca in cazul in care se intampla ceva cu sotul meu va trebui ca sa se faca succesiunea pe toate bunurile care i-au apartinut si la care sa participe toti eventualii mostenitori.
Noi vrem sa ii cumparam copilului nostru un teren pe care sa ii facem o casa si al carui proprietar sa fie el. Nu am vrea sa cumparam acest teren pe numele nostru, am vrea sa prevenim eventuale dispute.
Copilul nu va putea fi proprietar cu drepturi depline pana cand va fi major. Capacitatea de exercitiu deplina o va dobandi la 18 ani. Exista insa riscuri de ordin subiectiv legat de aceasta problema. Juridic insa el are doar capaciate de folosinta si nu si de exercitiu, deci nu poate intreprinde nici o actiune care presupune cumparare sau vanzare deoarece nu are discernamant.
Referitor la succesiune, se cunosc cazuri in care astfel de acte au fost atacat in instanta, uneori s-a castigat, alteori nu..
1.Va fi greoi sa cumparati imobilul pe numele copilului de 2 ani, peste tot va trebui sa fie reprezentat de parinti pe perioada minoratului - daca vindeti e nevoie de acordul autoritatii tutelare s.a.m.d.
2.Puteti cumpara terenul doar pe numele dvs., ca bun propriu, declarand in contract ca e cumparat cu banii dvs. proprii, si sotul sa dea declaratie ca e de acord ca bunul sa fie al dvs. propriu pentru ca pretul il achitati dvs. din banii proprii.
3. Puteti incheia la majoratul copilului un contract de intretinere cu acesta.
4. Pentru evitarea consecintelor neplacute pentru dvs. in raport cu copilul, in contractul de cumparare puteti institui interdictie de instrainare si grevare a imobilului in favoarea parintilor- astfel ca fiul sa nu poata vinde sau ipoteca pe durata vietii dvs., fara acordul dvs. scris, si mai mult, puteti sa va rezervati dvs. si sotului uzufructul bunului, si copilul sa aiba doar nuda proprietate-asta inseamna ca parintii pot folosi bunul pe durata vietii lor, si ca fiul are doar la moartea lor in intregime bunul (adica atat proprietatea in acte cat si cea in fapt).