avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelamurire- procedura succesorala notariala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelamurire- procedura succesorala notariala

Buna ziua!

Eu nu am inteles un lucru: dreptul de proprietate asupra unei mosteniri se dobandeste de drept, sau trebuie sa deschizi procedura succesorala notariala/sa apelezi la o instanta de judecata care sa stabileasca faptul ca esti mostenitor? Din ce stiu eu, la procedura succesorala notariala/o actiune in justitie se apeleaza pentru a face impartirea bunurilor care fac obiectul mostenirii. Problema mea se prezinta in felul urmator: bunicul meu a fost proprietar al unei case, iar de la moartea sa, tatal meu, singurul fiu al bunicului, locuieste in ea de 25 de ani. Ideea mea e ca tatal meu a dobandit dreptul de proprietate asupra casei(din moment ce a acceptat tacit mostenirea prin faptul ca s-a comportat ca mostenitor). Bunicul meu a mai avut un nepot(fiu al unui frate de-al sau) care l-a ingrijit in ultima parte a vietii sale si caruia i-a lasat o alta casa, in care acesta locuieste.(nu stiu daca i-a vandut-o sau daca i-a facut testament pentru ea). Intrebarile pe care vi le pun sunt urmatoarele:
1. Tatal meu este sau nu proprietarul casei in care locuieste?(Parerea mea este ca da, din moment ce el face parte din prima clasa de mostenitori legali, iar nepotul bunicului din a patra. In plus tata a aceptat mostenirea in termenul legal, iar nepotul nu(prin urmare e exclus de la mostenire deoarece nu a facut optiunea succesorala in sensul acceptarii in termenul de 6 luni(oricum el ar fi exclus de la mostenire de tatal meu). E absolut necesar sa deschida procedura succesorala notariala pentru a i se elibera certificat de mostenitor? Am fost la un notar si mi-a spus ca nepotul acesta ar putea revendica respectiva casa la moartea tatalui meu daca acesta nu deschide aceasta procedura.
2. Daca nepotul nu are niciun act pe casa pe care i-a lasat-o bunicul(cea de-a doua), tatal meu poate sa devina proprietarul ei( in aceasata situatie, eu cred ca nu, din moment ce a fost decazut din dreptul de a face optiunea succesorala in termenul de 6 luni, iar nepotul a acceptat tacit mostenirea prin faptul ca s-a comportat ca un mostenitor asupra casei cu pricina)?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 11:25, 24 Ianuarie 2011
Buna ziua !
Trebuie facuta delimitarea intre notiunile de succesiune si mostenire ...
Daca succesiunea se deschide prin deces , fara nicio alta formalitate , mostenirea (calitatea de mostenitor) nu se poate dobandi decat urmare parcurgerii etapelor legale ( fie procedura notariala , fie o hotarare a instantei judecatoresti ) ...
Pentru a dobandi dreptul de proprietate asupra bunurilor tatalui decedat ( bunicul dvs.) tatal dvs. trebuie sa deschida mostenirea , acum avand calitatea de mostenitor prezumtiv .... In masura in care bunicul dvs. nu a efectuat un act translativ de proprietate pt imobilul in care locuieste acel nepot , imobilul respectiv va intra in masa succesorala a bunicului ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema succesorala marius29_86@yahoo.com marius29_86@yahoo.com Buna ziua! Tatal meu vrea sa-mi lase casa mostenire. Nu sunt sigur ce trebuie sa fac pentru a deveni proprietarul casei in mod legal. Situatia mea e ... (vezi toată discuția)
Va rog sfatuiti-ma!!! dreptul meu la mostenire?!?!? Audry Audry Buna ziua! Am mai explicat cazul acesta si nu prea am primit raspunsuri (de fapt cred ca n-am explicat bine). Situatie: tatal meu are un certificat de ... (vezi toată discuția)
Am dreptul de a mosteni ? Pioana Pioana Buna ziua , Bunica mea a decedat in luna octombrie anul acesta. Sotul ei e decedat de multi ani si aveau un copil (tatal meu ) . Bunica avea un apartament ... (vezi toată discuția)