avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contributii de plata administrator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contributii de plata administrator

BUNA ZIUA.
As dori sa va prezint urmatorul caz pentru care va rog sa-mi dati o rezolvare legala.

O persoana ocupa functia de admnistrator la o societate pe actiuni privata administrata in sistem unitar, in baza unui contract de administrare incheiat cu Adunarea Generala a Actionarilor conform Legii 31/1990, republicata. Anterior ocupa functia de contabil – sef in cadrul aceleiasi societati in baza unui contract individual de munca (suspendat).
As dori sa stiu incepand cu data de 01.01.2011 ce obligatii declarative si de plata are la bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul asigurarilor sociale de sanatate ? Dar societatea?
Dar in cazul in care, in paralel mai are un contract de munca individual cu o alta societate?
Mentionez ca pana in 2011 persoana a avut incheiat contract de asigurare cu Casa de Pensii si Casa de Sanatate cu o valoare la care a optat personal, valoare ce difera de valoarea contractului de administrare.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: doina barbu , utilizator 08:58, 25 Ianuarie 2011
RASPUNS:
Indemnizatia administratorului de SA este asimilata venitului de natura salariala (vezi Legea 571/2003, art.55) si in conformitate cu Legea 31/1990 rep. se impoziteaza prin exceptie de la Legea 19/2000 (acum L263/2010) similar veniturilor din salarii (adica se platesc atat contributii inidividuale cat si contributiile angajatorului (pensii, sanatate, somaj).
CONCLUZIE:
- valabila numai pentru administratorii de SA, indemnizatia administratorului se impoziteaza similar unui salariat al operatorului economic (impozit pe venit 16%, contributii: cas 20,8% si 10,5%, cass 5,2% si 5,5% somaj 0,5% si 0,5%)

BAZA LEGALA:
L571/2003 Codul fiscal,art.55 alin.(2), sunt venituri asimilate salariilor:
j)indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor;
L31/1990 rep. art.152:
Art. 152
(1)Directorii sunt raspunzatori pentru neîndeplinirea îndatoririlor lor. Prevederile art. 1371 alin. (3), ale art. 1441, 1443, 1444, 150 si ale art. 15312 alin. (4) se aplica directorilor în aceleasi conditii ca si administratorilor.
(2)Remuneratia directorilor, obtinuta în temeiul contractului de mandat, este asimilata din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii si se impoziteaza potrivit legislatiei în materie.
(3)Prin derogare de la art. 5 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, remuneratia directorilor obtinuta în temeiul contractului de mandat este asimilata salariului, din punctul de vedere al obligatiilor decurgând pentru director si societatea comerciala din legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, legislatia privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si din legislatia privind asigurarile de sanatate.
Legea 95/2006, art.257;
Legea 263/2010.
Legea 76/2002.
MULTUMESC!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de contract are directorul executiv al unei societati comerciale? lumicoman lumicoman Directorul executiv al unei societati comerciale - reprezentantul societatii are contract de munca sau contract de mandat? Ce dari trebuiesc date la sat? (vezi toată discuția)
Contractul de mandat in dr. muncii Carmen Curelea Carmen Curelea Cum se inregistraza in carnetul de munca contractul de mandat al dir. gen. care nu este anterior salariat la societatea in cauza? (vezi toată discuția)
Contract mandat administrare Carmen.D Carmen.D Situatie: director executiv, cu contract individual de munca (nu director in intelesul Legii 31/1990 modificata, adica nu i s-au delegat atributii de la ... (vezi toată discuția)