avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... improprietarire minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

improprietarire minor

Doi oameni inaintati in varsta s-au recasatorit si au un copil inca minor.
Existand posibilitatea ca acest copil sa ramana orfan inainte de majorat,cei doi ar dori sa se asigure ca ,ceea ce au relizat fiind impreuna, (o casa), va apartine minorului fara ca restul copiilor din primele casatorii sa poata interveni in vreun fel dupa moartea lor.
Ce posibilitate legala exista? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
Malex_, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters189406 , utilizator 16:59, 27 Ianuarie 2011
din ce stiu eu,

se poate face act de vanzare cumparare, va prezentati la notar cu o persoana majora - mos matusa, oricine- care va semna in numele copilului actionand ca tutore legal pentru copilul minor.

sau bineinteles, se poate face testament.... numai ca daca nu exista alte bunuri in masa succesorala a fiecarui parinte, copii vor veni la mostenirea pentru rezerva ( o cota din mostenire la care le da dreptul legea)
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
feel, utilizator
1.Persoana cu care merge la notar ca reprezentant al minorului trebuie sa fie desemnata de Autoritatea Tutelara?
2.Din cate stiu,Contractul de vanzare-cumparare poate fi contestat de catre cei interesati pe motiv ca minorul n-ar avea venituri proprii-deci bani pentru ca aceasta tranzactie sa poata fi considerata valida.
Ce-mi puteti spune despre asta,si-mi cer scuze ca insist.
la primul punct - raspunsul este nu, nu tb desemnat de autoritatea tutelara

la al doilea punct - exista in actualul cod civil un articol prin care contractul de vanzare cumparare catre un succesor poate fi contestat ca si donatie deghizata, si cred ca asa fiind pusa problema e mai usor de demonstrat acest lucru
Contractul de vanyare cumparare este singura modalitate de a obtine minorul,bunurile in totalitate.
Minorul sub varsta de 14 ani nu are capacitatea de a incheia acte,el poate fi reprezentat de catre un tutore desemnat de autoritatea tutelara,deoare ce dumneavoastra in calitate de vanzator nu puteti fi si repreyentantul legal al celui care cumpara.
minorul care are varsta intre 14 si 16 ani,are capacitate restransa si deci trebuie sa fie reprezentat la icheierea anumitor acte .
Minorul intre 16 ani si 18 ani are capacitate de a incheia acte,la aceasta varsta nu mai trebuie sa fie repreyentat ,decat poate in cazul actelor de dispozitie ce pun in pericol patrimoniul sau initial.
Tot nu sunt lamurit cu modul de transmitere a acelei case minorului fara ca cei interesati sa poata contesta cu succes actul respectiv.
Deci,intrebarea ramane urmatoarea:
Contractul de vanzare cumparare catre minor poate fi incheiat cu demonstrarea provenientei banilor (donatie de la o bunica,etc.,pusi intr-un cont pe numele minorului) si asta ar demonstra ca nu e o donatie deghizata?
Va rog mult,o idee,alta decat aceasta daca trebuie, ceva care sa fie sigur, care sa-i dea drepturi depline si incontestabile copilului si liniste si impacare parintilor. Multumesc mult pentru implicare.

Ar putea fi introdusa in ecuatie o a treia persoana (de incredere si nu dintre succesori)catre care sa se faca o donatie urmata de un act de vanzare cumparare catre copil din partea acesteia?

Ultima modificare: Marți, 25 Ianuarie 2011
Malex_, utilizator

Alte discuții în legătură

Minor lipsit de capacitate de exercitiu BeSmart BeSmart Buna ziua, Puteti sa ma ajutati cu privire la formalitatile necesare pentru ca un minor lipsit de capacitate de exercitiu sa poata dobandi un imobil ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare...fara plata pretului popescumariaioana popescumariaioana buna ziua! speta e foarte simpla...posibilitatile sunt multiple! bunicii mei au 4 copii si 5 nepotii. unul dintre nepoti sunt eu! in urma cu 8 ani s.au decis ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil pe numele nepotilor kicsim2006 kicsim2006 buna ziua mama doreste sa cumpere un imobil pe numele nepotiilor este posibil? ce fel de acte are nevoie? (vezi toată discuția)