avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pot divorta?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pot divorta?

buna seara eu numai stiu nimic de sotul meu de aproape 5 ani pot divorta si prin ce metode ? nu stiu unde locuieste sau daca mai e in tara va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriana Olteanu , Avocat 21:20, 24 Ianuarie 2011
da, puteti divorta.
Veti fi nevoita sa faceti citare prin publicitate, insa parasirea domiciliului conjugal constituie o conditie suficienta pentru admiterea actiunii de divort.

Va recomand sa acordati importanta necesara pentru a nu crea dificultati ulterioare.
Formulați acțiune la judecătoria în circumscripția căreia ați avut domiciliul comun.
Solicitați instantei sa va admită citarea prin publicitate în conformitate cu prevederile art. 95 C.pr.civ.


Conform prevederilor art. 95 C.pr.civ, cand reclamantul invedereaza ca, desi a facut tot ce i-a stat in putinta, nu a izbutit sa afle domiciliul paratului, presedintele instantei va dispune citarea acestuia prin publicitate.
Citarea prin publicitate se face afisandu-se citatia la usa instantei. Citatia se publica si in Monitorul Oficial al Romaniei sau intr-un ziar mai raspandit, in cazurile in care presedintele tribunalului sau completului de judecata apreciaza ca o asemenea masura este necesara.
Afisarea, precum si publicarea citatiei in Monitorul Oficial sau intr-un ziar mai raspandit se fac cu cel putin 15 zile inainte de data fixata pentru judecata. In cazurile urgente, presedintele tribunalului sau completului de judecata va putea reduce acest termen la 5 zile.
Daca paratul se infatiseaza si dovedeste ca a fost citat prin publicitate cu rea-credinta, toate actele de procedura ce au urmat incuviintarii acestei citari vor fi anulate, reclamantul putand fi sanctionat cu amenda si obligat la despagubiri, potrivit legii.
va multumesc si mai am o intrebare-trebuie sa platesc eu pentru ziar sau monitorul oficial si daca stiti cam cat ar costa?
Anuntul va fi dat intr-un ziar pe cheltuiala dvs. Costurile sunt cele obisnuite pentru anuntul din ziar, in dunctie de numarul de cuvinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie prin publicare in ziar robertsega32 robertsega32 Buna ziua. Mi s-a pus in vedere de instanta sa efectuez procedura de citare cu partea adversa prin publicarea citatiei intr-un cotidian de larga circulatie. In ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor / lipsa una din parti pisica13 pisica13 Buna seara, In urma cu 10 luni am parasit domiciliul conjugal din varii motive. Acum cand vreau sa divortez, constat cu stupoare ca nevasta a vandut ... (vezi toată discuția)
Divort crissta38 crissta38 Am inaintat cererea de divort dar paratul nu este in tara ci lucreaza fara forme legale in strainatate.La prima infatisare procesul s-a aminat si mi s-a spus ... (vezi toată discuția)