avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ap. cu 4 camere - Sa renunt la repartitoare?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ap. cu 4 camere - Sa renunt la repartitoare?

Buna seara, stau intr-un apartament de 4 camere, intr-un bloc de 4 etaje. Am 3 pereti exteriori, pentru ca sunt exact pe colt, tavanul este rece pentru ca stau la ultimul nivel, podeaua este si ea rece din cauza ca apartamentul de sub mine nu este locuit.

In luna decembrie au functionat 2 calorifere constant pe 3-4 (2dormitoare) si ocazional a mers si cel din living caruia i-am dat drumul de revelion si craciun cand am avut invitati. In casa este foarte frig, am ferestre de termopan dar ele prezerva caldura, nu o fac, si cu toate astea mi-a venit caldura 260lei. Probabil ca adunat cu restul de cheltuieli voi depasi 420ron.

Asa ca ma bate gandul sa renunt la repartitoare insa vreau sa o fac in cunostinta de cauza si pentru asta cer un sfat celor de pe aici, in special d-nei Elga.

Am citit un post al dvs. despre calcularea ap. necontorizate, am inteles procedura, insa am mai citit si alte pareri cum ca, daca exista un apartament necontorizat intr-un bloc contorizat, acesta ar suporta toate pierderile de pe retea. Nu stiu cat de adevarata aceasta afirmatie, as dori o parere.

Deasemenea, iau in calcul urmatorul aspect. Dintre toti locatarii acestui bloc, eu sunt cel mai inconjurat de spatii reci, sunt o enclava care trebuie sa incalzeasca toti peretii din jur. Asa ca ma gandesc, ca oricat ar plati un apartament ca al meu +10% tot nu ar ajunge la suma pe care as plati-o eu daca as da toate robinetele pe 5. E corect?
Cel mai recent răspuns: Babic , utilizator 11:38, 20 Martie 2011
Ar fi bine sa aflati daca sigur apartamentul care plateste cel mai mult la caldura este calculat la pausal. Daca doar s-a certat cu administratora si nu permite citirea dar achita acei 3,13 lei/aparat pentru serviciul de citire/repartizare i se calculeaza un numar de unitati estimat pentru repartitoare, iar dumneavoastra daca veti renunta s-ar putea sa aveti surpriza neplacuta a unei sume mult mai mari (provenite de la un consum maxim/SET inregistrat intr-un apartament cu doua camere spre exemplu).
Pana la urma puteti face o incerecare, daca nu le demontati si doar spuneti ca pana la sfarsitul acestui sezon doriti sa platiti fara sa se tina cont de indicatiile repartitoarelor, de anul viitor puteti reveni (pana la urma va riscati pe banii dumneavoastra, poate fi mai bine dar poate fi si mult mai rau, in functie de cat de economi vor fi vecinii dumneavoastra).
Orice imobil este proiectat astfel incat sa se incalzeasca unitar intreaga suprafata locuita, fie ca vorbim despre o sufragerie, fie ca este vorba despre o baie, fie ca vorbim despre o vila, fie ca vorbim despre un bloc (sectiunea "Instalatiile termice"). Daca proprietarul unei case/vila doreste ulterior sa nu isi incalzeasca imobilul, il priveste personal, este singurul "beneficiar" al consecintelor.
INSA, proprietarul unui apartament dintr-un bloc de locuinte are alte obligatii, el nu isi poate "inchide" pur si simplu caloriferele ca sa "faca economie" deoarece deranjeaza:
- vecinii, prin faptul ca peretii lui vor fi reci.
Consecinta: vecinii lui vor plati si incalzirea acelor pereti.
- cladirea/constructia, deoarece apar diferente de caldura intre tronsoane
Consecinta: slabirea structurii de rezistenta - efectele se vor vedea in timp
- sistemul de incalzire/tevile, prin faptul ca se micsoreaza volumul de apa circulat ceea ce conduce la suprapresiuni care nu au fost luate in calcul din Proiect.
Consecinta: zgomote si vibratii in instalatie, se numesc berbeci si apar in situatia sus-amintita. Tevile sunt si asa vechi, putrede, le lipseste un impuls.
Prin proiect s-a calculat necesarul de suprafata radianta pentru obtinerea confortului termic pe fiecare METRU PATRAT UTIL de suprafata locuita. Inclusiv pe casa scarii au fost montate calorifere, pentru confort.
La etajul 4, au fost proiectate calorifere cu MULTI elementi, care sa radieze MULTA caldura si care sa ofere ACELASI CONFORT ca unui apartament sau garsoniera de la etajul 1, incadrata. O baie incadrata in interiorul imobilului NU ARE calorifer !
Si atunci, cum este posibil sa se sustina si mentina INCA existenta repartitoarelor, aparate care arata pe un display niste UNITATI adimensionale !? Sa sustina cineva ca este un sistem echitabil ?
Da, este NORMAL ca etajul 4 sa primeasca multa caldura, iar etajul 1 incadrat sa primeasca putina caldura.
Insa este ANORMAL ca etajul 4 sa plateasca MULT si etajul 1 sa plateasca putin.
CORECTA este repartizarea caldurii in functie de suprafata UTILA incalzita, conform proiectului de executie a blocului. Asa cum s-a procedat inainte de aparitia acestor ... aparate. Economiile ce se doresc realizate de catre statul roman sau de catre Uniunea Europeana trebuie realizate la sursa, la producator si nu la consumatorul final casnic. Mari economii se realizeaza la consumatorii industriali, prin reciclare, etc.
Rezultatul introducerii repartitoarelor ? Negativ. Au avut de castigat doar cele doua trei firme care monteaza si exploateaza si calculeaza. Plus acele persoane care au fost "motivate" sa introduca sistemul in blocurile de locuinte, fie ei administratorii, fie locatari cu "initiativa".
O singura observatie mai fac: firma care ne pastoreste noua repartitoarele se afla inregistrata in jud. Mehedinti, la Drobeta Turnu Severin si a fost infiintata in 2004.
Exact inainte de intrarea repartitoarelor in Romania. Si de ce nu in Bucuresti, ca doar este o companie de interes national. Poate ca jud. Mehedinti reprezinta o zona defavorizata cu facilitati de ordin fiscal, impozite mai mici ?
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare caldura radet pentru un apartament debransat si cu cta jumong75 jumong75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de ... (vezi toată discuția)
Renuntare la repartitoare A241 A241 Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Plata caldura parti comune marinica71 marinica71 am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist ... (vezi toată discuția)