Buna seara, stau intr-un apartament de 4 camere, intr-un bloc de 4 etaje. Am 3 pereti exteriori, pentru ca sunt exact pe colt, tavanul este rece pentru ca stau la ultimul nivel, podeaua este si ea rece din cauza ca apartamentul de sub mine nu este locuit.
In luna decembrie au functionat 2 calorifere constant pe 3-4 (2dormitoare) si ocazional a mers si cel din living caruia i-am dat drumul de revelion si craciun cand am avut invitati. In casa este foarte frig, am ferestre de termopan dar ele prezerva caldura, nu o fac, si cu toate astea mi-a venit caldura 260lei. Probabil ca adunat cu restul de cheltuieli voi depasi 420ron.
Asa ca ma bate gandul sa renunt la repartitoare insa vreau sa o fac in cunostinta de cauza si pentru asta cer un sfat celor de pe aici, in special d-nei Elga.
Am citit un post al dvs. despre calcularea ap. necontorizate, am inteles procedura, insa am mai citit si alte pareri cum ca, daca exista un apartament necontorizat intr-un bloc contorizat, acesta ar suporta toate pierderile de pe retea. Nu stiu cat de adevarata aceasta afirmatie, as dori o parere.
Deasemenea, iau in calcul urmatorul aspect. Dintre toti locatarii acestui bloc, eu sunt cel mai inconjurat de spatii reci, sunt o enclava care trebuie sa incalzeasca toti peretii din jur. Asa ca ma gandesc, ca oricat ar plati un apartament ca al meu +10% tot nu ar ajunge la suma pe care as plati-o eu daca as da toate robinetele pe 5. E corect?
Avand in vedere ca sunt 4 camere si ca nu sta in toate patru decat la ocazii ,eu nu as renunta la repartitoare la situatia data .Fiindca daca renuntati o sa platiti caldura si unde nu sta nimeni .
260 lei caldura pentru un apartamentament cu 4 camere este un pret acceptabil .
Multumesc pt. raspunsuri. Azi s-au afisat listele cu intretinerea pt. luna decembrie. Fac un studiu de caz pe situatia mea cu apartamentele de 4 camere de pe scara pe care locuiesc. In ordine descrescatoare sumele sunt: ap. "x" -481ron; eu - 419ron; ap."y" - 351ron; ap."z" - 350ron si tot asa. Majoritatea apartamentelor de 4 camere cu 2 persoane platesc in jur de 350ron in aceleasi conditii de caldura ca si mine, adica nu fac cald in toata casa, si totusi platesc mai putin. Ap. "z" este pe palier cu mine, deci tot ultimul etaj, cu 3 persoane si un copil si plateste 350ron.
Singurul apartament care plateste mai mult ca mine este ap. "x" care este la parter, stau 2 adulti si 2 copii si este calculat la pausal din cauza ca este certat cu adminnistratorul si nu lasa pe nimeni sa-i citeasca consumul. Asa ca suma lui se calculeaza in functie de cel mai mare de pe scara, adica eu. Sunt campion la costuri pe scara asta in 2 persoane si cu frig in casa.
Asadar daca eu as renunta la repartitoare as plati cu 10% mai mult decat cei cu 350ron, adica aprox. 385ron si as avea caldura in toata casa, corect?
Ca sa raspund d-nei Elga. Apartamentul nu are modificari de compartimentare, caloriferele sunt cele vechi de fonta, iar usile le tin inchise. Deci nu am pretentia sa incalzesc 90mp cu 2 calorifere, am pretentia sa platesc un pret rezonabil pt. frigul pe care il suport in celelalte camere.
Sumele pe care ni le-ati aratat sunt la intretinere sau numai la caldura? Ca sa stim ce comentam....
Ati inteles corect, dar ati scapat din vedere exact partea cea mai subtila a rationamentului in care va spuneam ca fara unitatile dv. totalul unitatilor echivalente vor fi mai putine, dar valoarea facturii va fi mai mare pentru ca dv. veti consuma mai mult, lasand caloriferele deschise in toata casa si in permanenta.
Global, pe scara, facand impartirea unei facturi mai mari la un numar mai mic de unitati echivalent calorice, va rezulta un cost mai mare / unitatea echivalent calorica, astfel incat cei 350 lei de luna asta ai apartamentului z, la acelasi consum sa coste luna viitoare, cand presupunem ca veti fi renuntat la repartitoare, 375 sau 400 lei, iar dv. sa ajungeti sa platiti o suma egala cu cea de luna asta, incalzindu-va intreaga casa.
Acest exemplu este posibil, dar factorii care intra in ecuatie sunt foarte versatili. Maximul consumului unui apartament similar cu al dv. poate sa se modifice dramatic, poate si alti vecini sa va urmeze exemplul si cu cat mai multi renunta la repartitoare, cu atat creste valoarea unei unitati echivalent calorice.
Sigur, veti spune, "nu ma intereseaza ce fac ceilalti, ma intereseaza ce conditii am eu in casa sa ma simt confortabil. Fals! Actiunea dv., aparent strict personala, ii va influenta si pe ceilalti si incet incet, cumva, in valoarea cotei la caldura din ce in ce mai mare, se va intoarce tot impotriva dv.
E un proces categoric obiectiv, nu ca ar vrea cineva sa va faca rau.
Eu am incetat sa mai sfatuiesc oamenii sa nu renunte la repartitoare.
Pe de o parte sunt balacarita ca "tin cu ursu'", pe de alta parte observ un curent de opinie din ce in ce mai agresiv impotriva repartitoarelor. Si din pacate acest curent are in frunte niste lideri de opinie cu interese specifice in domeniu, urmati de o pleiada de fani care nu stiu exact despre ce e vorba, dar sunt cuprinsi usor de frenezia de a contesta orice si pe oricine, oricand.
Chiar astazi, o vecina de-a mea a venit destul de agitata sa-mi bata in usa ca a auzit la televizor ca repartitoarele nu sunt bune. Punct. Am intrebat-o, de ce nu sunt bune? Pai, zice ea, nu sunt bune, ca ziceau aia ca daca unii opresc caloriferele, caldura toata vine la aia care au caloriferele deschise"...:)
Cum sa mai explici, ce sa mai explici, stand in picioare pe hol, ceea ce mintea ei rumegase linistit in casa, stand pe fotoliu la caldurica?...:) Era inutil sa ma apuc sa-i explic ce si cum. I-am spus atat. Pai renuntati la repartitoare! Am vazut-o ca a plecat spre usa ei putin descumpanita....probabil se astepta sa ma agit, sa-mi pun mainile-n cap, sa explic, ea sa ma contrazica, eu sa incerc sa ma rog de ea sa nu renunte la repartitoare...:)...ea sa-mi spuna ca tin cu "aia" (?!?).
Nu, n-am mai reactionat. Sa faca fiecare cum crede.
Eu, insa, aici, ma simt datoare, sa explic, cui vrea sa citeasca, niste rationamente in legatura cu repartitoarele. Cine va dori sa citeasca, le va citi, cine nu, nu!
Va multumesc pt. rabdarea de a explica principiile de calcul si functionare ale repartitoarelor si va asigur ca daca aveam idei preconcepute sau aveam o decizie deja luata nu mai iroseam timpul nimanui. Am incercat, pana acum, sa iau decizii in functie de niste date concrete si in urma unor analize corecte. De aceea am si deschis acest subiect.
In alta ordine de idei, sumele pe care le-am pus mai sus sunt pt toata intretinerea, am fost grabit si nu am vazut coloana cu sumele de la incalzire. Asadar ap. x are 290ron incalzire, care cred ca este calculat la pausal, eu am 260ron, ap.z are 156ron.
Am inteles faptul ca unitatile se scumpesc pe masura ce se impart la mai putini si poate unii ar considera actiunea mea egoista, dar din punct de vedere economic este foarte posibil sa platesc acelasi pret la intretinere si sa am caldura in toate camerele. Sunt de acord cu principiul acestor repartitoare, consider ca in unele cazuri ele pot aduce economii substantiale, cum ar fi daca plec in vacanta 2 saptamani, sau apartamentul este inchiriat in anumite perioade si in altele nu, insa in situatia in care locuiesc aici imi este foarte greu sa am caldura in 2 camere si sa pun un pulover pe mine cand vreau sa ma duc la bucatarie. Asta nu e confort, asta e boala curata. Cu ce sunt vinovat ca sub mine apartamentul este gol, deci trebuie sa dau calorifere mai tare decat restul si nu voi reusi niciodata sa ajung la temperatura in care ele sa se mai si opreasca. Ar trebui sa fiu solidar cu restul locatoarilor, adica sa platesc cel mai mare pret la intretinere si sa am jumatate din confortul lor? Sa pun pe seama ghinionului situatia mea si sa o accept?
Inca nu am luat o decizie, o sa vorbesc si cu administratorul meu sa vad si parerea lui despre situatia mea.