MihaiCL a scris:
Buna ziua.
Ce anume se considera prima zi de infatisare dupa care angajatorul nu mai poate depune nici o dovada, nici un inscris in plus fata de ce se afla deja la dosar?
Multumesc
Potrivit art.134 C.proc.civ., este socotită ca prima zi de înfăţişare aceea în care părţile, legal citate, pot pune concluzii.
Deci, pentru a exista prima zi de înfăţişare trebuie îndeplinite cumulativ două
condiţii : părţile să fie legal citate şi să poată pune concluzii. De aceea acest moment procedural nu poate fi confundat cu primul termen de judecată.
Dar dacă la primul termen de judecată sunt îndeplinite cele două condiţii impuse de legiuitor, acest termen constituie şi prima zi de înfăţişare .
Conform dispoziţiilor legale, propunerea probelor se face prin cererea de chemare în judecată (art.112 C.proc.civ.), prin întâmpinare (art.115 C.proc.civ.), prin cererea reconvenţională (art.119 C.proc.civ.) ori în condiţiile art.132 şi ale art.138 C.proc.civ.
Potrivit art.112 alin.1 pct.5 C.proc.civ., reclamantul trebuie să arate în cererea de chemare în judecată dovezile pe care se sprijină fiecare capăt de cerere, iar potrivit art.115 pct.3 C.proc.civ.
Art.287 C.mun. prevede că angajatorul (indiferent de poziţia sa procesuală) este obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.
Potrivit art.138 C.proc.civ., probele care nu au fost propuse în condiţiile arătate mai sus, prevăzute de art.112, 115 şi 132 C.proc.civ., nu mai pot fi invocate în tot cursul instanţei respective. Sancţiunea care intervine în caz de nesocotire a acestor dispoziţii este decăderea părţilor din dreptul de a propune probele cu care doresc să-şi dovedească pretenţiile şi apărările.