avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute de trecere

am cumparat o parcela (intravilant) a 3 mana de cind sa parcelat acel teren.sunt 8 parcele separate printrun drum privat (in registrul de urbanism) in 4 pe o parte si 4 pe alta.acest drum (150 m lungime) termina in soseaua principala si este singurul acces la parcele.pe contractele de vinzare al acestor parcele nu se specifica nimic cum ca proprietarii acestora au drept de trecere sau cota parte din acest drum.specific ca pe trei din cele 8 parcele sa construit(cu toate autorizatiile necesare) trebuie sa ma ingrijorez sau cel care a parcelat trebuie sa asigure accesul la parcele.sa cer servitute de trecere in instanta :( acesta nefiind cel de la cara am cumparat parcela astept raspuns va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 10:42, 25 Ianuarie 2011
Aveti posibilitatea sa solicitati de la cel de la care ati dobinduit proprietatea sa fac demersurile necesare pentru a va constitui un drept de trecere fie prinr act notarial fie prin sentinta judecatoreasca
Daca spuneti ca loturile se afla de o parte si de alta a unui drum care iese la drumul public, s-ar putea ca cel de la care a cumparat persoana care v-a vandut dvs sa aiba inserata in contract o clauza prin care i se instituia un drept de servitute de trecere pe acel drum. Servitutea se transmite cumparatorului fara a fi nevoie sa se faca vorbire despre ea in contractul de vanzare cumparare.
Deci, pentru inceput vedeti ce scria in contractul prin care cel care v-a vandut a cumparat si de la cine. Datele acestea ar trebui sa se afle in evidentele biroului de cadastru si publicitate imobiliara de la locul situarii imobilului si sunt informatii publice la care aveti acces in baza unei cereri, contra cost bineinteles.
Daca de la inceput de cand s-a facut prima lotizare nu s-a prevazut ca se va face accesul pe undeva pana la drumul public si nu gasiti nimic in evidentele de la cadastru, atunci legea il obliga pe cel care lotizeaza si vinde sa o faca in asa fel incat sa acorde acces la drumul public, si atunci poate fi obligat, daca nu vrea de bunavoie la notar sa faca un act cu dvs, printr-o sentinta judecatoreasca sa va constituie drept de servitute de trecere.
Servitutea locului infundat este o servitute legala.Asadar, in caz ca nu va exista intelegere din partea proprietarului fondului aservit , pe care s-o consfintiti intr-un act notarial, va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala este situat bunul imobil.

Proprietarul fondului dominand are obligatia de a alege calea prin care sa aduca o paguba cat mai mica proprietarului fondului aservit, despagubinadu-l , totodata.

In vederea solutionarii situatiei locative , sesizati instanta de judecata, se va proceda la audierea de martori, va fi administrat mijlocul de proba al inscrisurilor, se va dispune o expertiza judiciara.

Cheltuielile de judecata vor fi compensate.

Succes.
sa inteleg ca aveti un "drum" dar nu stiti situatia juridica a acestuia. dar cunoasteti ca a fost creat la o parcelare.
in CF-ul dvs(a parcelei) este o notatie care precizeaza de unde(din ce CF) a provenit parcela - asa ajungeti simplu la CF-ul in care se afla drumul si vedeti cum este notat in CF (ar trebui sa fie in CF-drum notata servitute de trecere pt parcelele 1-6, nu se noteaza si in CF-parcele ca ... exista un drum pe care au dreptul de trecere)
Puteti face asta cu o "consultare arhiva CF" la OCPI = 10 lei/15min - sau apelati la un autorizat cadastru, (sau la o "cunostinta";) notar care are un "om" care se plimba prin CF)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat recent o parcele de teren si mi-a fost transmis si ... Laurentiu1. Laurentiu1. Am cumparat recend o parcele de teren si mi-a fost transmis si dreptul de servitute asupra imobilului cu dumarul cadastral.... inscris in cartea funciara ...cu ... (vezi toată discuția)
Este obligatia vanzatorului ? mariusrous mariusrous Buna ziua , am facut de curand un precontract la notariat pt o parcela de 600m/2 , acum cand mai aveam putin si semnam actele de vanzare-cumparare notarita ... (vezi toată discuția)
Conflict servitute iasmina2009 iasmina2009 Buna ziua, am cumparat impreuna cu alte 8 persoane un teren mai mare, pe care l-am impartit in loturi de marimi diferite, in functie de dorinta fiecarei ... (vezi toată discuția)