avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contributie pilonul 2 de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contributie pilonul 2 de pensie

Buna seara,
Are cineva idee daca, dupa noua lege a pensiilor, militarii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa contribuie la pilonul 2 de pensii? Intreb acest lucru pentru ca nu am avut nici curajul si nici rabdarea (din cauze lesne de inteles#-o) pana acum sa citesc noua lege a pensiilor, in ciuda faptului ca as fi direct interesat, fiind militar si angajat al MAN. In plus, zilele trecute am fost abordat de catre un agent de vanzari al unei societati ce se ocupa si de pensii private, acesta afirmand ca mai nou, si militarii pana in 35 de ani, sunt obligati sa contribuie la pilonul 2.
Multumesc anticipat
Dumneavoastra sunteti lamurit.=D>
Pe mine ma lamuriti daca imi explicati faptul ca, peste cativa ani, persoanele de pana in 35 de ani vor participa la fondul de pensii de stat cu o cota de 4,5% iar cele de peste 35 de ani cu o cota de 10,5% din venitul brut lunar si acest lucru nu contravine cu prevederile art. 2 alin. (d) si (f) din legea 263/2010.
Cu stima.
1. Toate persoanele care doresc se pot inscrie la un fond de pensii, pilon II, indiferent de varsta.
2. Obligatoriu este numai pentru cei pana in 35 de ani.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
tudorvaleriu a scris:

1. Toate persoanele care doresc se pot inscrie la un fond de pensii, pilon II, indiferent de varsta.
2. Obligatoriu este numai pentru cei pana in 35 de ani.

O mica eroare de corectat: Si persoanele cu varsta intre 35 si 45 de ani pot opta pentru pilonul 2 cu aceleasi avantaje:
- cei 10.5 % opriti acum pentru fondul de pensii de stat se vor imparti in doua fonduri in felul urmator:
1-In anul 2011, 8% se duc la fondul public de pensii,fond care alimenteza pensionarii actuali, iar 2,5% se duc intrun Fond de pensii privat(compania aleasa de dvs) intrun cont INDIVIDUAL, care este numai si numai al tau, urmand ca la platile nete care se fac in cont sa se adauge anual un beneficiu investitional(adica banii fac puisori....nu mari, dar cresc)
2-Procentele se modifica anual, urmand ca in anul 2016 raportul sa fie astfel: 4,5% in fondul de pensii de stat(care alimenteaza pensionarii la vremea respectiva) si 6% in fondul de pensii privat(care se capitalizeaza in contul individual-personal)
-De ce conteaza ce companie privata alegeti>?Pentru ca in functie de profitabilitatea si rentabilitatea companiei banii din contul privat fac mai multi bani.
- Daca se intampla un eveniment nefericit pana la pensie, banii din cont sunt mosteniti de familie.
- Sumele nete depuse sunt Garantate, doar beneficiul investitional diferind de la o companie de asigurari la alta.
La momentul actual pensia rezultata din insumarea pilonului I si pilonul II asigura aprox.50% din necesarul unui pensionar.De aceea se impune(de bun simt si necesar) suplimentarea cu ajutorul Pilonului III(cel facultativ). In tarile capitaliste
peste 64% din populatie opteaza pentru pilonul III. De aceea vedem batrani=tineri in croaziere luxoase...isi permit,nu?
Indiferent ce alegeti...ganditi-va de tineri la batranete.... beneficiile obtinute sunt mai ieftine acum decat peste 10 ani, cand pentru aceleasi beneficii platiti mai mult!
Daca aveti nelamuriri, astept oricand intrebari!
Cu respect, o persoana informata!
ContSters161126, utilizator
am omis sa completez ceva:
Pentru angajatii de peste 45 de ani nu se mai poate aplica pilonul 2 pentru ca la baza obtinerii unei pensii viagere minime(acum min.este de 350 lei) exista o formula de calcul care ia in seama o cotizatie de aprox. 30 de ani in functie de speranta de viata actuala...care paradoxal se pare (conform statisticilor)creste!
ContSters161126, utilizator
Eu sunt agent Generali si intradevar persoanele pana in 35 ani sunt obligate si pana in 45 ani daca doresc. La pilonul 3 persoanele pana in 52,5 ani se pot inscrie la un fond de pensii.

Alte discuții în legătură

Angajat devenit pfa - ce se intampla cu pilonul 2? tattila tattila Buna ziua daca un angajat bugetar devine PFA si avea o adeziune obligatorie (avand varsta sub 35 de ani in 2007) la pilonul 2 , iar acum avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Este posibila retragerea din pilonul ii de pensii ? icealinutza icealinutza Buna seara, Intrebarea mea este: pot sa imi retrag banii depusi la pilonul II de pensii ? Situatia pentru care fac aceasta intrebare este urmatoarea: - in ... (vezi toată discuția)
Pensie privata pilon 2 georgetag georgetag as dori sa ma lamuriti in legatura cu pensiile private: -care sunt termenele limita de inscriere, - de cand a intrat in vigoare, -care este dobanda la ... (vezi toată discuția)