avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contributie pilonul 2 de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contributie pilonul 2 de pensie

Buna seara,
Are cineva idee daca, dupa noua lege a pensiilor, militarii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa contribuie la pilonul 2 de pensii? Intreb acest lucru pentru ca nu am avut nici curajul si nici rabdarea (din cauze lesne de inteles#-o) pana acum sa citesc noua lege a pensiilor, in ciuda faptului ca as fi direct interesat, fiind militar si angajat al MAN. In plus, zilele trecute am fost abordat de catre un agent de vanzari al unei societati ce se ocupa si de pensii private, acesta afirmand ca mai nou, si militarii pana in 35 de ani, sunt obligati sa contribuie la pilonul 2.
Multumesc anticipat
Ai dreptate @daditzu. Insa pana vom ajunge noi la pensie se vor schimba multe. La acest moment nimic nu mai este predictibil. Pot fi tot felul de rasturnari de situatie. Spun asta pentru ca ma gandesc ce li s-a intamplat ungurilor.
"Al doilea stat în Europa Centrala si de Est ca performanţe şi randament al fondurilor private de pensii dar şi ca număr de participanţi raportat la numarul de locuitori, a ajuns într-o situaţie fără precdent.
Până la 31 ian.2011 cetăţenii maghiari vor trebui să decidă dacă continuă să cotizeze la fondurile de pensii administrate privat sau să returneze activele accumulate în bondurile personale la bugetul public.
In plus, guvernantii au recurs la un santaj absolut halucinant: cine rămane in sistemul privat renuntă definitiv la vechimea si stagiul de cotizare din sistemul de stat. Adică nu va mai avea pensie de stat. Ba mai mult, acei salariaŢi care optează pentru sistemul privat, vor continua să plătească CAS (24%).
Pentru anul 2011, guvernul a anuntat o reducere drastică a comisioanelor de administrare pe care fondurile private le pot percepe. Astfel, conturile operaŢionale se reduc de la 4,5% la 0,9%, iar taxele de administrare de la 0,8% la 0,2%.
AsociaŢia fondurilor de pensii STABILITAS s-a adresat, ca primă reactie, Curtii Constitutionale de la Strasbourg pentru incălcarea drepturilor la securitatea socială, protectia proprietătii si a demnitătii umane."
ASA NU!
Lauraadriana=ai dreptate in ceea ce ai spus, dar tot in favoarea optiunii pensiei private. Dece?
Statul in disperarea lui de a mai recupera din banii orientati in zona privata incearca prin diverse legi sa obstructioneze activitatea Fondurilor de pensii private.....acelasi lucru l-au facut cu pensiile romanilor, prin diverse legi au retinut sume prin tot felul de ,,biruri,,,(ca ele se numesc cotizatii CASs sau altele), din cuantumul cotizatiilor nete care trebuia garantat....In zona privata nu pot sa conditioneze dacat comisioanele, pentru a afecta profitabilitatea companiilor de asigurari, dar nu vor reusi prin legi sa desfiinteze zona privata...doar daca se schimba istoria si sa trecem intro noua epoca .....dar este o discutie deja la scara prea mare.....
Sa nu uitam ca totusi asigurarile de viata au aparut undeva in anii 1868.....doua sute si ceva de ani...viitorul nostru nu-i chiar asa departe....
Toate cele bune!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2011
ContSters161126, utilizator
Asa este daditzu. Ar trebui sa invatam sa treacem de la consum la economisire, nu sa asteptam pomana statului.
Problema nu este numai in Romania ci la scara mondiala.
Am citit un sondaj facut de Compania de asigurări de viată SCOTISH WIDOWS. Rezultatele: "Aproape 36% dintre francezi consideră că vor fi nevoiti să lucreze cu „part – time” si după iesirea la pensie pentru a putea face fată cheltuielilor cotidiene. Circa 34% dintre ungurii activi economisesc, iar diferenta (16-20%) consideră că vor fi obligati să muncească si după pensionare. 85% dintre japonezi s-au declarat îngrijorati de veniturile de care vor dispune la
pensie. Cei care au economisit sunt speriati de trendul descendent al activelor lor pe fondul stagnării economice înregistrată în Japonia.
De asemenea, britanicii nu stiu cum vor face fată cheltuielilor curente când nu vor mai fi salariati.
C'est la vie, toujour "parsiva"
Noroc!
nu esti obligat ,dar e bine sa optezi ca oricum bani iti sunt opriti daca nu ai mai mult de 35 de ani si vor fi directionati unde vreau ei.
marius323 a scris:

Incepand cu 1ian. 2011 militarii pana-n 35 ani tb sa opteze pt un fond de pensii asigurat privat daca nu, dupa 4 luni vor fi redistribuiti automat.

Eu as vrea sa stiu unde anume poate fi gasita aceasta informatie. Pe site-ul CSSPP nu exista o asemenea reglementare. In mod normal ar fi trebuit emisa o norma prin care sa se stabileasca acest termen de 4 luni
multumesc

Alte discuții în legătură

Angajat devenit pfa - ce se intampla cu pilonul 2? tattila tattila Buna ziua daca un angajat bugetar devine PFA si avea o adeziune obligatorie (avand varsta sub 35 de ani in 2007) la pilonul 2 , iar acum avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Este posibila retragerea din pilonul ii de pensii ? icealinutza icealinutza Buna seara, Intrebarea mea este: pot sa imi retrag banii depusi la pilonul II de pensii ? Situatia pentru care fac aceasta intrebare este urmatoarea: - in ... (vezi toată discuția)
Pensie privata pilon 2 georgetag georgetag as dori sa ma lamuriti in legatura cu pensiile private: -care sunt termenele limita de inscriere, - de cand a intrat in vigoare, -care este dobanda la ... (vezi toată discuția)