avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale ajutor-sfat SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

ajutor-sfat SRL

Un SRL cu doi asociati.Toate veniturile obtinute de SRL reprezinta munca celor 2 asociati.Pot fi salariati ai firmei lor?
In ce functie ?Mentrionez ca unul are studii superioare tehnice,iar celalalt e student si de meserie contabil cu o vechime de 20 ani in meserie.Toata munca in firma o presteaza ei iar evidenta contabila tot ei.Ar putea fi salariati sau ce forma de asigurare ar trebui sa incheie?
Peruschi a scris:
1. O persoana poate fi administratorul unei societati in baza unui contract de mandat, facut de catre asociatii firmei, fara sa fie cazul in acest context de studii superioare.

Asa e, nu e nevoie de studii superioare la contract de mandat, insa m-a distrat exprimarea "facut de catre asociatii firmei" :)

Daca lucruri stau asa cum cred eu, atunci vin si eu cu o intrebare: Care este deosebirea dintre un administrator care conduce in baza unui mandat si un o persoana angajata pe postul de administrator in baza unui contract de munca?

Ca atributii - niciuna. In foarte multe situatii ai de ales intre mai multe contracte, unele cu cerinte mai stricte ca altele.
Andreea Lisievici a scris:
Peruschi a scris:
1. O persoana poate fi administratorul unei societati in baza unui contract de mandat, facut de catre asociatii firmei, fara sa fie cazul in acest context de studii superioare.

Asa e, nu e nevoie de studii superioare la contract de mandat, insa m-a distrat exprimarea "facut de catre asociatii firmei" :)

:D intr-adevar, si pe mine, dar nu am realizat pe loc ceea ce am scris.. :D Contractul poate fi facut de oricine, dar de semnat il semneaza numai asociatii:D

Oricum, ca o concluzie, pt mine este o neconcordanta foarte mare intre legile din Romania... Mie unul mi s-ar parea normal si firesc, ca toti cei care conduc o societate, indiferent de forma in care sunt numiti ca si administratori, sa aiba studii superioare. Eu unul in acest caz as fi permis oricui sa infiinteze o firma, dar de condus, as fi impus conditia ca persoana numita ca administrator sa aiba macar studii medii... Dar acesta este un punct de vedere personal... :D
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
Printre ocupatiile noi introduse prin Ordinul comun al Ministerului Muncii si al Institutului National de Statistica nr. 170/179 din 2008 pentru completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania[1] este si cea de administrator societate comerciala.

"Deci, cei care nu indeplinesc conditia de studii mentionata pot fi administratori fara a incheia un contract individual de munca, indeplinindu-si activitatea in baza actul constitutiv de societate. "

de unde am inteles ca poate fi administrator orice persoana, indiferent de studii, insa doar administratorul cu studii superioare poate incheia un contract individul de munca.

In ziua de azi, cand aproape un sfert din populatia Romaniei are studii juridice, si alti vreo 40% alte studii superioare, nu mi se pare relevanta detinerea unei diplome pentru a demonstra capacitatea de conducere si administrare a unei firme. Tot asa cum cunosc persoane fara studii superioare care se descurca foarte bine in afaceri.
Dilema moderna a vrajitorului din Oz: "NU-ti pot da creier, dar iti dau o diploma" (adresandu-se Sperietorii de ciori).
Eu nu sunt de acord cu concluzia ca activitatea se poate indeplini "in baza actul constitutiv de societate". Daca postul e remunerat cu mai mult de 0,025 lei, nu se poate proba decat cu inscris, asa incat fara acesta societatea nu poate face plati iar administratia financiara nu il poate lua in evidenta ca platitor de impozit (contractul e unul din elementele care se depun la inregistrare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce nu pot fi administrator la firma mea? feldi feldi Buna ziua, as dori niste informatii va rog frumos, sunt la inceput de drum si am demarat planul de a infiinta o societate comerciala, ar fi foarte multe de ... (vezi toată discuția)
Angajare admnistrator teo.madalina teo.madalina Pot sa angajez un admnistrator la firma lui?,mentionez ca este admnistrator unic. Este calificat profesional pentru profilul la care are deschisa firma, pot ... (vezi toată discuția)
Carte de munca pt administrator?? OANA GORAN OANA GORAN am auzit ca iar au intervenit modificari la legea 31. daca are cineva nr de monitor sau nr actului modificator, va rog sa ma luminati si pe mine. mai mult, ... (vezi toată discuția)