avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutorul pentru nasterea unui copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutorul pentru nasterea unui copil

Abia acum am aflat de acest salariu mediu pe unitate. Primul copil l-am nascut in dec. 2008, pot beneficia de acest salariu daca copilul a implinit 2 ani? Daca da, cum procedez? In feb. 2011 voi naste al doilea copil. Pentru el voi beneficia de acest salariu?
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
anutoiuelena, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:26, 27 Ianuarie 2011
1. Ajutorul pentru nasterea unui copil se acorda in baza CCMUNN. El nu este un drept salarial si se scorda de catre angajator la cererea dvs.
2. Conform Codului muncii, art.283(1), lit.e), cererea o puteti face in termen de 6 luni de la nasterea dreptului (in speta, a copilului).
Deci, pt. primul copil nu mai pot beneficia de acest drept? Am inteles ca au fost mamici care au beneficiat de acest drept la 3 ani dupa ce au nascut.
1. Asa este unele instante aproba plata acestui ajutor si dupa 6 luni(dar nu mai mult de 3 ani), alte instante nu aproba.
2. Aveti doua posibilitati;
- sa cereti si angajatorul sa va acorde si dupa atata timp;
- sa dati in judecata pe angajator si se poate (sau nu) sa castigati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Premiu de nastere Ada Cristina Ada Cristina Am nascut in septembrie 2009, intrebarea mea este daca beneficiez de acest premiu conf. art. 51 din CCM inaintea implinirii 1 an a copilului, sau am intarziat ... (vezi toată discuția)
Ajutor pt nastere, va rog imi trebuie un raspuns urgent! alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Daca sunt in prelungire cic pt a-l 2 lea copil, si nu am solicitat acest ajutor de un sal mediu pe unitate nici pt primul copil, cum fac sa il ... (vezi toată discuția)
Salariu bonus pentru nastere copil Poesia74 Poesia74 Buna seara, Conform legii se primeste un salariu atunci cand dai nastere la un copil? Eu voi naste intr-o saptamana, as dori sa stiu cum se ... (vezi toată discuția)