avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare act testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare act testament

Mama mea este trecuta in testament ca unic mostenitor, acesta fiind facut in Germania. Fratele meu vitreg din prima casatorie a tatalui a deschis proces in Germania care nu l-a castigat, judecatorul mentionand ca bunurile imobile se fac dupa drepturile romanesti, Fratele vitreg a deschis acum procesul si in Romania.
Mai am un frate vitreg tot din prima casatorie dar acesta nu are nici o pretentie la bunurile din Romania.
Ce greutati poate intampina maica-mea si cum ar putea ajunge fratele vitreg la anularea testamentului, mai bine zis ce trebuie facut sa nu fie anulat.
Mai mentionez ca la eliberarea testamentului dupa moartea tatalui acesta nu a revocat testamentul la cum avea dreptul pana la 6 saptamani.

Multumes mult
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
alexbinder, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adina-Bianca Popea , Avocat 19:03, 27 Ianuarie 2011
E putin mai complicat
In speta nu poate fi vorba de o anulare a testamentului ci doar de o scadere a unei cote parti din totalul averii lasate prin testament. Acea parte se numeste rezerva si ea revine de drept copiilor ( in cazul D-voastra) In consecinta fratele vitreg (daca este singurul copil ) are o rezerva de 1/2 din intreaga mostenire. Daca defunctul este si tatal D-voastsra, atunci rezerva este pentru ambii de 2/3 din massa succesorala.
De asemenea nu exista institutia "revocarii "testamentului de catre mostenitori in vreun termen de 6 saptamani.
Poate a-ti vrut sa spuneti despre acceptarea succesiunii de catre fiu in termen de 6 luni.
Asta era si ideea mea ca nu se poate anula un testament, dar la judecatoriea asa apare "anulare act testament, certificat de moştenitor şi dezbatere succesorală" .
Scuze, In privinta anularii testamentului, cererea de chemare in judecata ar trebui sa aiba un asemenea capat de cerere prin care sa se invoce nulitatea absoluta sau partial apentru vicii de forma sau de fond.
Daca se constata existenta unor cauze de nulitate ( adica se anuleaza testamentul) atunci lucrurile se pot schimba radical, in sensul ca mama D-voastra ar avea dreptul doar la 1/4 din avere.
Un raspuns mai aproape de rezultatul in speta il puteti obtine in conditiile in care citati ceea ce e scris in cererea de chemare in judecata, pentru ca fiecare situatie se analizeaza diferit si se bazeaza pe alte norme de drept aplicabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu mai am nici un drept? alanda alanda In urma decesului tatalui meu natural, dupa inmormantare am aflat ca a lasat mamei mele vitrege un testament incheiat in notariat prin care o face pe aceasta ... (vezi toată discuția)
Testament inainte sau in timpul succesiunii aom.nitescu aom.nitescu unul din mostenitori poate lasa prin testament partea sa altui mostenitor? testamentul se poate face inaintea succesiunii sau in timpul acestuia? (vezi toată discuția)
Probleme succesiune - testamentul poate fi atacat? Ujub Ujub Printr-un testament notarial în 2005 mama mea a lăsat legatarului(fratelui cel mai mic din 5 fraţi existenţi)cam trei sferturi din averea totală ... (vezi toată discuția)