avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale inlocuire aport in natura
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

inlocuire aport in natura

Actionarii decid inlocuirea aportului in natura (un teren) cu aport in numerar, in acelasi cuantum (subrogatie cu titlu particular)

Avem hotarare AGA, legea 31 nu interzice, practica contabila permite, societatea a mai facut operatiuni de acest tip prin intermediul Registrului Comertului
Judecatorul delegat de la registru nu accepta pe motiv ca legea 31 nu prevede

OPeratiunea s-a intamplat deja, (terenul s-a vandut), a fost inregistrata in contabilitate.

Ma puteti ajuta cu sfaturi pt a convinge registrul com sa faca inregistrarea?
SI daca e vorba doar de vanzarea unui teren adus ca aport social, suma va inlocui terenul in mod automat, sau chiar o parte din suma, asa ca orice inregistrare e inutila doar pentru aceasta operatiune.
Subrogatia cu titlu particular de care vorbiti are loc in temeiul actului de vanzare-cumparare, nu in temeiul inregistrarii la RC...logic.
Da doamna,dar nu se modifica structura capitalului social, ci catimea acestuia: ori se majoreaza, daca terenul e vandut la un pret mai mare decat in actul consitutiv, ori se diminueaza daca pretul de vanzare al terenului e mai mic...daca pretul este la fel cu valoarea la care a fost evaluat in actul constitutiv nu trebuie facuta nicio inregistrare.

De curiozitate, va consultti contabila in probleme juridice?
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2008
Radu Popescu, Avocat
:offtopic:
Se poate edita mesajele scrise anterior, nu trebuie sa scriem mai multe mesaje unul dupa altul ... este impotriva Regulamentului :)
intr-adevar, este o suma, insa se precizeaza ca: din 10 ron, 2 ron reprezinta aport in numerar, iar 8 ron reprezinta aport in natura'
din aportul in natura a fost vandut un imobil in valoare de 4 ron, actionarii punand in loc numerar 4 ron
acum, structura este 6 ron numerar, iar 4 ron natura
deci, trebuie facuta modificarea corespunzator
nu dorim reducerea capitalului social; practic, prin aceasta operatiune ramane neschimbat capitalul si nr de actiuni; operatiunea nu genereaza nici un prejudiciu actionarilor/ societatii
nu este interzisa de lege

Operatiunea nu este prevazuta de lege, ca atare nu poat fi efectuata. Mai mult, este lipsita de sens pentru motivele aratate anterior. Daca vreti sa aratati anumite aspecte ce tin de relatiile dintre asociati/actionari semnatzi o conventie particulara....
Imi mentin opinia, ca indiferent de natura aportului (in bani sau in natura), capitalul social nu poate fi exprimat ca structura decat in bani.
Ce trebuie sa contina actul constitutiv vedeti la art. 8 din Legea 31/1990.
Contabil vorbind, capitalul social ramane acelasi in cazul exprimat.


Alte discuții în legătură

Vânzare imobil - parte din capitalul social calin_andrei calin_andrei Buna dimineata, Din experientele voastre, as vrea sa stiu cum se poate vinde mai repede si simplu o parte dintr-un teren adus aport la capitalul social al ... (vezi toată discuția)
Scoaterea unui teren de la aport cata81 cata81 Am trecut un teren ca aport intr-o SA. Acum vreau sa scot terenul din aport , si sa redobandesc proprietatea lui. Daca stie cineva cum sa fac va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Reducere capital social brendyca brendyca Lucrez pt. o firma care doreste sa vanda un activ o cladire din panouri metalice.Capitalul social e format si din numerar +aport in natura ..exact aceasta ... (vezi toată discuția)