avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... noua lege a divorturilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

noua lege a divorturilor

suntem casatoriti din 1993 , nu am avut domiciliu comun niciodata , nu avem copii , am stat practic impreuna doar cateva luni dupa care fiecare si-a vazut de viata personala . este de acord sa divorteze dar acum nu stim unde trebuie sa ne adresam , daca ne trebuie avocat si cam ce costuri ar fi . mentionez ca as dori si sa revin la numele initial avut inainte de casatorie , procedura care iarasi nu stiu cum se face . multumesc anticipat pt ajutor !
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:35, 30 Ianuarie 2011
Da, tocmai si dvs. le-ati recomandat sa formuleze o cerere de divort in care sa solicite desfacerea casatoriei din culpa comuna.
Iar culpa comuna nu-i acelasi lucru cu divortul prin acord.
Asta era ideea.
siminette are perfecta dreptate.Una este sa-mi recunosc vina si alta sa vreau sa divortez.
Total de acord, nsa o cauza trebuie sa existe pentru motivarea divortului.
Culpa comuna, in cazul divorturilor, de comun acord, nu se refera la evaluarea si descrierea culpei fiecaruia dintre cei doi soti.
Casatoria are ca scop intemeiarea unei familii, temelia unei casnicii este prietenia si afectiunea reciproca, fiecare sot avand indatorirea de sprijin moral reciproc.Mai exista si obligatia de fidelitate reciproca, fiind o consecinta fireasca a casatoriei, mai exista obligatia de a locui impreuna (obligatia de coabitare).

Faptul ca cei doi soti doresc sa divorteze la atatia ani dupa casatorie, timp in care nu au locuit decat cateva luni impreuna, dovedeste ca au o culpa comuna, culpa ce i-au impiedicat sa isi indeplineasca obligatiile si indatoririle de soti.

Ca atare intemeierea unei familii s-a produs, insa este culpa ambilor soti ca aceasta casnicie s-a destramat.
iar aceasta nu ii impiedica sa divorteze de comun, insa orice divort are la baza o motivatie si orice casatorie este desfacuta din culpa.Chiar si simplul motiv ca nu s-au inteles are la baza culpa unuia dintre soti de a nu fi stiut sa il inteleaga pe celalalt.

Aceasta postare nu este o judecata, este un raspuns la acest subiect, ce are la baza analiza ideii din subiectul deschis si nu este un atac la persoana nimanui.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
aly_yoana, utilizator
firewolf a scris:
este de acord sa divorteze

Altfel spus: divort prin acord... “Culpa comuna” e altceva… Teoria si practica nu se prea imbina in aceste situatii. In cazul divortului prin acord nimeni nu trebuie sa motiveze ceva.

Chiar daca cei doi au… “culpa comuna” legea nu ii impiedica sa divorteze prin acord – indiferent care ar fi “definitia” casatoriei…

aly_ioana a scris:
Chiar si simplul motiv ca nu s-au inteles are la baza culpa unuia dintre soti de a nu fi stiut sa il inteleaga pe celalalt

Ceea ce scrieti e… teorie… Morala ar trebui lasata deoparte cand e vorba de divortul “prin acord”… Chestia aceasta nu impiedica pe nimeni sa divortez fara a “specifica motive”…


Altfel spus: simonette12 ofera raspunsul complet in speta data.
eu vin semnez actele de divort(de comun acord),impreuna cu sotul ,si daca nu ma prezint dupa 30 de zile?ce se intampla(eu vin in tara pentru 15 zile)daca vine sotul singur?dupa 30 de zile?trebuie neaparat sa fiu prezenta si dupa 30 de zile?....poate hotararea sa vina acasa la parintii mei?...imi poate spune cineva daca pot asa?daca nu trebuie avocat neaparat sa ma reprezinte..multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Vreau sa divortez dar sotia mea nu-mi acorda divortul traian1 traian1 vreau sa divortez dar sotia mea nu vrea sa imi acorde divortul ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Sfatuiti-ma cum sa divortez.completare alinacampean alinacampean Sunt casatorita in anul 2002 si am locuit impreuna cu sotul in Spania inca de la inceputul casatoriei noastre.Toate bunurile materiale le-am obtinut ... (vezi toată discuția)
Divort dupa 3 luni ByOn ByOn buna seara . am o intrebare scurta .se poate divorta dupa 3 luni de casatorie daca nu au copii si nu a nimic de impartit? (vezi toată discuția)