avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua! As avea si eu nevoie de cateva informatii. Mi-am dat demisia de la locul de munca, fara preaviz, conform art. 79, alin. 8 din Codul Muncii. Cererea de demisie i-am dat-o unei persoane din conducerea firmei, l-am anuntat si pe seful departamentului in cadrul caruia lucram ca este ultima zi la serviciu iar pe directorul firmei l-am instiintat ca imi dau demisia, fara sa ii specific ca nu mai vin de-a doua zi. Cererea de demisie nu a fost semnata, iar colegii mi-au spus ca a ramas pe birou, fara sa o ia nimeni. Mai mult, la doua saptamani dupa ce am plecat, am reusit in final sa vorbesc cu persoana care se ocupa de contracte si carti de munca si nu stia nimic de demisia mea. Mi-a sugerat sa obtin semnatura fostului angajator, cum ca a luat la cunostinta faptul ca am demisionat. Dansul insa nu a vrut sa semneze nimc. Acum pretinde ca am cauzat prejudicii firmei, si mai mult, am plecat fara sa anunt, motiv pentru care imi va desface contractul de munca pe motive disciplinare, conform nu stiu carui articol din Codul muncii. Ce pot sa fac pentru a evita acest lucru? Nu mi se pare corect, tinand cont ca eu i-am anuntat ca plec si, daca ar fi sa vorbim de prejudicii, ei nici macar nu m-au platit pe ultima luna lucrata acolo.
Cel mai recent răspuns: Florentina Ragalie , Consilier juridic 16:36, 18 Aprilie 2008
Din pacate cam asa stau lucrurile, nu prea ai cu ce sa dovedesti ca ai depus demisia atata timp cat persoana careia i-ai dat-o nu recunoaste si nici nu ai un numar de inregistrare care sa ateste faptul ca a intrat pe circuit ... Care a fost motivul pentru care ai solicitat demisia cu art. 79 alin.8, ce obligatie nu si-a indeplinit angajatorul? Poate de aici sa reusim sa mai scoatem ceva pentru ca in rest nu prea vad cum ai face dovada ia colegii banuiesc ca nu sunt dispusi sa te sustina la tribunal in cazul unui litigiu de munca, nu? Privitor la o eventuala desfacere disciplinara a CIM, ai fost convocata pentru cercetarea disciplinara prealabila?
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2008
Florentina Ragalie, Consilier juridic
Ieri am aflat ca am fost convocata....eu insa nu am primit nicio instiintare si de aceea nu m-am prezentat:( Ce se intampla in cazul acesta? Mi-am dat demisia pentru ca nu am fost niciodata platita la data stabilita in CIM.
Pai cum ati aflat daca nu ati primit convocarea? Sunteti sigura ca ati fost intr-adevar convocata sau ati auzit doar zvonuri in aceasta privinta? Ati intrebat la domiciliu daca a primit cineva vreun plic pe numele dvs., pentru ca in cazul in care a semnat altcineva de primire, angajatorul (pana la proba contrarie) este absolvit de orice vina, pentru el semnatura respectiva face dovada ca ati fost convocata legal ... iar in acest caz, are liber la desfacerea disciplinara a CIM. Referitor la motivul demisiei, nu prea il putem lega de faptul ca nu puteti face dovada depunerii demisiei la angajator. Reveniti cu amanunte si incercam sa gasim o solutie totusi.
Ieri m-am intalnit cu fostul angajator si cu persoana care se ocupa de contractele de munca si mi-au spus ca mi-au trimis prin posta o instiintare cum ca trebuie sa ma prezint pe nu stiu ce data in fata Comisie Disciplinare. Eu nu am primit nimic, si nici nu a semnat altcineva in locul meu, de primire, asta stiu sigur. Plicul cu convocarea le-a fost returnat, data la care trebuia sa ma prezint a trecut si mi s-a spus ca nu se va mai face o alta convocare....si nu inteleg in cazul asta ce se va intampla in continuare.
In momentul in care eu le-am prezentat cererea de demisie, erau in camera cel putin alte 6 persoane, in afara de cei din conducere. Cel putin una dintre ele ma poate sustine, in cazul unui proces.
In cazul in care angajatorul iti va desface CIM disciplinar, vei avea sanse daca soliciti instantei anularea deciziei de concediere si eventual (daca iti doresti sa fii reangajata de catre angajator) repunerea partilor in situatia anterioara, intrucat nu a fost indeplinita procedura cercetarii disciplinare prealabile (de fapt este o procedura viciata, nu putem spune ca este o lipsa de procedura). In plus, daca spui ca te poti baza si pe un martor, ai sanse reale sa castigi un eventual litigiu impotriva angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere abuziva -Valy- -Valy- Daca am fost anuntat ca s-au depus la ITM actele pt desfacerea CIM pe motive disciplinare (neprezentare la servici) mai pot face acum o sesizare la ITM sa ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim prin demisie sau disciplinar Andrei Gica Andrei Gica Unei persoane care si-a dat demisia si a stat in preaviz in loc de 15 zile calendaristice numai 13, i se poate desface contractul disciplinar pt acest motiv?( ... (vezi toată discuția)
Despre contract pe perioada determinata steluta2608steluta steluta2608steluta buna ziua as vrea si eu cateva informatii despre o problema ;sunt angajata pe perioada determinata acum o sapt am fost suspendata pt 2 sapt pt abateri ... (vezi toată discuția)