avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general imputatie in urma inventarierii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

imputatie in urma inventarierii

acum 4 ani firma a achizitionat mobilier in valoare de 7343 ron,necesar dotari sediului firmei si implicit unei sali ptr scoala de soferi(scoala nu mai functioneaza de 2 ani).la inventariere administratorul firmei a mentionat ca mobilierul este total deteriorat si doreste sa-i fie imputat,intrucat din neglijenta sa a fost inundat si ce-a putut fi recuperat este f deteriorat ,nu se mai poate folosi.
ce acte legale se fac ptr imputatie si daca se fac pentru luna dec 2010.mentionez ca valoarea de amortizare din contabilitate este de numai 1223 ron.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Conta Radulescu , Contabil 14:20, 31 Ianuarie 2011
Se va emite decizie de imputare pe care o va semna si gestionarul caruia i se imputa suma de bani respectiva. Poate textul de mai jos te va ajuta sa intelegi exact fenomenul!
[ link extern ]
Succes!
B-)
Cheltuiala cu descarcarea de gestiune va fi deductibila in cazul in care bunurile sunt imputate. Le puteti imputa la valoarea ramasa (valoare de achiz - amortizare).
Va tb sa colectati si TVA pentru operatiunea de imputare. toate operatiunile legate de inventariere, plusuri sau minusuri le veti inregistra in dec 2010.
@MIHAI GRIGORE si @ ContaRadulescu_srl

Nu se poate imputa nimic salariatului conform art. 164 din Codul Muncii:
Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.


Angajatorului ii este interzis sa faca retineri de salariu in baza unei decizii de imputare si a unui angajament de plata. Pentru pretentiile banesti avute pentru acoperirea unui prejudiciu cauzat lui, de catre salariat, angajatorul este obligat sa se adreseze instantei civile cu o actiune in pretentii.Pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, angajatorul poate sa faca retinerea din salariul angajatului vinovat.

Pana la obtinerea acestei hotarari ,Dvs. nu puteti scoate din evidenta contabila acest mobilier.
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

Pentru pagubele produse de salariatii vinovati, exista doua posibilitati de recuperare:
- salariatul de buna voie isi ia angajamentul in mod mod unilateral sa acopere paguba intr-o anumita perioada de timp, pe baza unui “Angajament de plata” cod 14-8-2/a (formular prevazut de O.M.E.F. nr. 3.512/2008), in baza art. 270 din Codul muncii si pct. 6 din Decizia Curtii Constitutionale nr. 24/2003, chiar daca acest angajament nu are caracter de titlu executoriu;

- societatea se adreseaza instantei judecatoresti pentru a obtine o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pe baza careia sa opereze retinerile din salariu pentru acoperirea pagubei produse, conform art. 164 alin. 2 din Codul muncii.

din punctul meu de vedere se pot face retineri cu acordul salariatului fara a fio necesara hotararea judecatoreasca.
@ContaRadullescu_srl in urma controlului pe care l-am avut anul trecut , societatea unde lucrez a fost "sanctionata" pentru ca a procedat exact asa cum spuneti Dvs. ,cu toate ca eu am anuntat conducerea ca pe baza acordului salariatului nu se pot face retineri din salariu.
Dar..poate o sa avem o opinie din partea unui consultant juridic ,a unui avocat sau a unui consultant pe probleme de resurse umane. :)
O zi buna!

Alte discuții în legătură

Retinere salariu floringherasim floringherasim Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema: am fost angajat in perioada septembrie 2010-octombrie 2010 ca reprezentant vanzari la o societate. In primul ... (vezi toată discuția)
Angajamentul de plata delia25 delia25 Angajamentul de plata conform noului Cod Fiscal mai este legal? Daca nu ce articol spune lucrul asta? Multumesc. (vezi toată discuția)
Retinere din salariu vasiledumitru vasiledumitru am un credit cu giranti, la care nu am mai avut posibilitatea sa platesc ultimele 3 rate. Am primit la firma unde sunt angajat o notificare prin care se ... (vezi toată discuția)