avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neclaritate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neclaritate

Am o neclaritate , in privinta unei case edificate pe un teren proprietate personala, teren achizitionat impreuna cu o casuta , prin act de vanzare-cumparare.Ulterior cumpararii acestui teren si a constructiei, s-a mai construit o casa, cu autorizatie de constructie si acte in regula, fiind ulterior inregistrata la primarie.
In ipoteza in care doresc sa instrainez noua constructie, sau sa o inchiriez, cu ce act fac dovada dreptului de proprietate asupra constructiei? Daca in privinta terenului si vechii constructii am un titlu translativ de proprietate, cu privire la constructia nou edificata , ce document este cel care imi atesta dreptul de proprietate?
Sigur ca nu se pune problema vreunei indoieli privind dreptul de proprietate asupra constructiei, de vreme ce ea se afla pe terenul meu, se prezuma ca este a mea, insa,cum inchiei un contract civil ( de exemplu un comodat) , deci cu ce document ma prezint la notar, fiindca vreau sa fie un act autentic.
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2011
ContSters181996, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 12:51, 31 Ianuarie 2011
Solicitati un act de constatare de la primarie si in temeiul acestuia si al unei identificari cadastrale si topometrice, intabulati noul imobil in cartea funciara /
Platesc deja impozit de ani buni pentru acest nou imobil, imobilul se afla undeva in mediul rural.Am grevat de mai multe ori imobilul cu ipoteca, si in acest scop , anterior , am intocmit documentatia cadastrala, la solicitarea bancii creditoare.De asemenea, ei au venit si au evaluat constructia.Actul meu de proprietate, impreuna cu aceasta documentatie cadastrala a noii constructii, ca anexa , mi-ar fi utila?Cartea funciara este cea de la primaria unde este situat imobilul? Fiindca acolo este intabulat dreptul , atata timp cat platesc impozit...am dreptate?
Dovada dreptului de proprietate asupra unui imobil se face prin inscrierea in cartea funciara. Aceste evidente ( de carte funciara) nu se tin la primarii ci la Oficiile de cadastru si publicitate imobiliara respectiv, Birourile de cadastru si publicitate iumobiliara ce functioneaza in principal in localitatile unde exista judecatorii. Acolo urmeaza sa va adresati cu documentele ce vi le-am indicat in vederea intabularii dreptului de proprietate asupra imobilului.
Multumesc fruumos :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare constructie fara acte alexix alexix buna ziua, am si eu o intrebare.Lucrez intr-o institutie publica si in momentul in care am fost nevoita sa scot un extras de CF am constatat ca nu apare ... (vezi toată discuția)
Intabulare cladire Oana  Tudor Oana Tudor Am o problema si nu reusesc sa ii gasesc soluţia. Societatea a cumparat de la alta societate o magazie (nu si terenul aferent). Această tranzacţie ca sa ii ... (vezi toată discuția)
Se poate face schimb de locuinte intre frati,fara a face docmentatie cadastrala viorica chita viorica chita buna ziua,am o intrebare tanand cont de criza prin care trecem,daca se poate face un schimb de locuinte care se afla de fapt la aceeasi adresa.Mai explicit ,o ... (vezi toată discuția)