avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Un functionar public incadrat pe post de casier ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Un functionar public incadrat pe post de casier termina o facultate si solicita post de studii superioare. Institutia il primeste la examenul de promovare in clasa dar refuza punerea in practica a rezultatului.

Speta este in felul urmator:
O persoana are calitatea de functionar public.
Postul detinut este casier trezorier.
Se inscrie la o facultate si o termina.
Institutia organizeaza concurs pentru promovarea intr-o clasa profesionala superioara si admite cererea persoanei de a participa la concurs.
Persoana in cauza promoveaza examenul.
Ulterior institutia nu primeste aviz favorabil de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Motivarea o descriu mai jos:

" Urmare adresei noastre nr……………., prin care am solicitat modificarea statului de funcţii prin transformarea unor posturi în urma absolvirii de către titulari a unei forme de învăţământ superior de lungă durată în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea, vă facem cunoscut că pentru transformarea funcţiei publice de execuţie specifică de casier trezorier în inspector, Direcţia Generală de Organizare şi Resurse Umane din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a solicitat punct de vedere Direcţiei Generale Trezorerie şi Contabilitate Publică din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
Prin adresa nr. ………….a Direcţiei Generale Trezorerie şi Contabilitate Publică s-a comunicat faptul că funcţia de casier trezorier este o funcţie unică, indispensabilă desfăşurării activităţii unităţilor teritoriale ale trezoreriei statului.
Pentru această categorie de funcţionari publici există condiţii speciale impuse de Legea nr. 22 / 1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor organizaţiilor socialiste. Astfel, gestionarii trebuie să fi absolvit liceul ori o şcoală profesională în specialitatea corespunzătoare gestiunii sau o şcoală echivalentă şi au obligaţia de a constitui garanţii în numerar.
Ţinând cont de aceste prevederi legale, Direcţia Generală Trezorerie şi Contabilitate Publică a solicitat Direcţiei Generale Managementul Resurselor Umane din cadrul Ministerului Finanţelor Publice punctul de vedere cu privire la posibilitatea ca funcţionarii publici - casieri trezorieri care, în cazul în care s-ar organiza examen pentru promovarea acestora într-o funcţie publică de inspector cu studii superioare, să poată avea în continuare atribuţii de casier şi obligaţia de a constitui garanţiile prevăzute de actele normative în vigoare, însă nu s-a primit răspuns până în prezent.
Ulterior primirii răspunsului, vă vom comunica punctul de vedere transmis. "


Intrebare:

Exista un asemenea impediment in legislatie specificand ca un casier nu poate avea studii superioare? Mai cunoasteti spete asemanatoare?
Multumesc!
alina8008@yahoo.com a scris:

Potrivit prevederilor art. 107 alin. (2) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, (r2), cu modificările şi completările ulterioare, după intrarea în vigoare a Legii nr. 140/2010 pentru modificarea şi completarea actului normativ menţionat, autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a înştiinţa, în termen de 10 zile lucrătoare, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în situaţia intervenirii unor modificări în structura funcţiilor publice din cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, ca urmare a promovării în clasă şi în grad profesional a funcţionarilor publici, fără a fi necesar aviz din partea ANFP.



Este adevarat dar ei prin formularea abila a textului ei spun ca au solicitat "modificarea statului de functii" si ma incadreaza la art. 107 alin. 1 lit. a fapt ce necesita aviz obligatoriu de la A.N.F.P. si o cotesc ca si cand operatiunea ar avea o amploare mult mai mare decat transformarea unui post ci ar necesita schimbarea structurii functiilor si pentru aceasta necesita aviz. Ei de fapt formuleaza abil ca si cand nu te-ar impiedica sa te promoveze insa modificarea statului de functii are ca obligativitatea avizul A.N.F.P. si acestia nu stiu sigur daca se poate sau nu. Formuleaza un punct de vedere. Insa punctul de vedere nu a fost solicitat de M.P.F. catre A.N.F.P. asa cum specifica legea ci de catre o structura a M.F.P. catre o alta structura a M.F.P. fara competente in avizarea modificarii statului de functii.
Reproduc prevederile legale:
Legea 188/1999
"ART. 107
(1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a solicita Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici avizul privind funcţiile publice în oricare dintre următoarele situaţii:
a) stabilirea sau modificarea structurii de funcţii publice pentru fiecare autoritate şi instituţie publică, în parte, de către conducătorul acesteia ori prin hotărâre a consiliului judeţean sau, după caz, a consiliului local, pe baza activităţilor prevăzute la art. 2 alin. (3);
b) modificarea calităţii posturilor, potrivit art. 111 alin. (1) sau (5);
c) reorganizarea activităţii autorităţii sau instituţiei publice.
"

Cei de la MFP spun:

" Urmare adresei noastre nr……………., prin care am solicitat modificarea statului de funcţii prin transformarea unor posturi în urma absolvirii de către titulari a unei forme de învăţământ superior de lungă durată în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea, vă facem cunoscut că pentru transformarea funcţiei publice de execuţie specifică de casier trezorier în inspector, Direcţia Generală de Organizare şi Resurse Umane din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a solicitat punct de vedere Direcţiei Generale Trezorerie şi Contabilitate Publică din cadrul Ministerului Finanţelor Publice."
Deci ei solicita lor un punct de vedere cand corect era ca ei (MFP) sa solicite un punct de vedere ANFP care are competenta de a aviza statul de functii.

Raman la parerea mea ca nu exista temei pentru aceasta decizie (ca un casier nu poate avea studii superioare (este practic supracalificat)). Nu exista nici o norma restrictiva a acestui drept.
Astept alte pareri!
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
giv, utilizator
Si eu tot casier trezorier principal sunt si sunt in aceeasi situatie.
La fel mi se intampla si mie. Am dat examen pe 10.12.2010, am fost admisa si stupoare, nu mi se emite decizie de numire in clasa.
Am in casierie colege care au beneficiat de acest examen si nu stiu pentru mine si inca o colega de ce nu se mai poate. Precedentul exista.
Cica ar fi ceva legat de Legea 22/1969 a gestionarilor, dar nu are nicio referire in acest sens.
Am solicitat institutiei prin cerere scrisa motivul dar ,,ca nu a avizat ANFP".
Am facut si la ANFP o petitie dar online si ca nu prea ar lua in seama online-ul si ca trebuie sa fac scris.
Am sesizat si sindicatul SNFP. Nu stiu momenten ce sa mai fac, pana la Instanta de contencios administrativ.
bughi69 a scris:

Si eu tot casier trezorier principal sunt si sunt in aceeasi situatie.
La fel mi se intampla si mie. Am dat examen pe 10.12.2010, am fost admisa si stupoare, nu mi se emite decizie de numire in clasa.
Am in casierie colege care au beneficiat de acest examen si nu stiu pentru mine si inca o colega de ce nu se mai poate. Precedentul exista.
Cica ar fi ceva legat de Legea 22/1969 a gestionarilor, dar nu are nicio referire in acest sens.
Am solicitat institutiei prin cerere scrisa motivul dar ,,ca nu a avizat ANFP".
Am facut si la ANFP o petitie dar online si ca nu prea ar lua in seama online-ul si ca trebuie sa fac scris.
Am sesizat si sindicatul SNFP. Nu stiu momenten ce sa mai fac, pana la Instanta de contencios administrativ.



Daca existta un precedent va rugam sa il invocati intr-o intampinare depusa la Directia de Finante de care apartineti concomitent cu transmiterea la A.N.F.P.
Inteleg ca ati depus online. Nu va temeti caci am avut o cerere depusa online si mi-au raspuns prompt. Mai mult decat atat, va transmit si in plic si online raspunsul.
Pentru cei care cunosc astfel de precedente ii rog sa le posteze aici pe forum.
Multumesc!
Stimati colegi. Urmaresc cu atentie de cateva zile acest subiect. Personal nu sunt de acord cu punctul de vedere al MFP-ului. Am verificat legislatia veche cu privire la salarizarea functionarilor publici plecand de la OUG 192/2003; OUG 123/2003;OG 2/2005;OG 6/2007 respectiv OG 9/2008 si niciunde nu am gasit functia publica de trezorier. Functia de executie din punctul meu de vedere obligatoriu, trebuia sa fie de referent asimilata trezorierului. Se face trimitere la Legea 22/19969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor organizatiilor socialiste. Pai daca Direcţia Generală de Organizare şi Resurse Umane din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nu a stiut sa dea o explicatie plauzibila salariatului la data promovarii in clasa, ma intreb? La data echivalarii acestei functii din personal contractual in functie publica conform art. 111 coroborat cu 107 in baza art. 2 alin. 3 lit. "f" din Legea 188/1999 rep. de ce nu a facut vorbire de prevederile Legii 22/1969?. Pentru ca aveau nevoie de functii publice, nu! Dar sa trecem peste acest aspect.. Daca si ANFP considera acelasi lucru si va comunica ca nu se poate transforma postul ca urmare a promovarii clasa invocand tot Legea 22/1969, va fac o propunere ! Sa se solicite ANFP avizul privind modificarea calitatii postului din functie publica in functie contractuala, (asta bineinteles cu acordul institutiei dvs.) in baza prevederilor pct. 22 art. 107 alin.(1) lit. "d" din OUG 105/2009, dupa care sa se emite actul administrativ de numire in noua functie tinand cont ca dvs. a-ti participat la examenul de promovare . Actul administrativ prevede transformare in inspector de specialitate gr. II iar fisa postului se completeaza cu noi atributii in afara celor prestate in acest moment de dvs. Ce zice-ti!

Alte discuții în legătură

Promovarea in clasa a functionarilor publici snadica snadica In 2009 am dat examen pentru promovarea in functia publica clasa I ,consilier,lucrez in compartimentul urbanism si amenajare a teriroriului intr-o primarie de ... (vezi toată discuția)
Promovare in clasa pentru functionarii publici cutremur cutremur As dori sa stiu daca promovarea in clasa profesionala 1 este conditionata de absolvirea studiilor de lunga durata cu diploma de licenta doar pe timpul in care ... (vezi toată discuția)
Avansarea in clasa functionar public dsp petros1 petros1 Daca s-a aprobat cererea de avansare in clasa,de catree directorul autoritatii si serviciul RUNOS refuza sa organizeze concursul prin rea vointa, necerand ... (vezi toată discuția)