avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Un functionar public incadrat pe post de casier ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Un functionar public incadrat pe post de casier termina o facultate si solicita post de studii superioare. Institutia il primeste la examenul de promovare in clasa dar refuza punerea in practica a rezultatului.

Speta este in felul urmator:
O persoana are calitatea de functionar public.
Postul detinut este casier trezorier.
Se inscrie la o facultate si o termina.
Institutia organizeaza concurs pentru promovarea intr-o clasa profesionala superioara si admite cererea persoanei de a participa la concurs.
Persoana in cauza promoveaza examenul.
Ulterior institutia nu primeste aviz favorabil de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Motivarea o descriu mai jos:

" Urmare adresei noastre nr……………., prin care am solicitat modificarea statului de funcţii prin transformarea unor posturi în urma absolvirii de către titulari a unei forme de învăţământ superior de lungă durată în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea, vă facem cunoscut că pentru transformarea funcţiei publice de execuţie specifică de casier trezorier în inspector, Direcţia Generală de Organizare şi Resurse Umane din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a solicitat punct de vedere Direcţiei Generale Trezorerie şi Contabilitate Publică din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
Prin adresa nr. ………….a Direcţiei Generale Trezorerie şi Contabilitate Publică s-a comunicat faptul că funcţia de casier trezorier este o funcţie unică, indispensabilă desfăşurării activităţii unităţilor teritoriale ale trezoreriei statului.
Pentru această categorie de funcţionari publici există condiţii speciale impuse de Legea nr. 22 / 1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor organizaţiilor socialiste. Astfel, gestionarii trebuie să fi absolvit liceul ori o şcoală profesională în specialitatea corespunzătoare gestiunii sau o şcoală echivalentă şi au obligaţia de a constitui garanţii în numerar.
Ţinând cont de aceste prevederi legale, Direcţia Generală Trezorerie şi Contabilitate Publică a solicitat Direcţiei Generale Managementul Resurselor Umane din cadrul Ministerului Finanţelor Publice punctul de vedere cu privire la posibilitatea ca funcţionarii publici - casieri trezorieri care, în cazul în care s-ar organiza examen pentru promovarea acestora într-o funcţie publică de inspector cu studii superioare, să poată avea în continuare atribuţii de casier şi obligaţia de a constitui garanţiile prevăzute de actele normative în vigoare, însă nu s-a primit răspuns până în prezent.
Ulterior primirii răspunsului, vă vom comunica punctul de vedere transmis. "


Intrebare:

Exista un asemenea impediment in legislatie specificand ca un casier nu poate avea studii superioare? Mai cunoasteti spete asemanatoare?
Multumesc!
Din punctul meu de vedere un drept castigat nu poate fi retras. Singura solutie este emiterea dispozitiei de inaintare in grad. Institutia publica face un abuz. In legislatia curenta nu exista impediment in sensul celor discutate. Restul explicatiilor din adresele autoritatilor sunt abureli.
Din cate vad si in cor - functia de casier trezorier (421110) are cerinte studii medii, asa ca eu cred ca ar fi trebuit ca institutia sa nu fi fost de acord cu organizarea examenului de promovare, postul urmand sa ramana pe studii medii (referent sau altceva) indiferent daca titularul avea sau absolvea ulterior studii superioare de scurta durata/lunga durata, masterat, doctorat, etc.

Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
Tanjiani, utilizator
Acelea sunt conditii minime de instruire pentru a avea acces la functia respectiva.
Explicati-mi de ce vedeti limitative aceste conditii?
Faceti-mi referire stricta la conditia imperativa de a nu putea avea studii superioare cu referiri la o norma legislativa.
Ce prezentati dumneavoastra este un cadru general.
Stimate domn "giv". sunt perfect de acord cu dumneavoastra. Va dau un exemplu concret. in anul 2008 lucram la o alta primarie. La vremea respectiva am avut "conflicte mari" cu secretarul UAT pe acelas motiv, acesta habar nu avea si nu are nici acum de legislatie si cum sa o interpreteze. Nu dorea transformarea unui post de casier (personal contractual) din studii medii in superioare pe motiv ca postul este prevazut in anexele salarizarii OG 9/2008 numai pentru studii medii si nu poate transforma Statul de functii deoarece Prefectura va ataca in Contencios hotararea Consiliului local. M-am prezentat la dl. Primar am expus punctul meu de vedere si totodata i-am comunicat ca imi pun postul la bataie in sensul ca daca se ataca HCL de catre Prefectura eu imi dau demisia. Primarul si-a dat acordul , am organizat examen de promovare si am transformat postul in inspector de specialitate gradul III aplicand procentul de 20% la salariul detinut pe studii medii iar incadrarea s-a facut la gr. III dar intre limite (minim-maxim) conform OG 10/2008. HCL a trecut de Prefectura , secretarul UAT a "luat-o in freza pe romaneste", am completat Fisa postului cu noi atributii iar dupa 3 luni am transformat postul in functie publica inspector asistent 3 sau 2 nu mai retin bine. Cert este ca daca se doreste sa fie ajutati salariatii totul este posibil numai sa ai bunavointa.
Vedeti...
Ideea este ca unii nu stiu carte. Sau au ceva personal cu cei in cauza. Se cred mari si tari pe functii si fac ce vor.
De aceea se ajunge la litigiu.

Alte discuții în legătură

Promovarea in clasa a functionarilor publici snadica snadica In 2009 am dat examen pentru promovarea in functia publica clasa I ,consilier,lucrez in compartimentul urbanism si amenajare a teriroriului intr-o primarie de ... (vezi toată discuția)
Promovare in clasa pentru functionarii publici cutremur cutremur As dori sa stiu daca promovarea in clasa profesionala 1 este conditionata de absolvirea studiilor de lunga durata cu diploma de licenta doar pe timpul in care ... (vezi toată discuția)
Avansarea in clasa functionar public dsp petros1 petros1 Daca s-a aprobat cererea de avansare in clasa,de catree directorul autoritatii si serviciul RUNOS refuza sa organizeze concursul prin rea vointa, necerand ... (vezi toată discuția)