avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Informatie in legatura cu procedura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Informatie in legatura cu procedura

Am o intrebare referitoare la un caz de incredintare a doi minori. Nu sunt implicata direct, ci doar prietena cu mama lor, care lucreaza in Spania si doreste sa castige custodia pentru a putea emgira impreuna cu copiii, in timp ce tatal lor nici macar nu ii viziteaza.
Am cautat pe internet evolutia procesului, pentru ca nu stiam care era exact hotararea tribunalului Galati unde s-a facut apelul de catre mama si am gasit urmatoarele informatii:
05/11/2007 05.11.2007 - Amână pronunţarea la data de 9.11.2007 - 09.11.2007 - Amână pronunţarea la data de 12.11.2007 - 12.11.2007 - Admite apelul declarat de reclamanta Savin Mariana Nela împotriva s.c. 252/2007 a Judecătoriei Tg. Bujor, pe care o desfiinţează şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Admis apel
Instanta unde s-a judecat initial cazul este Judecatoria Tg. Bujor, unde am gasit urmatoarea informatie:
04/03/2008 În baza disp. art. 242 pct. 2 Cod procedură civilă dispune suspendarea cauzei pentru lipsa părţilor de la judecată. Cu recurs, Suspendat
Mama nu a stiut de acest nou termen de judecata si nici nu a pastrat legastura cu avocata care a reprezentat-o la apelul de la Tribunalul Galati.
Avand in vedere lipsa mea de cunostinte solide juridice, as dori sa aflu ce inseamna de fapt aceasta "suspendare a cauzei", in cat timp se poate face recursul si carei istante trebuie sa i se adreseze mama copiilor (ea este parata si acum are un domiciliu de flotant pe Bucuresti, desi ea locuieste in Spania, avand si documente care sa ateste un domicliu stabil acolo).
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:33, 23 Aprilie 2008
Lasati un mandatar in tara care sa se ocupe de proces...
bita_me a scris:

Copiii nu au fost incredintati niciunuia dintre parinti, mama este cea care vrea custodia lor, tatal ar vrea ca lucrurile sa fie ca pana acum: el sa le fie tata cu numele. Mama a lasat fetele in grija unei, sa zicem, cunostinte, o femeie in varsta in care are baza, neavand in grija cui sa-i lase.

Mama a divorţat de soţ? Dacă da, instanţa era obligată să se pronunţe cu privire la încredinţarea minorilor!!!!!!!!
Dacă nu au fost încredinţaţi, înseamnă că soţii nu sunt divorţaţi sau au divorţat anterior naşterii minorelor.
În cazul în care nu au divorţat, trebuie introdusă o acţiune de divorţ în care instanţa se va pronunţa cu privire la încredinţarea minorelor şi cu privire la plata pensiei de întreţinere în favoarea lor.
Dacă exista o hotărâre de încredinţare a minorelor către tată, se putea introduce o acţiune de reîncredinţare a acestora către mamă, justificată bineînţeles.
Care este situaţia?
Imi amintesc de un film american pe care l-am vazut... Caci peste trei sferturi de forumisti considera ca legile si sistemul de drept american e atat de bun si frumos, iar al nostru atat de urat si prost...
X e acuzat de ceva si-i spune partii adverse, ca o amenintare:
-Mi-am sunat deja avocatul.
Partea adversa replica:
- Sper sa fie unul scump!

Slava cerului, in Europa nu e chiar atat de proasta mentalitatea, insa asta nu inseamna ca o investitie mai mica azi nu te va scuti de neplaceri maine.
Parerea mea este ca acei copii sunt la voia sortii... Nu inteleg cum poate un parinte sa-si lase copiii asa... Cu un om in varsta... UNa dintre fete sa aiba 8 ani... ar trebui sa fie in clasa a doua...

Vad doua posibilitati: mama vine si sta in tara o perioada destul de lunga astfel incat sa termine cu incredintarea sau mama sta in afara si plateste un avocat sa se ocupe de tot, procedura cu strainatatea etc.
In primul caz e mai ieftina asistenta juridica, in al doilea e mai scumpa.

Dar cat mai mult timp curge pe apa, cu atat va fi mai greu pentru mama. Cum adica si-a lasat copiii cu o straina in conditiile in care era de datoria sa sa-i creasca? Asta e un argument de care tatal se poate folosi si cu succes chiar.
Mie imi pare ca oricum doamna mai ca vrea sa renunte, asa incat cred ca e corect sa se gandeasca foarte bine ce doreste si sa actioneze in consecinta!
Bafta celor doua fete! Sa aiba macar un parinte langa ele...
Parintii nu au fost niciodata casatoriti. Mama e pe punctul de a renunta la sederea in Spania, chiar daca asta inseamna ca va avea o situatie materiala foarte precara in tara.
Stiu ca acum incearca sa aduca fetele in Spania cu ajutorul Crucii Rosii, insa are nevoie de hotararile judecatoresti si as vrea sa stiu cum ar putea sa le solicite.
Spuneti ca a procedat gresit ca le-a lasat, insa ce alte sanse mai avea? Unde sa locuiasca? Cine o primea cu 2 copii? Cu ce sa plateasca chiria si cu ce sa le mai si creasca? Nu spun ca e buna situatia de acum, pentru ca eu vad periodic fetele si incerc sa le mai fac cate o bucurie, vad ca nu sunt fericite... insa nu pot sa nu consider alternativa cealalta... sa moara de foame pe undeva, si ele si mama lor, sa se chinuie cu nici 5 milioane sa plateasca o chirie si toate celelalte necesare unei vieti normale...
Si eu am judecat-o... Insa daca stai sa analizezi situatia, nu stiu ce as fi facut eu... Plus ca nici mama nu a avut prea mult noroc din acelais punct de vedere, insa asta e alta discutie...
bita_me a scris:

Parintii nu au fost niciodata casatoriti. Mama e pe punctul de a renunta la sederea in Spania, chiar daca asta inseamna ca va avea o situatie materiala foarte precara in tara.
Stiu ca acum incearca sa aduca fetele in Spania cu ajutorul Crucii Rosii, insa are nevoie de hotararile judecatoresti si as vrea sa stiu cum ar putea sa le solicite.
Spuneti ca a procedat gresit ca le-a lasat, insa ce alte sanse mai avea? Unde sa locuiasca? Cine o primea cu 2 copii? Cu ce sa plateasca chiria si cu ce sa le mai si creasca? Nu spun ca e buna situatia de acum, pentru ca eu vad periodic fetele si incerc sa le mai fac cate o bucurie, vad ca nu sunt fericite... insa nu pot sa nu consider alternativa cealalta... sa moara de foame pe undeva, si ele si mama lor, sa se chinuie cu nici 5 milioane sa plateasca o chirie si toate celelalte necesare unei vieti normale...
Si eu am judecat-o... Insa daca stai sa analizezi situatia, nu stiu ce as fi facut eu... Plus ca nici mama nu a avut prea mult noroc din acelais punct de vedere, insa asta e alta discutie...

Cel mai bine este ca mama să vină în ţară pentru angajarea unui avocat care să-i reprezinte interesele. Dacă până acum nu a făcut-o, este bine s-o facă acum pentru că niciodată nu este prea târziu...
Am urmărit de multe ori la posturile TV, împreună cu fiica mea, situaţia copiiilor lăsaţi în grija rudelor sau a prietenilor după ce au plecat în străinătate pentru un trai mai bun. Acei copii nu mai aveau copilărie, nu ştiau ce înseamnă căldura unui cămin în care mama te alintă, te ascultă, te înţelege, te ajută...
Poate că aceste sărbători pascale care sunt foarte apropiate să îi dea puterea şi înţelepciunea necesară acestei mame pentru a-şi ajuta proprii copii...
Nici un sacrificiu nu este prea mare pentru proprii copii, dacă-i iubeşti cu adevărat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cobra2009 cobra2009 sunt in spania cu sotul meu de 4 ani ,avem 2 copii in romania la soacra mea,sotul vrea sa ceara divortul in romania si sa-mi ia copii,se poate?Va multumesc. (vezi toată discuția)
Cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal copilului? lilianabh lilianabh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal fiului meu?Suntem divortati,nu vine sa-l vada,nu-i plateste pensia ... (vezi toată discuția)
Incredintare minori - mama in strainatate Mihaela Elena Mihaela Elena Revin pe forumul acestui site cu o noua problema. Doi tineri casatoriti de ceva ani, cu 2 copii minori (de 10, respectiv 6 ani). Cei doi nu se mai inteleg ... (vezi toată discuția)