In vara, fratele meu care lucra pe un santier ca inginer este ranit mortal in urma unui accident. Ancheta Inspectoratului de munca a hotarat ca acest accident este accident de munca. Atat politia cat si parchetul, in urma cercetarilor, hotarasc neinceperea urmaririi penale a autorului moral al accidentului. Intrebarile noastre sunt urmatoarele:
1. Putem contesta deciziile celor 3 institutii care au anchetat accidentul ?
2. Ca urmare a acestor 3 hotarari, un proces in civil ne poate aduce castig de cauza impotriva celui care a determinat moartea fratelui meu?
Trebuie vazute actele dosarului ,greu de spus.In cazuri de acest gen exista posibilitatea ca raspunderea sa fie transferata defunctului,care poate fi apreciat ca fiind vinovat pentru incalcarea normelor de protectie a muncii,etc.In conditiile in care fratele dvs este apreciat ca fiind vinovat de producerea accidentului ,nu puteti avea castig de cauza intr-o actiune intemeiata pe raspundere delictuala.Parerea mea este sa va angajati avocat inainte de a demara actiunea civila .
Da, dar cel care a produs accidentul poate scapa daca o parte din vina i-a fost transferata fratelui meu pentru "ca se gasea in acel loc in momentul producerii accidentului" asa cum mi-a spus seful de santier? Firma de constructii a fost deja amendata. Noi cum putem ajunge in posesia tuturor actelor cu care am putea merge sa consultam un avocat in vederea deschiderii unei actiuni civile?
Va multumesc!
Se cuantifica raspunderea ,procentual ,,de ex fratele dvs ar putea fi (este o ipoteza) vinovat in proportie de 30 % iar 70% angajatorul.Ar trebui sa intrati in posesia documentelor care s-au intocmit,sigur la Politie trebuie sa fie ceva.Ei au facut cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa.Solicitati copii dupa aceste acte ,aveti dreptul adunati toate actele si adresati-va celui mai apropiat avocat specialiazat in astfel de litigii.