avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constatare nulitate absoluta titlu proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constatare nulitate absoluta titlu proprietate

- x introduce cerere de retrocedare teren extravilan cf legii 18

- comisia locala ii aproba restituirea si-i da clasica adeverinta - unde figureaza doar x ca titular

- in anul 1999 - x primeste si titlul, insa alaturi de x mai sunt trecute si alte persoane (rude cu x)

(DECI NU A PUTUT UZA DE PROCEDURA DE CONTESTARE INSTITUITA DE LEG 18)

-X detine insa un certificat de most de pe urma defunctului propretar al terenului unde persoanele in cauza sunt renuntatori cf art. 700 c civ; deci x apare drept unic mostenitor

IN momentul de fata - 2008 - persoanele in cauza introduc impotriva lui x actiune de iesire din indiviziune.

Ce poate face x pentru a "recupera" intreaga suprafat de teren a autorului sau ?

1. Poate introduce o actiune in constatarea nulitatii absolute partiale a titlului cu privire la persoanele in cauza - in sensul ca nu erau persoane indreptatite.

Se va avea in vedere RIL nr. XI 2007.

" În aplicarea dispoziţiilor art. 8 şi art. 13 alin. (2) din Legea nr. 18/1991, republicată, stabilesc:

Beneficiază de repunerea în termenul de acceptare a succesiunii numai moştenitorii care nu au acceptat succesiunea în termenul prevăzut de art. 700 din Codul civil, iar nu şi cei care au renunţat la moştenire.

Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă."



2. cu certificatul de grefa va incerca suspendarea judecatii cu iesirea din indiviziune.

3. daca castiga actiune de const nul abs - atunci x va invoca in litigiul cu iesirea din indiviziune except lp cal proc active a reclamantilor.

Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 23:43, 28 Aprilie 2008
In alta ordine de idei, persoanele in cauza au facut o crr completatoare a actiunii - in baza art 132 cpc prin care au solicitat inclusiv ca:
" instanta sa constate ca nu a fost deschisa succesiunea autorului si instanta sa o deschida" :-/

Cum apreciati un asemenea cap de cerere ?

:offtopic:
Interventie moderator
Aveti posibilitatea de a edita mesajele. Este impotriva Regulamentului sa postati 2 mesaje unul dupa altul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pai eu ce vorbeam mai inainte ? cum sa ceri sistarea indiviziunii pe un titlu cand tu nu stii temeiul iesirii din indiviziune care de fapt este partajul succeoral ?;)
dumitru2000 a scris:

In alta ordine de idei, persoanele in cauza au facut o crr completatoare a actiunii - in baza art 132 cpc prin care au solicitat inclusiv ca:
" instanta sa constate ca nu a fost deschisa succesiunea autorului si instanta sa o deschida" :-/

NU cred ca actiunea a fost formulata chiar asa, probabil s-a cerut stabilirea masei succesorale si a calitatii de mostenitori.
Teoretic, chiar daca exista un certificat de mostenitor, se poate deschide o astfel de actiune daca in certif de most nu sunt cuprinsi toti mostenitorii, sau nu sunt cuprinse toate bunurile, caz in care trebuie sa ceara si anularea certif de mostenitor. Oricum, in aparare, puteti aduce certif de mostenitor.

Pt Aditabora, temeiul iesirii din indiviziune este legea si nu faptul ca exista un partaj succesoral. Sistarea indiviziunii din titlu se poate cere de catre oricare dintre co-indivizari.
In situatia dumneavoatra, cel mai bine ar fi sa cereti anularea partiala a titlului de proprietate, in sensul excluderii numitilor..., care nu au calitate succesorala pentru ca sunt renuntatori.
Mult succes!
@AvTodincaVeronica
intradevar temeiul iesirii din indiviziune este legea - dar care =D>:-/ . De exemplu sa presupunem ca noi doi cumparam un teren impreuna in devalmasie fara a face precizarea cotei parti care ne-ar reveni fiecaruia Care va fi legea dupa care vom cere partajul si sistarea indiviziunii :-/ , In nici un caz succesiunea =D>. Sau in cazul de fata Primaria a emis un titlu caduc stabilind dreptul de proprietate in favoarea mai multor persoane si fara a inscrie la autor - pe defunctul decuius . Din acest moment despre ce vorbim ? despre succesiunea autorului comun ? despre reconstituirea coproprietatii detinute de x autori care se restituie lor ?
Proprietatea in devalmasie este specifica drepturilor dobandite de soti in timpul casatoriei. Se mentioneaza ca este bun comun, insa nu se specifica in ce cote.
La Titlul de proprietate se aplica normele succesiunii legale. NU e obligatoriu sa se inscrie in Titlu autorul, se pot inscrie persoanele indreptatite...

Alte discuții în legătură

Nulitate absoluta invocata de o persoana fara interes kyrrdan kyrrdan Ce solutie se impune in acest caz din partea instantei? Analizeaza mai intai lipsa de interes a partii si lasa actul valabil, sau, in virtutea rolului activ, ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate dariad dariad In urma unei sentinte civile intr-un proces s-au eliberat doua titluri de proprietate pe numele unor persoane neindreptatie la reconstituire (nu au depus in ... (vezi toată discuția)
Rectificare titlu de proprietate ciprian11 ciprian11 Buna dimineata ! Am si eu o problema legata de un titlu de proprietate emis de comisia locala pe numele strabunicului meu defunct iar la mostenitorii ... (vezi toată discuția)