- x introduce cerere de retrocedare teren extravilan cf legii 18
- comisia locala ii aproba restituirea si-i da clasica adeverinta - unde figureaza doar x ca titular
- in anul 1999 - x primeste si titlul, insa alaturi de x mai sunt trecute si alte persoane (rude cu x)
(DECI NU A PUTUT UZA DE PROCEDURA DE CONTESTARE INSTITUITA DE LEG 18)
-X detine insa un certificat de most de pe urma defunctului propretar al terenului unde persoanele in cauza sunt renuntatori cf art. 700 c civ; deci x apare drept unic mostenitor
IN momentul de fata - 2008 - persoanele in cauza introduc impotriva lui x actiune de iesire din indiviziune.
Ce poate face x pentru a "recupera" intreaga suprafat de teren a autorului sau ?
1. Poate introduce o actiune in constatarea nulitatii absolute partiale a titlului cu privire la persoanele in cauza - in sensul ca nu erau persoane indreptatite.
Se va avea in vedere RIL nr. XI 2007.
" În aplicarea dispoziţiilor art. 8 şi art. 13 alin. (2) din Legea nr. 18/1991, republicată, stabilesc:
Beneficiază de repunerea în termenul de acceptare a succesiunii numai moştenitorii care nu au acceptat succesiunea în termenul prevăzut de art. 700 din Codul civil, iar nu şi cei care au renunţat la moştenire.
Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă."
2. cu certificatul de grefa va incerca suspendarea judecatii cu iesirea din indiviziune.
3. daca castiga actiune de const nul abs - atunci x va invoca in litigiul cu iesirea din indiviziune except lp cal proc active a reclamantilor.
Proprietatea in devalmasie nu este specifica numai sotilor , poate sa exixte si acea proprietate specifica composesorilor fara ca acestia sa fie si soti , ( a se vedea urbariatele pe transilvania , mosnenii pe muntenia etc ) iar temeiul iesirii lor din indiviziune poate sa exixte sau sa nu exixte dupa cum proprietatea a fost dobandita ca fiind proprietate in devalmasie perpetua sau nu . In domeniul acesta inclusiv ICJC face aproximatii nefericite din cauza lipsei de cunoastere a temeiului dobandirii acestor drepturi . De exemplu in perioada interbelica se putea achizitiona o anumita supr de padure sau pasune in devalmasie de catre mai multi composesori fara ca aceasta devalmasie sa fi fost si perpetua . Iesirea din indiviziunea unei asemenea proprietati nu se supune regulilor succesorale sau regulilor mentinerii perpetue a indiviziunii ci temeiului dobandirii respectiv contributia fiecaruia din composesori la dobandirea bunului . Intotdeauna atunci cand reconstituirea se face dupa un autor comun anumitor mostenitori este obligatoriu inscrierea in TP a autorului , in caz contrar reconstituirea se prezuma a fi facuta titularilor dreptului de proprietate la data reconstituirii .
Ce puteti face dumneavoastra in situatia de fata? Cereti anularea partiala a Titlului de Proprietate, in sensul excluderii din titlu a persoanelor care nu sunt indreptatite la reconstituire si pana la judecarea acestei actiuni, sa solicitati suspendarea actiunii de iesire din indiviziune.
In situatia de fata, cel mai bine ar fi sa cereti, printr-o actiune separata in instanta constatarea nulitatii partiale a titlului de proprietate, in sensul excluderii persoanelor care nu sunt indreptatite la restituire. Pe baza aceste actiuni, sa solicitati suspendarea procesului de partaj pana la solutionarea definitiva si irevocabila a procesului privind nulitatea titlului. In cazul in care se admite aceasta actiune si sunt excluse din titlu persoanele fara drept, acestea nu mai au calitatea procesuala activa de a cere partaj pe titlu, din moment ce nu mai sunt cuprinse in titlu.