avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta legala intre case vecine
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta legala intre case vecine

Buna ziua,

Vreau sa construiesc o casa pe o parte cat mai mare din terenul pe care il detin. Vecinul din stanga are casa in granita cu terenul meu unde va veni casa. NU stiu ce distanta sunt obligat sa las intre casa pe care o voi construi eu si casa vecinului. Casa mea nu va avea acoperis, deci nu va avea streasina.
Puteti sa imi spuneti unde gasesc in lege distanta minima pe care sunt obligat sa o las ?

Multumesc mult
Deci am inteles bine? Ca sa poti pune geam spre curtea vecinului trebuie sa lasi o distanta de 1.90m de la hotar?

Vreau sa construiesc o casa si incerc sa gasesc cea mai buna solutie, initial ma gandeam s-o construiesc la 60cm de hotar, sa pun doar un geam mic de la baie in coltul de sus al peretelui care este spre curtea lui. Asta daca obtin aprobarea dansului, eventual sa merg la un notar ca sa fiu sigur ca nu se razgandeste mai tarziu, este ok asa?

Sau ar mai fi o varianta sa las distanta legala ca sa pot pune un geam spre curtea vecinului, nu cred ca ar trebui sa mai iau in calcul si inaltimea casei care nu cred ca va depasii 7m, deoarece casa vecinului este la aproximativ 8m distanta de hotar.

O sa atasez o schita ca sa va dati seama mai bine cum ar fi asezarea...

[ link extern ]
am si eu o problema mare. casa noastra e construita de vreo 40 de ani. distanta fata de gard(ma refer la ferestre si gard) este de 1 m, dar casa a fost construita cu acordul proprietarilor de atunci. acord verba, nu se complica nimeni pe atunci si ne intelegeam bine. dupa cativa ani, vecini au vandut casa si terenul. acum, la vreo 20-30 de ani de cand au venit noii vecini, ne cer sa zidim geamurile pt ca avem vedere la ei. de unde era sa stiu eu cand am construit casa ca vor veni ei si nu vor fi de acord? casa lor este la vreo 40 de m de gard, geamurile noastre dau in gradina lor, nici macar in curte. auzisem de la cineva ca daca au trecut minim 10 ani de cand ai facut casa asa nu mai e nicio problema.
ma puteti ajuta cu un raspuns?
multumesc!
Poate fi vorba despre un drept de servitute de vedere dobandit prin trecerea timpului, prin uzucapiune..daca veti ajunge in instanta invocati acest aspect.
dar eu nu sunt sigura de acest aspect. nu am vazut vreo astfel de prevedere in codul civil.
si faptul ca ei au gasit casa asa cand au cumparat nu conteaza? plus ca ei nu au cladiri e terenul ala.
Vedet i art. 623 din Codul civil.
Avem o servitute continua si aparenta care , conform articolului mai sus mentionat, se poate dobandi prin tittlu sau prin posesiunea de 30 de ani. Si vedet i si art. 673 si 674 din Codul de procedura civila, prin care veti afla ca servitutile continue si aparente , cum este cea de vedere, se pot apara printr-o actiune posesorie.

Alte discuții în legătură

Distanta minima legala intre hotar si peretele casei cristian_64 cristian_64 Vreau sa construiesc o casa si datorita topometriei terenului (un clin intre doua strazi) trebuie sa ma apropii cat de mult pot cu constructia noua de hotarul ... (vezi toată discuția)
Streasina, picatura apei dobrote46@yahoo.com dobrote46@yahoo.com Buna seara Am o casa in constructie. S-a construit in locul unei case vechi care s-a demolat, la distanta de 60-70 cm fat de gardul cu vecinul (pastrind ... (vezi toată discuția)
Distanta legala fata de gard catalucan catalucan Buna ziua, am construit anul acesta o casa. In proiect distanta fata de gardul vecinului era de 60cm conform Codului Civil. Vecinul m-a amenintat ca o sa am ... (vezi toată discuția)