avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta legala intre case vecine
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta legala intre case vecine

Buna ziua,

Vreau sa construiesc o casa pe o parte cat mai mare din terenul pe care il detin. Vecinul din stanga are casa in granita cu terenul meu unde va veni casa. NU stiu ce distanta sunt obligat sa las intre casa pe care o voi construi eu si casa vecinului. Casa mea nu va avea acoperis, deci nu va avea streasina.
Puteti sa imi spuneti unde gasesc in lege distanta minima pe care sunt obligat sa o las ?

Multumesc mult
Cel care a cumparat terenul vecin vrea sa isi construiasca casa si mi-a spus ca nu e de acord ca ferestrele mele sa fie orientate spre curtea lui, desi eu i-am motivat spunand ca acum 4 ani cand a fost construita casa, nu mai era nici o casa construita langa mine.

Mentionez ca cele doua ferestre sunt pe laterala casei la parter, iar gardul meu dinspre vecin e inalt, din lemn.
In concluzie, mare lucru la el in curte nu vad.
Pai hai sa ne gandim in felul urmator: ce il impiedica sa lase si el un metru pe la limita? Absolut nimic, ba chiar e obligat, asa incat in felul asta se ajunge la distanta minima pe deschideri directe. Apoi, mai e si prevederea cu jumate din casa cea mai inalta, daca el construieste mai tarziu, va trebui sa se orienteze.
Andreea Lisievici a scris:

Pai hai sa ne gandim in felul urmator: ce il impiedica sa lase si el un metru pe la limita? Absolut nimic, ba chiar e obligat, asa incat in felul asta se ajunge la distanta minima pe deschideri directe.

Eu inteleg ca aceasta distanta trebuie lasata intre proprietati nu intre cladiri. Deci nu este important unde este amplasata cladirea vecinului ci unde este hatul. Parerea mea ...
abcdeadi a scris:
Eu inteleg ca aceasta distanta trebuie lasata intre proprietati nu intre cladiri.

Da, asa spune codul civil. Totusi, daca vecinul nu poate dovedi un prejudiciu din insusi faptul ca nu s-a respectat distanta (si ma indoiesc), nu cred ca se va dispune astuparea vederilor (ca doar asta s-ar putea intampla). Atata vreme cat si el poate contrui putin retras, situatia se poate rezolva si nu cred ca vreo instanta va fi atat de drastica pe cat permite legea.
iar poi in discutie distanta fata de o cladire viitoare. Nu are sens sa ne gandim la constructia viitoare a vecinului, trebue sa ne gandim la proprietatea vecina.

Alte discuții în legătură

Distanta minima legala intre hotar si peretele casei cristian_64 cristian_64 Vreau sa construiesc o casa si datorita topometriei terenului (un clin intre doua strazi) trebuie sa ma apropii cat de mult pot cu constructia noua de hotarul ... (vezi toată discuția)
Distanta legala fata de gard catalucan catalucan Buna ziua, am construit anul acesta o casa. In proiect distanta fata de gardul vecinului era de 60cm conform Codului Civil. Vecinul m-a amenintat ca o sa am ... (vezi toată discuția)
Infiltrare apa hazna pe terenul meu. Dumitru19 Dumitru19 Buna ziua, De aproape un an am achizitionat un imobil. Saptamana trecuta am sesizat ca pe terenul meu a aparut apa urat mirositoare,putin colorata, chiar la ... (vezi toată discuția)