1. intr-un contract de schimb, unul dintre copermutanti renunta la sulta printr-un inscris olograf, redactat in intregime de acesta. din punct de vedere juridic avem sau nu avem de-a face cu un contract de schimb cu sulta?
2. in cazul contractului de schimb cu sulta se pot sau nu se pot aplica in ceea ce priveste sulta regulile privind pretul de la contractul de vanzare-cumparare?
1. Cand au fost facute aceste acte?
2. Contractul de schimb este in principiu un contract de vanzare-cumparare ( de fapt doua), asa ca se aplica regulile de la vanzare-cumparare.
Ar fi bine sa dati mai multe detalii despre speta pt a primi un raspuns la obiect.
Va multumesc pentru raspuns. Pe mine ma interesa problema in principiu nu raportat la o situatie anume, insa daca considerati ca sunt necesare lamuriri am sa le dau: actul a fost facut in anul 2007, intre copermutanti exista un oarecare raport de rudenie si, si din acest motiv, unul dintre compermutanti renunta la sulta printr-un document sub semnatura privata. Schimbul in sine nu mai are loc intrucat copermutantul care renunta la sulta se razgandeste. In apel instanta, desi acest lucru nu este cerut prin cerere reconventionala, dispune o expertiza care sa stabileasca valoarea de circulatie a celor doua imobile, intrucat diferenta de valoare este foarte mare. Nu inteleg utilitatea expertizei atata timp s-a renuntat la sulta. Se pot aplica in acest caz regulile pretului, pret neserios, pentru un schimb facut fara sulta?? Sulta neserioasa??? Este mai mult decat neseroasa, este inexistenta, dar cu voia partilor este inexistenta.
Am intrebat cand, sa ne dam seama daca era necesar inscrisul autentic si in 2007 era. Asa ca renuntarea prin act sub semnatura privata nu este valabila. Fiind vorba despre bunuri imobile, pt opozabilitate ( de ex. radiere din cartea funciara etc.) este obigatoriu actul autentic - la notar.
Instanta, in virtutea rolului activ, poate dispune si efectuarea unei expertize.
Va multumesc pentru raspuns. Este un amanunt foarte important pe care nu-l cunosteam. S-a dispus de altfel de catre instanta de fond expertiza si contraexpertiza grafica a inscrisurilor (antecontract, act aditional) din care rezulta ca documentul este intradevar semnat de catre copermutant. De fapt semnatura se regaseste pe doua acte, atat pe antecontractul de schimb cat si pe actul aditional din luna martie 2008.
Sa inteleg ca in situatia aceasta antecontractul nu este valabil?
Act vanzare teren
danielovski
As vrea va rog sa stiu daca se poate ataca un act de vanzare autentic , 2005, dat fiind faptul ca la acea data procura nu era autentica (au fost 3 proprietari) ... (vezi toată discuția)