avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort de comun acord

Suntem casatoriti de 2 ani si ne-am hotarat sa ne despartim.Vrem s-o facem repede, fara scandal si fara avocat.Ne-am decis si in privinta bunurilor: el ramane cu tot ce avem in casa (electrocasnice, mobila-cumparate de mine inainte de casatorie cu factura), eu iau masina si un teren (achizitionate in timpul casniciei si pt care platesc credite si in prezent).
Va rog sa-mi spuneti pasii pe care trebuie sa-i urmam pt a ajunge la finalizare.De asemenea as dori si un model de cerere care trebuie depus la judecatorie.
Intelegerea cu privire la bunuri trebuie incheiata inainte sau dupa hotararea de divort?Cum trebuie sa sune?
Am contactat un avocat dar suma care mi-a propus-o mi se pare destul de mare(600 ron).Putem sa facem totul intre noi?
Va multumesc.
In cazul in care nu aveti copii minori puteti divorta prin acordul partilor.
In ceea ce priveste partajul nu cred ca va veti descurca fara ajutorul unui avocat.
Onorariul de 600 de lei vi s-a parut mare?:O
Cu privire la divorţ, neexistând copii minori, şi părţile fiind de acord să se despartă pe cale amiabilă, se poate face o cerere de divorţ consensual, semnată de ambii soţi, instanţa vă va acorda un termen de gândire de 2 luni, apoi vă veţi prezenta în faţa instanţei amândoi, personal, la termenul de judecată stabilit şi instanţa va pronunţa hotărârea de divorţ consensual pentru care nu este necesară administrarea de probe.
Cu privire la partaj, aveţi două posibilităţi:
- un partaj convenţional încheiat la notar, dar va trebui să achitaţi taxele notariale care vor fi mai mari decât onorariul avocatului de 600 RON;
- puteţi merge pe o acţiune de partaj judecătoresc în care veţi arăta bunurile ce urmează a fi partajate, iar la primul termen de judecată, pârâtul va preciza instanţei că este de acord cu împărţirea bunurilor printr-o tranzacţie, care trebuie făcută într-o anume formă şi să aibă un anume conţinut care va fi depusă la instanţă în vederea pronunţării unei hotărâri de expedient.
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat
lucy_82 a scris:

Suntem casatoriti de 2 ani si ne-am hotarat sa ne despartim.Vrem s-o facem repede, fara scandal si fara avocat.Ne-am decis si in privinta bunurilor: el ramane cu tot ce avem in casa (electrocasnice, mobila-cumparate de mine inainte de casatorie cu factura), eu iau masina si un teren (achizitionate in timpul casniciei si pt care platesc credite si in prezent).
Va rog sa-mi spuneti pasii pe care trebuie sa-i urmam pt a ajunge la finalizare.De asemenea as dori si un model de cerere care trebuie depus la judecatorie.
Intelegerea cu privire la bunuri trebuie incheiata inainte sau dupa hotararea de divort?Cum trebuie sa sune?
Am contactat un avocat dar suma care mi-a propus-o mi se pare destul de mare(600 ron).Putem sa facem totul intre noi?
Va multumesc.

Da, doamna puteti sa faceti totul intre dvs. Nu este obligatorie sa va angajati un avocat, daca considerati ca va descurcati.
Uitati pasii care trebuie sa-i faceti:
1. Cerere de divort de comun acord , la care atasati certificatul de casatorie, taxa de timbru judiciar si timbru judiciar.
Gasiti aici un model de cerere www.avocatnet.ro/content/for...
2. Partajul il puteti face si in instanta. In acest sens veti prezenta instantei intelegere facuta cu privire la modul de impartire a bunurilor comune. În conformitate cu art.271 alin.2 şi 3 C.proc.civ., părţile au două posibilităţi pentru a aduce la cunoştinţa instanţei faptul că ele au încheiat o convenţie în legătură cu litigiul dedus judecăţii. Astfel, părţile se pot înfăţişa în faţa instanţei „la ziua sorocită pentru judecată" sau „oricând în cursul judecăţii", chiar fără sa fi fost citate, pentru a cere să se dea o hotărâre care „să consfinţească învoiala lor".

Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
O tranzactie nu e chiar o reteta de bucate... Daca va fi consfiintita ea va fi copiata ad literam de judecator (el nu va interveni cu nimic) si credeti-ma ca am vazut tranzactii prost facute in care imobilele nu erau suficient identificate (iti venea sa-ntrebi: asta unde e, in Romania pe dreapta?). Poate ca ar fi mai bine sa lasati un avocat sa o redacteze, ca sa nu ajungeti la concluzia ca ceea ce e gratis poate sa coste in final foarte scump...
Sunt de aceeaşi părere cu av. romascanu.
Acelaşi lucru l-am menţionat, voalat desigur, când am afirmat anterior că tranzacţia trebuie să aibă o formă şi un conţinut anume, deoarece instanţa va copia această tranzacţie şi va face parte integrantă din hotărârea de expedient.
Dacă tranzacţia este lacunară sau erori materiale imposibil de pus în executare, veţi avea o hotărâre pe care să nu o puteţi valorifica.

Alte discuții în legătură

Partaj ghebosel_leu ghebosel_leu in cazul in care divortez si de comun acord cu sotia, ma inteleg asupra bunurilor din casa este vreo problema in desfacerea casatorie?multumesc mult. (vezi toată discuția)
Partaj Adela A Adela A Buna ziua! As dori sa va intreb care este cea mai simpla si mai ieftina cale de a realiza partajul intre mine si fostul sot, in conditiile in care divortul ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez viodn viodn am nevoie de avocat? suntem casatoriti de 8 ani,nu avem copii. nu ne mai intelegem din cauza ca zilnic consuma alcool (de 2-3 ani). toate bunurile comune ... (vezi toată discuția)