avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită prescriptia dreptului de a incepe executarea silita
Discuție deschisă în Executare silită

prescriptia dreptului de a incepe executarea silita

In anul 1995 instanta de contencios admite actiunea in anulare a unei autorizatii de constructii emisa de biroul urbanism, fara a avea consimtamantul unuia dintre coproprietarii indivizi ai terenului pe care s-a construit. Hotararea a ramas irevocabila, fiind constatata nulitatea absoluta a autorizatiei administrative. Fiind vorba de nulitatea absoluta a actului, ca studenta la drept, am invatat ca invocarea nulitatatii absolute a actului juridic este imprescriptibila.
Actul principal fiind hotararea judecatoreasca care a anulat autorizatia, actul secundar fiind cererea de punere in executare a hotararii, inseamna ca conform principiului accesorium sequitur principale, pot sa cer si dupa 16 ani executarea hotararii?
In atare conditii, pun intrebarea:

daca in anul 2011 solicit punerea in executare a hotararii din anul 1995 este sau nu este prescis dreptul de punere in executare a hotararii?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 19:19, 3 Februarie 2011
cermak gruianu a scris:

Dvs. singura ati spus ca a fost respinsa cererea privind investirea cu titlu executoriu a respectivei hotarari.:)

Da, asa este. Mi s-a respins investirea cu titlu executoriu a hotararii, invocata fiind prescriptia.
Restul intrebarilor nu mai au practic nici un sens.

Teoretic, ar trebui sa ne spuneti "situatia reala " sau-cum apreciati dvs., dupa caz, dispozitivul/solutia hotararii respective...pentru ca, nu inteleg cum doriti sa obligati-prin executare silita o parata/un parat sa faca sau sa nu faca, sa respecte sau sa nu respecte, o hotarare care si-a pierdut "puterea executorie",

tocmai asta refuz eu sa cred ca acea hotarare si-a pierdut puterea executorie, fiindca aceasta a anulat un act administrativ nul absolut, care a incalcat ordinea publica si bunele moravuri. Ori, din moment ce nulitatea absoluta este imprescriptibila, atunci si investirea cu titlu executoriu a hotararii care a constatat nulitatea absoluta trebuie sa fie imprescriptibila

legal- in termenul de 3 ani
de la acest termen vreau sa invoc exceptia imprescriptibilitatii aratata mai sus
de la data ramanerii definitive ori irevocabile a acesteia iar in fapt..zic eu, la data pierderii valabilitatii acelei autorizatii de construire.
este irelevanta valabilitatea autorizatiei de c-tie, din moment ce aceasta a fost constatata prin hotarare judecatoreasca ca este lovita de nulitate absoluta. la data pronuntarii hotararii, autorizatia era deja expirata, insa ea isi produsese efectele in perioada cat fusese "valabila"

Executarea silita pe care dvs. o doriti, imi pare a fi ramasa fara obiect de ceva ani de zile.
sunt eu cumva in eroare? va rog sa ma luminati: pentru anularea unei autorizatii de c-tie este suficienta hotararea si apoi sa cer imediat demolarea, sau trebuie sa investesc hotararea cu titlu exectoriu, apoi sa merg cu ea la executor, executorul sa anuleze autorizatia direct la primarie, si abia apoi sa cer demolarea constructiei?




Dupa trecerea termenului de 3 ani de la data ramanerii definitive ori irevocabile a hotararii aceasta isi pierde "puterea executorie" (va ajuta sa intelegeti disp. art.376-377 C.proc.civ.).
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
F.V. Strauß, Consilier juridic
Daca nu ne veti mentiona exact solutia instantei ci doar comentariile/punctul dvs. de vedere, nu o sa avem cum sa va luminam oricat de mult ne-am dori.

Instanta a constatat nulitatea absoluta a autorizatiei de construire si...mai departe?

Jurisprudenta:
[ link extern ]
[ link extern ] /
[ link extern ] /


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de imprumut / contract de garantie ELLABV ELLABV in 1999 s-a facut un contract de imprumut in bani, termen de rambursare 1 an, in cazul nerambursarii creditului imprumutatorul poate cere exutarea silita. ... (vezi toată discuția)
In cat timp se poate executa o hotarare? dmdc dmdc Am o hotarare definitiva si irevocabila( impotriva unei firme de asigurari) din ianuarie 2009.Investirea cu titlu executoriu a fost facuta in iunie 2011.Cand ... (vezi toată discuția)
Solicitare de plata datorie dupa 12 ani mihaelamunteanu1986 mihaelamunteanu1986 Buna ziua! Mama mea a primit zilele trecute prin posta o foaie prin care i se cere plata unei datorii, din cate imi amintesc eu facuta la Altex in urma cu 12 ... (vezi toată discuția)