avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cadastru intabulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cadastru intabulare

Buna ziua.Ma numesc Racoci si as dori sa ma ajutati cu un sfat.....nu mai stiu unde sa merg sa imi rezolv problema.In anul 1990 am cumparat de la mama mea un spatiu,pe care ea il primise prin act dotal de la mama ei,bunica mea.Spatiul este construit de bunica mea in 1924,cu destinatia "pravalie"{asa este trecut si in actul dotal}.Pana in anul 1990 spatiul a fost folosit de stat(ii platea chirie mamei mele)(fosta ICS Alimentara).Din 1990 cand am intrat in posesia spatiului am deschis eu societate comerciala,apoi am inchis societatea si il inchiriez. la alte firme.In 2008 am facut cadastru si intabularea spatiului dar nu a iesit intabulare decat pe teren nu si pe cladire,pe motiv ca in actul de vanzare-cumparare pe care il am scrie "o locuinta formata din 2 camere" si nu spatiu comercial.Acum nici nu mai pot sa inchiriez din acelasi motiv .Ce ma sfatuiti sa fac si unde sa mai merg?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihrac , utilizator 15:42, 2 Februarie 2011
Faceti intabulare pe locuinta formata din 2 camere apoi va adresati Primariei pentru schimbarea destinatiei. Ulterior luati din nou legatura cu un expert cadastru pt.a face modificarile necesare in Cartea Funciara.
Multumesc pt raspuns.Spatiul la care fac referire a fost construit pentru activitate comerciala..Din anul 1936 pana in 1949 a fost carciuma,iar din 1950 pana in 1986 a fost inchiriat de ICS Alimentara{de unde am cerut un contract de inchiriere si mi-au raspuns ca nu tin arhiva decat 10 ani},iar din 1986 pana in 1990 a fost inchiriat de cooperativa functionand ca tamplarie.Cand am facut actul de vanzare cumparare in 1990,dactilografa a batut la masina "o locuinta compusa din 2 camere"neexistand termen de spatiu comercial la vremea aceea.Spatiul nu a fost niciodata "locuinta".Ca sa fac din nou cadastru pe locuinta si apoi pe spatiu comercial implica si timp si resurse materiale cand e clar ca e spatiu comercial..Intrebare.:in actul de vanzare cumparare sunt singurul proprietar si doresc sa o trec si pe sotie ,pot sa formulez "spatiu comercial la noul act?Multumesc.
"spatiul" este o constructie individuala sau un spatiu la parterul unei constructii cu mai multi proprietari?
-daca e constructie individuala ( o cladire ) trebuie sa o notati in CF dar asta se face doar pe baza unei documentatii efactuate de un autorizat cadastru - actul de care aveti nevoie pt aceasta este un Certificat de atestare a edificarii constructiei emis de Primarie(in care se precizeaza si felul constructiei - spatiu comercial). Fara a nota in CF constructia nu o puteti tranzactiona.
-daca e un spatiu dintr-o constructie mai mare cu mai multi proprietari atunci tot un autorizat cadastru si tot in urma unei adrese a primariei face o apartamentare si schimba categoria de folosinta.
Spatiul este o constructie individuala si sunt singurul proprietar.A fost construita in 1924 cu destinatia de pravalie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatiu . omvesel omvesel Doresc sa inchiriez un spatiu anexat unei case ce am scoso la vanzare. (vezi toată discuția)
Sunt proprietar pe o boxa cumpărată cu acte, dar vecinii mă amenință că mă dau în judecată. ce riscuri am să fiu dată afară? Ursu georgiana Ursu georgiana Buna ziua numele meu este gabi si am o problema destul de grava pt mn va rog sa imi dati cateva sfaturi. Locuiesc in boxa a demisol al unui bloc precizez ca ... (vezi toată discuția)
Magazie transformata in casa danielrot danielrot Buna ziua, In urma cu vreo 15 ani am cumparat o cladire din caramida, foarte solida, folosita de comunisti drept magazie de cereale. Am transformat-o in casa, ... (vezi toată discuția)