Buna,
O mica nedumerire....pot beneficia de CIC in conditiile in care in momentul nasterii am muncite fara intrerupere 9 luni...nu 12?....as putea spre exemplu beneficia de concediu fara plata,de concediu medical sau de acele zile de concediu pre si post natal care sa imi permita cumularea a 12 luni?
Va rog frumos sa ma ajutati!
Multumesc,
1. In cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, luate in calcul pentru indemnizatia de CCC, intra si perioade asimilate obtinerii de venituri impozabile.
2. Astfel de perioade sunt acelea in care presoanele sau aflat in urmatoarele situatii:
- au beneficiat de indemnizatie de somaj;
- s-au aflat in evidenta agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, in vederea acordarii indemnizatiei de somaj;
- au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (concedii medicale, concediu de maternitate);
- se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
- au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
- etc.
3. Daca cititi OUG 111/2010 veti mai vedea si alte perioade asimilate.
Multumesc pentru raspuns...am citit OUG 111,insa nu sunt sigura daca solutia la care m-am gandit ar fi potrivita....pentru a putea intelege si dumneavoastra mai bine situatia in care ma aflu si pentru ma putea indruma corect va expun pe scurt despre ce este vorba....in acest moment sunt insarcinata in luna a 3-a,sunt angajata din prima luna de sarcina...in luna august ar ajunge sarcina la termen,insa eu as avea muncite doar 9 luni...ma gandeam ca cele 126 zile de concediu sa le impart astfel...90 dupa nastere(pentru a-mi acoperii cele 3 luni lipsa) si 36 eventual inante....insa nu stiu sigur daca se poate asa...daca nu....cum as putea proceda?....nu stiu daca am dreptul sa iau CIC...o alta solutie ar fi sa intru in concediu fara plata?...as risca astfel sa-mi pierd locul de munca sau in aceste conditii si concediul fara plata are acelasi regim ca si CIC pana la 1 sau 2 ani?Mentionez ca nu risc sa mi se desfiinteze postul...acesta fiind definitiv.
1. Concediul de maternitate il luti cum hotarati dvs. si medicul curant ginecolog, cu conditia ca postnatalul sa fie de minim 42 de zile.
2. Dar, pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC nu conteaza ce faceti dupa nasterea copilului ci numai cele 12 luni premergatoare nasterii.
3. Aceste 12 luni trebuie sa fie formate din luni in care ati avut salariu si luni in care ati avut perioade asimilate (asa cum am spus mai sus).
4. Ce statut aveati in cele 3 luni inainte de a va angaja cu CIM?
Am fost angajata in cadrul aceleiasi institutii din 2008,insa in 2010, avand un CIM pe perioada determinata mi s-a comunicat de catre angajator ca trebuie sa mi se faca un alt contract de munca,iar intre CIM pe perioada determinata si cel care se desfasoara in acest moment am avut intrerupere in cartea de munca de 2 luni,timp in care nu am realizat nici un alt venit impozabil...
1. In aceasta situatie nu va d cum ati putea beneficia de indemnizatie de CCC.
2. Mergeti totusi pana la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (care aproba si plateste indemnizatia de CCC) poate gaseste o portita legala.