Buna ziua. Parintii mei detin un apartament cu 3 camere, eu mai am un frate care are o casa proprietatea personala si nu are pretentie sa ramana in ap. de 3 camere. Sotul meu detine dinaintea casatoriei un apartament de 2 camere. Intrebarea e urmatoarea: avand in vedere ca parintii mei sunt de acord ca eu, sotul si copilul nostru sa ne mutam in apartamentul de 3 camere, dupa decesul lor, cum se poate proceda la momentul respectiv , astfel incat sa nu se faca succesiunea pe numele meu si al fratelui, ci apartamentul sa fie trecut pe numele meu si al sotului, iar pe fratele meu sa-l despagubesc baneste prin vanzarea apartamentului de 2 camere al sotului meu? Va multumesc
Deocamdată părinții fiind în viață, fratele dumneavoastră nu poate renunța la moștenire.
Soluția ar fi ca la decesul părinților să acceptați amândoi succesiunea, să vindeți apartamentul cu 2 camere apoi să faceți partajul cu fratele astfel încât dumneavoastră să rămâneți cu apartamentul de 3 camere iar fratelui să îi dați sultă, după cum v-ați înțeles. Veți fi doar dumneavoastră proprietară nu și soțul, bunul fiind moștenit, dar puteți să faceți donație către soț cu privire la cota de 1/2 părți din apartament.
Ca să ocoliți succesiunea ar trebui ca din timpul vieții să faceți un act împreună cu părinții, întreținere de ex, dar asta nu vă obligă cu nimic după decesul părinților să îi dați fratelui sulta pe care ar primi-o ca urmare a acceptării succesiunii și încheierii actului de partaj.
Puteti sa faceti un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager in favoarea parintilor si , ulterior decesului parintilor sa vindeti apartamentul de 2 camere si sa ii platiti partea ce i se cuvine fratelui dvs.