avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... litispendenta sau suspendare?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

litispendenta sau suspendare?

Sotul introduce actiune pentru obligarea sotiei care a parasit domiciliul conjugal la pensie de intretinere pentru minor.Intre timp, sotia introduce actiune de divort, prin care cere si incredintarea minorului si, implicit, pensie de intretinere pentru acesta.Sotul face reconventionala la divort prin care cere si el incredintarea minorului. In procesul privind stabilirea pensiei de intretinere, se invoca faptul ca pe rol se afla procesul de divort in care partile au cerut si incredintarea minorului si pensia de intretinere pentru acesta si se solicita conexarea dosarului de pensie la cel de divort. Singurele probe pe care le face sotul in procesul de pensie sunt adeverintele de la locul de munca al lor, al parintilor, iar dupa ce depune adeverintele nu se mai prezinta la termenele de judecata, cu toate ca nu solicitase judecarea in lipsa. Instanta respinge exceptia de litispendenta si solutioneaza dosarul avand ca probe doar adeverintele. Inainte de a se redacta hotararea din procesul cu pensia, se pronunta si divortul, prin care, in baza probelor administrate, se incredinteaza minorul si se stabileste pensia.Hotararile nu sunt definitive inca, dar prin amandoua s-a stabilit pensie de intretinere. Se poate ataca cu recurs hotararea de la pensie pe motiv ca instanta nu a avut probe din care sa rezulte ca parata nu acorda intretinere minorului, sau ca ar fi trebuit, ori sa conexeze dosarul de pensie la cel de divort, care avea si capatul de cerere privind incredintarea minorului si pensia de intretinere, ori sa suspende judecata pana la solutionarea divortului?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:34, 2 Februarie 2011
Dupa parerea mea trebuia facuta conexarea daca nu cumva a fost vorba de o ordonanta presedintiala in celalalt proces.
Nu a fost ordonanta presedintiala, pensia s-a cerut pe calea dreptului comun.Tocmai asa am zis si eu.Poate vine cineva si cu o alta explicatie, poate ati avut astfel de situatii. De regula, parerile lui u.b.i.k. sunt extrem de folositoare.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2011
dandanaua, utilizator
buna ziua.
am avut si eu o astfel de situatie, aproximativ.
mama solicita obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere. peste doua sapt. de la introducerea acelei actiuni in instanta, tatal solicita incredintarea minorului si obligarea mamei la plata pensiei de intretinere.
eu l-am reprezentat pe tatal copilului. desi am cerut conexarea celor doua cauze , mi s-a respins acest capat de cerere si cele doua dosare s-au judecat separat . :((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Netemeinicie sau prematuritate actiune? dandanaua dandanaua Cu două săptămâni înainte de a introduce eu actiunea de divort prin care solicit si incredintarea minorei mie si obligarea pârâtului la pensie de ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor prin ordin prezidential lumi71 lumi71 In urma unui proces de divort copilul minor a fost incredintat tatalui iar mamei i s-a stabilit de plata pensie de intretinere. Ulterior, tatal a parasit ... (vezi toată discuția)
Divort si incredintare minor bebeto478 bebeto478 Buna ziua, am sa prezint pe scurt despre ce este vorba: pe 19,10,2011 am avut prima infatisare divort(sotia mea a depus cererea de divort pe data de ... (vezi toată discuția)