avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de crestere a copilului cand angajatorul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de crestere a copilului cand angajatorul e datornic la stat si in procedura de executare silita

Buna ziua.

In cazul in care angajatorul apare pe lista datorinicilor la stat (s-a inceput executarea silita pentru recuperarea debitelor inregistrate la 31.12.2010) si nu a platit nici macar sumele oprite salariatilor in contul asigurarilor de sanatate, somaj si pensie, o salariata mai poate beneficia de concediu pre si post natal, urmat de concediu pentru cresterea copilului?

Merci.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:54, 2 Februarie 2011
De ce nu?. Legea prevede ca angajatorul opreste si vireaza sumele asa ca dv. nu aveti vina (si nici putere de control si decizie) pentru ca statul nu si-a urmarit pana acum interesul si dv. sunteti un posibil prejudiciat.
In actele normative privind acordarea indemnizatie pentru cresterea copilului nu se conditioneaza acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului de plata datoriilor angajatorului, iar unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem. Altfel spus, pentru acordarea indemnizatiei, dumneavoastra aveti nevoie de adeverinta eliberata de angajator cu veniturile nete pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Este problema angajatorului daca si-a platit sau nu darile catre stat.
Este problema angajatorului daca si-a platit sau nu darile catre stat.

Este si problema salariatului deoarece poate avea probleme cu stagiul de cotizare pentru somaj, sanatate si pensie. Au fost cazuri cand conditionau somajul de recuperarea restantelor de la angajator. Institutiile statului trebuie sa-si faca treaba altfel salariatul va fi purtat prin tribunale.
m_elle2005:
1. Pentru plata concediului de maternitate va adresati Case de Asigurari de Sanatate unde veti depune certificatele medicale pentru maternitate si de unde veti primi indemnizatia aferenta, asa cum spune OUG 158/2005:
Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

2. Indemnizatia pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor si a impozitelor asa ca veti beneficia de aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie maternitate/crestere copil, firma cu probleme de lichiditati elavita elavita As dori sa stiu: 1. am dreptul la concediu de maternitate si ulterior concediu crestere copil, in situatia in care firma la care sunt angajata nu si-a achitat ... (vezi toată discuția)
Concediu medical + crestere copil - firma in insolventa adina2890 adina2890 Buna ziua! In luna noiembrie am intrat in concediu medical, dupa nastere (cele 126 de zile), timp in care companie in cadrul careia sunt angajata a intrat ... (vezi toată discuția)
Concedierea in timpul concediului de maternitate... alinutza_b_b alinutza_b_b Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati sa ma lamuresc asupra efectelor concedierii in timpul concediului de maternitate. Situatia mea actuala este ... (vezi toată discuția)