avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... betia simpla incompleta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

betia simpla incompleta

Ce esti betia simpla incompleta? Circumstanta atenuanta sau agravanta? De ce sau cum se apreciaza?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:01, 23 Aprilie 2008
Potrivit art 75 alin 1 lit. e) din codul penal, savarsirea infractiunii in stare de betie anume provocata in vederea comiterii faptei constituie circumstanta agravanta.
In fiecare caz in parte, in functie de probele administrate in cauza si apararile formulate, instanta de judecata are posibilitatea de a stabili in mod concret incadrarea juridica concreta.
Este riscant sa invoci in aparare ca inculpat o asemenea aparare daca nu sti cum sa poti beneficia de aceasta.
Este insa foarte posibil ca instantele sa ignore aceasta circumstanta agravanta in conditiile in care nu are o legatura directa cu savarsirea infractiunii.
Altfel spus, circumstantele in care s-a comis infractiunea poate folosi sau dauna inculpatului.De pilda, daca a consumat bauturi alcolice inainte de a comite fapta cu scopul de a prinde curaj, atunci va fi vorba de o circumstanta agravanta.
Daca fapta s-a produs fara a se putea stabili o legatura cauzala directa intre fapta si premeditare, atunci se poate sa fie vorba de o circumstanta atenuanta.
Natura infractiunii este insa determinanta in retinerea si aplicarea circumstantei de catre instanta de judecata penala.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc pt.raspuns, dar eu intrebasem de betia simpla, adica nu cea preordinata/premeditata (asta fiind cea pt.care faptuitorul se pregateste, isi face mai mult curaj pentru a savarsi fapta sau pentru a o invoca drept scuza a savarsirii faptei).

Eu ma refeream la betia voluntara, simpla...si incompleta. Adica faptuitorul a baut la baru'din sat cu amicii nestiind ca mai tarziu va savarsi fapta, ci pentru ca asa era obisnuit (sau nu)...si e incompleta (adica doar era "sub influenta bauturilor alcoolice", nu era in stare de ebrietate).

Sper ca acum m-am facut mai bine inteleasa.

Si da, fapta are legatura cu faptul ca era sub influenta bauturilor alcoolice. E vb.de un concurs de infractiuni chiar.

Multumesc,

Silvia Dutu (studenta)
Betia voluntara incompleta poate fi element constitutiv sau circumstanta agravanta(de calificare) a unei infractiuni ori circumstanta atenunata sau agravanta judiciara. Se pare ca ar fi circumstanta atenuanta...

"Beţia simplă, poate fi dimpotrivă şi o circumstanţă atenuantă deoarece făptuitorul în momentul când şi-a provocat această stare nu avea intenţia să săvârşească o fapta prevăzută de legea penală.
Beţia incompletă, după cum arată şi denumirea se caracterizează prin aceea că intoxicaţia cu alcool ori alte substanţe ebriante este într-o faza incipientă, manifestată de regulă, prin excitabilitate şi impulsivitate. În această stare capacitatea persoanei de a înţelege şi de a voi nu este abolită ci doar slăbită."
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2008
aNdreiD, utilizator
Despre betia simpla, in doctrina penala se considera ca poate constitui o circumstanta atenuanta.
Se mai poate considera ca discernamantul faptuitorului este slabit la momentul comiterii faptei si in circumstante normale acesta nu ar fi avut reactia datorata si alcolului care i-a provocat o reactie de impulsivitate ( mai mult sau mai putin sporita).
Art 49 alin 2 cod pen nu reglementeaza si betia simpla incompleta.
Este de retinut faptul ca in drept exista situatii in care 2 + X = 4 si la acest rezultat incerca sa ajunga avocatul.Deci, nu incercati sa ganditi ca in drept nu exista necunoscute.O mica imprejurare poate schimba multe lucruri.
Judecatorul poate vedea in buna masura lucrurile in felul in care le prezinta avocatul.
Deci, de la caz la caz se poate stabili intr-un fel sau altul.
De principiu, dupa parerea mea, betia simpla incompleta poate reduce pedeapsa chiar si in cazul in care instanta nu retine aceasta circumstanta atenuanta in hotararea sa, dar ea poate reduce pedeapsa in temeiul unei alte circumstante atenuante legale sau judiciare.Nu stiu daca intelegeti acest lucru dar in practica se pot intampla multe situatii mai greu de inteles.
Important este ca judecatorul sa inteleaga de la avocat ceea ce este drept si ceea ce este nedrept in acea cauza.Acesta este unul dintre rolulrile avocatului apararii in cauzele penale.
Adesea, teoria este depasita de practica judiciara.
Daca nu exista o alta circumstanta atenuanta aplicabila in cauza, depinde foarte mult de modul in care a procedat faptuitorul, de imprejurarea de fapt daca a fost sau nu provocat si conditiile concrete in care a reactionat in acea situatie determinata.De asemenea, poate avea relevanta si felul in care ar fi reactionat daca nu ar fi fost sub influienta alcolului intrucat consumul de bauturi alcolice nu este prohibit de lege.

avocat Claudiu Lascoschi
Mersi. Chiar mi-au fost de ajutor raspunsurile dumneavoastra. Cum in doctrina n-am gasit prea multe lamuriri in acest sens...m-am gandit sa apelez la sfaturile celor care practica.

O seara buna,
Silvia Dutu

Alte discuții în legătură

Rog un raspuns pentru art 208cp STEEL123 STEEL123 buna ziua va rog frumos daca i mi puteti da si mie un raspuns la aceasta intrebare:in data de 20-03-2010 aflandu ma sub influenta bauturilor alcoolice am luat ... (vezi toată discuția)
Omor din culpa Vali30 Vali30 Varu meu este acuzat de omor din culpa a condus sub influenta alcoolului si pasajerul din dreapta a decedat. Intrebarea mea este ; Se tine cont ca alcoolu in ... (vezi toată discuția)
Încăierarea și provocarea trailer1234 trailer1234 Buna seara! Stie cineva daca se poate retine in caz de savarsire a infractiunii de incaierare efectele atenuante ale provocarii? (vezi toată discuția)