avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce documente trebuie pentru somaj si cine trebuie sa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce documente trebuie pentru somaj si cine trebuie sa le faca?

Buna ziua.
As dori sa stiu in cazul meu o mama care as fi vrut sa merg la serviciul anterior dar am fost refuzata pe motiv ca firma sa restrans si nu mai sunt posturi. Ok am inteles si am cerut sa fiu bagata in somaj. Am primit raspuns ca da vei intra in somaj. Dar vreau si eu sa stiu pentru ca la firma respectiva nu am cu cine sa vorbesc ce trebuie sa fac eu si trebuie sa faca ei? Eu m-am gandit sa trimit cererea de revenire la locul de munca prin posta cu confirmare de primire. Ar mai fi si altceva de facut?#-o

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:53, 5 Februarie 2011
1. Avantajul este ca perioada de somaj va fi aceeasi (nu va scadea).
2. Dezavantajul va fi ca perioada dintre incearea CIM si depunerea actelor la Agentia de Somaj va fi o perioada in care nu sunteti asigurat nicaieri.
tudorvaleriu a scris:

1. Avantajul este ca perioada de somaj va fi aceeasi (nu va scadea).
2. Dezavantajul va fi ca perioada dintre incearea CIM si depunerea actelor la Agentia de Somaj va fi o perioada in care nu sunteti asigurat nicaieri.

Buna seara Maestre!
Eu am avut urmatorul caz: cu 01.12.2010 inceteaza activitatea cf art. 65 are toate documentele mai putin Carnetul de munca (era pierdut in neantul dintre ITM si Casa de Pensii). Spun omului du-te la somaj sa te ia in evidenta iar aia ii spun : fara carnetul de munca in original nu stam de vorba! Incepem alergatura ITM -casa de pensii si dupa lupta indelungata reusim sa intram in posesia carnetului de munca care stupoare nu era nici prelucrat nici scanat (desi se afla la ITM de 4 ani). Se duce iar omul la somaj si dupa ce ii este verificat dosarul primeste Carnetul de somer si i se atrage atentia ca daca la prima viza nu vine cu contractul de asigurare de sanatate de la OPSNAJ nu-i mai dau somajul in continuare!!!! De cand plata indemnizatiei de somaj este conditionata de asigurarea de sanatate?!?!?
1. Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 48. –
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.

(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.

2. Asadar somerul indemnizat este asigurat si la pensie si la sanatate iar contributiile sunt platite de stat.
3. Daca i se mai cere asa ceva sa arate textul de lege de mai sus si sa ceara explicatii cu precizarea bazei legale a cerintei AJOFM.
4. Cred ca AJOFM isi depaseste atributiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare intrarii in somaj si procedura ela-ela ela-ela Buna ziua Datorita unor dificultati economice societatea unde lucrez va fi nevoita ca concedieze un nr. de aproximativ 10 - 11 salariati (societatea mai are ... (vezi toată discuția)
Reluarea somajului pisyy pisyy buna ziua. Am fost in somaj 4 luni dupa care m-am angajat cu contract pe durata determinata un an si 6 luni,luna aceasta imi expira contractul si nu o sa il ... (vezi toată discuția)
Somaj vmire vmire daca am lucrat la o firma 24 luni mi am dat demisia si ma angajez cu contract de munca pe perioada determinata de o luna fara intrerupere,si daca nu mi se ... (vezi toată discuția)