Imi cer scuze daca nu am postat subiectul in cadrul sectiunii corespunzatoare, insa nu am stiut exact unde este mai bine. As vrea sa va intreb ce se poate intampla in urmatoarea speta si ce sfat imi dati? Am o cunostinta care este intr-o situatie dramatica. Este vorba de un pensionar pe caz de boala , grad de invaliditate II, care este dat in judecata de Firma de furnizare a agentului termic din orasul respectiv, deoarece acesta are datorii foarte mari, respectiv 7000 ron (in cadrul sumei sunt introduse si penalizarile). Este chemat in instanta si bietul pensionar nu stie la ce sa se astepte. Restul datoriilor le are achitate nu este restant, insa pe acestea care le datoreaza la Firma de furnizare a agentului termic nu le-a putut face fata. Se intreaba ce se va intampla in acest caz? Ii va putea pune poprire pe pensie, pentru ca are o pensie mica de 300 ron? Nu stie ce sa faca si cum sa procedeze. El ar vrea sa plateasca insa nu stie daca instanta va accepta sa ii ia din pensie, lunar, o anumita suma de bani pt. a achita datoria. In cel mai rau caz , ce i s-ar putea intampla? Va rog din suflet sa ii dati un sfat prin intermediul meu. Va multumesc din suflet si sarbatori pline de liniste si multumire. Cu restect, Ada.
E cam mic venitul... ce sa spun, e bine sa se orienteze spre vanzare, spre oricum ca sa scape de datorie, vanzare cu intretinere... Pentru ca daca e executat va ajunge in strada.
Asta insa nu are solutii juridce, ci solutie umana.
Si nu-i putem da, uman, un sfat, ca nu stim: cat timp nu a platit, unde sta etc.
Cred că ar fi potrivit să meargă personal la furnizorul de energie termică, să stea de vorbă cu directorul economic şi cu juristul firmei, să-i explice situaţia în care se află, să solicite o eşalonare a datoriilor, promiţând că va încerca obţinerea unui credit pentru acoperirea datoriilor, sau va apela la copiii săi pentru plata datoriilor. Oricum, încercarea moarte n-are.
Poate că, acum în prag de sărbători pascale, vor înţelege situaţia unui om în vârstă şi vor găsi o soluţie de compromis, totul este să dea dovadă de bună-credinţă dar să dovedească imposibilitatea de plată, şi nu încercarea de a scăpa de plată....
Având în vedere cuantumul datoriei şi cuantumul pensiei debitorului, nu cred ca furnizorul - creditor să solicite, după obţinerea unei hotărâri definitive şi irevocabile, o poprire pe pensie, având în vedere limita maximă a cotei ce poate fi reţinută şi valoarea mică a pensiei debitorului.
Oricum, până la soluţionarea cauzei, şi apoi până la executarea silită a creanţei, are timp să-şi achite datoriile în cazul în care nu va găsi înţelegere la creditor. În cazul executării silite, va fi obligat şi la plata acestor cheltuieli....
P.S. În Braşov, furnizorul de energie termică a vândut la licitaţie imobilele datornicilor!!!!
Singura solutie viabila este cea furnizata de Avlil, trebuie sa-si gaseasca o familie cu care sa incheie un contract de intretinere, acestia obligandu-se sa plateasca datoria lui si sa-l intretina in schimbul apartamentului sau.
Cu 300 lei pe luna nu prea cred sa obtina de la nimeni credit. Din 300 lei nu s-a putut plati agentul termic, cum o sa poata plati si agentul termic si creditul?
Cu mersul in audienta are sanse foarte mici, pentru ca, in general, in Romania nimeni nu vrea sa-si asume nici o raspundere, insa cora2006 are dreptate, merita macar incercat.
e tragic, si e doar un caz din atatea ...
Instanta nu poate sa dispuna o poprire atunci cand va fi dat in judecata.Acest lucru se poate obtine ulterior dar din pacate nu poate obtine acest lucru cu usurinta.
Nu ar fi exclus ca pe calea unei contestatii la executare sa obtina o poprire in loc de vanzare a imobilului.Este insa foarte greu.In opinia mea statul este vinovat de situatia creata si de aici se pot face multe...
De vandut imobilul poate sa il vanda ceva mai tarziu si numai daca nu are incotro,pana sa il vanda executorul la licitatie publica.