dreptate a scris:
Va multumesc pentru sugestii. Persoana respectiva nu si-a mai achitat datoriile din 2003 la Societatea de furnizare a agentului termic, cat despre audiente nu mai vorbim. A fost peste tot ca sa ceara intelegere, macar sa il ajute sa scape de penalitati, avand in vedere ca datoria efectiva este de 3000 ron si penalitatile de 3800 ron. In plus de asta, acum 2 ani a vrut sa se debranseze si Societatea i-a spus ca nu poate pt ca nu are datoriile achitate. Asadar...Sa inteleg ca el nu poate sa ceara in instanta sa achite datoriile cerand sa i se faca poprire sau macar sa isi ia un angajament ca va plati intr-un anumit nr. de luni? Multumesc pt. atentia acordata si sfaturile utile.
Sumele de bani scadente în 2003 sunt prescrise, să invoce această prescripţie în instanţă pe care instanţa nu are cum sa n-o admită, astfel că suma datorată va fi diminuată.
RADET a dat în judecată un proprietar dintr-un condominiu care face parte dintr-o Asociaţie de proprietari. Între ce părţi s-a încheiat contractul de furnizare energie termică? Între RADET şi Asociaţie sau RADET şi debitor?
Acest lucru este foarte important deoarece dacă s-a încheiat între Asociaţie şi RADET, un contract de furnizare care nu are caracter individual, atunci debitorul nu are calitate procesuală pasivă, ci Asociaţia. Dacă este un contract de furnizare cu caracter individual, drepturile si obligatiile cu privire la serviciul furnizat apartin, pe de o parte, furnizorului si de cealalta parte, proprietarului (art. 28 din Legea nr. 230/2008), caz în care debitorul are calitate procesuală pasivă.
Cu privire la faptul că datorează cheltuieli cu energia termică de 3.000 lei şi penalităţi de 3.800 lei, eu sfatuiesc sa verifice temeiul legal al acestora şi scadenţa de plată a datoriilor conform contractului încheiat cu furnizorul, pentru că dacă era dat în judecată de Asociaţie trebuia să achite cheltuielile de întreţinere şi penalităţi de maxim 0,2% pentru fiecare zi de intarziere dar numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat, iar termenul de plată a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, este de maximum 20 de zile calendaristice de la data afişării listei lunare de plată.
Poate solicita instanţei şi un termen pentru o încercare de conciliere cu reclamanta, caz în care se poate stabili o eşalonare a datoriilor.