avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorii neachitate. Care sunt urmarile?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorii neachitate. Care sunt urmarile?

Imi cer scuze daca nu am postat subiectul in cadrul sectiunii corespunzatoare, insa nu am stiut exact unde este mai bine. As vrea sa va intreb ce se poate intampla in urmatoarea speta si ce sfat imi dati? Am o cunostinta care este intr-o situatie dramatica. Este vorba de un pensionar pe caz de boala , grad de invaliditate II, care este dat in judecata de Firma de furnizare a agentului termic din orasul respectiv, deoarece acesta are datorii foarte mari, respectiv 7000 ron (in cadrul sumei sunt introduse si penalizarile). Este chemat in instanta si bietul pensionar nu stie la ce sa se astepte. Restul datoriilor le are achitate nu este restant, insa pe acestea care le datoreaza la Firma de furnizare a agentului termic nu le-a putut face fata. Se intreaba ce se va intampla in acest caz? Ii va putea pune poprire pe pensie, pentru ca are o pensie mica de 300 ron? Nu stie ce sa faca si cum sa procedeze. El ar vrea sa plateasca insa nu stie daca instanta va accepta sa ii ia din pensie, lunar, o anumita suma de bani pt. a achita datoria. In cel mai rau caz , ce i s-ar putea intampla? Va rog din suflet sa ii dati un sfat prin intermediul meu. Va multumesc din suflet si sarbatori pline de liniste si multumire. Cu restect, Ada.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:38, 26 Aprilie 2008
Instanta nu poate dispune poprire, nu numai cand va fi dat in judecata, dar nici la executare.
"Nu ar fi exclus"... asa, nu ar fi exclus sa se intample o minune, dar daca vorbim legal, e exclus sa obtina o poprire.
De vandut imobilul il poate vinde cand mai tarziu? Peste 6 luni cand deja e in procedura de vanzare prin licitatie? Cand are deja la carte funciara inscrisa interdictie de instrainare? Sau la impozite si taxe locale?

Sa fie foarte clar, cu cat asteapta mai mult, cu atat va incasa mai putin; pentru ca logic, vanzarea sub presiunea timpului va duce la obtinerea unui pret mai mic. In plus, pe langa debit si penalitati, vor fi de achitat si cheltuieli de judecata si cheltuieli de executare.
De aceea am spus ca nu stiu ce sfat sa-i dau umam, pentru ca juridic se va vinde casa, nu vad sanse sa se faca alt tip de executare. Uman nu stiu daca sta in 4 sau 1 camera. Ca sa stiu ce sa-i spun.
Poate daca aduce un garant al datoriei, ceva, asa cum spunea Cora... asta, chiar merita incercat...

Clar ca statul e de vina, statul e de vina pentru tot, inclusiv ca eu n-am avut apa 2 luni intr-o vara caniculara din cauza datoriilor la intretinere ale unui apartament de 4 camere in care statea o babuta... Care nu voia cu niciun chip sa se mute la 2 camere, desi cei din Asociatie facusera demersuri s-o ajute...
Statul e de vina pentru tot ce nu vrem noi sa miscam vreun deget.

Imi cer scuze autorului topicului, nu cunosc situatia cunostintei dv. si vreau sa aveti in vedere ca vorbeam generic, fara nicio trimitere. Cunosc si cazuri albe si negre. Nu judec pe nimeni, nici pe cunostinta dv., cu atat mai mult cu cat nu am nici datele necesare formarii unei opinii in acest sens.
Daca v-ati simtit deranjat, va rog sa ma iertati, ii raspundeam doar colegului.
Parca spuneati ca poate il vor ajuta copii?
Ti se rupe sufletul ca traim intr-o tara de JIJI, in care pana la urma mai degraba te va ajuta JIJI decat copiii!
Pt Avlil.
Daca face un antecontract de vanzare-cumparare si achita datoriile mai inainte de a incheia actul de vanzare cumparare poate sa instraineze imobilul.
Am ajutat pe cineva in aceasta problema si a castigat cateva zeci de mi de euro in aceasta afacere.
Evident ca nu e bine sa inceapa executarea silita dar poate sa astepte sa se termine macar procesul.
Dacă nu poate face rost de bani, nici de la copii, nici de la rude, nici de la prieteni, (la aceasta m-am referit când am spus "credit", în sensul de împrumut, nu împrumut bancar, pentru că nu are nici un fel de garanţii decât imobiliare şi cu banca nu te încurci!.... ), atunci îi recomand încheierea unui contract de vânzare cu uzufruct. Astfel, va primi o sumă de bani cash şi îşi va păstra şi dreptul de folosinţă pe toată durata vieţii. Ar fi bine ca în acel contract să se includă clauza de a nu se vinde apartamentul de către cumpărător unui terţ decât cu acordul uzufructuarului, pentru a se evita alte neplăceri ulterioare.

Daca face un antecontract de vanzare-cumparare si achita datoriile mai inainte de a incheia actul de vanzare cumparare poate sa instraineze imobilul.
Am ajutat pe cineva in aceasta problema si a castigat cateva zeci de mi de euro in aceasta afacere.
Evident ca nu e bine sa inceapa executarea silita dar poate sa astepte sa se termine macar procesul.

Nu stiu ce a vrut să spună antevorbitorul meu cu încheierea unui antecontract de vânzare, apoi achitarea datoriilor din avans si mai apoi încheierea contractului de vânzare. ªi unde va sta? Va obţine o sumă mică de bani pentru că, în cazul în care te grăbeşti să vinzi, dai apartamentul ieftin, plătesti datoria la RADET, si ulterior primeşti diferenţa de bani când închei contractul în formă autentică. ªi ce a rezolvat cu asta? El va rămâne pe drumuri, ori nu cred că o astfel de soluţie aştepta de la noi.
De acord cu tine, Cora. Mai ales ca, daca e de vandut, poate vinde si cu datorii, nu spune nimeni ca nu... Nu-i musai sa le platesti inainte. Dar ce te faci daca pune RADET sechestru? :O
Iar procesul e in curs, asa am inteles, poate mai dureaza 1 termen si e gata!
In 2 luni poate incepe executarea, crezi ca apuca sa agseasca pe cineva sa vanda? Si sa mai si stea acolo vreo 3 luni, sa-si caute ceva mai ieftin...

Alte discuții în legătură

Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari andreica1 andreica1 Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a ... (vezi toată discuția)
Datorii catre furnizori (respectiv radet) claudiuklf claudiuklf PROBLEMA MEA ESTE URMATOAREA AM AVUT UN ADMINISTRATOR CARE A MURIT SI A LASAT ASOCIATIA CU DATORII LA FURNIZORUL DE CALDURA CEVA DE GENUL UN MILIARD DE LEI ... (vezi toată discuția)
Se poate popri fondul de rulment, de reparatii sau cel cu destinatie speciala ? Robert58 Robert58 Buna ziua ! Datorita a 2 mari datorinci, un furnizor de agent termic s-a indreptat impotriva asociatiei cu care desigur avea incheiat contract de ... (vezi toată discuția)