avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul taximetristilor?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul taximetristilor?

ce salariu trebuie sa aiba un taximetrist?
Cel mai recent răspuns: rusu_costelpn , utilizator 20:49, 7 Iunie 2008
bobo24 a scris:

are contract, este calificat. intrebarea este daca se aplica salariul prevazut de ccm la nivel de ramura transporturi sau ccmn



Da - se aplica salariul la nivel de ramura.
elis a scris:

In cazul in care unitatea la care lucrati nu este inclusa in aceasta lista, atunci este aplicabil salariul minim prevazut de CCMN pe anii 2007 - 2010 (salariul minim fiind de 600 lei).


Iertati-ma, eu personal nu va dau dreptate. Conform art Art. 3. din CCM la nivel de ramura transporturi "Clauzele prezentului contract colectiv de muncă unic la nivel de ramură transporturi produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile de transporturi şi activităţi conexe din ţară, indiferent de structura capitalului acestora.", deci nu se face nici o circumstantiere sau limitare a aplicabilitatii CCM la nivel de ramura numai pentru salariatii afiliati organizatiilor sindicale care au negociat CCM. E ca si cum am spune ca daca intr-o unitate unii salariati nu sunt membrii de sindicat, drepturile negociate de sindicat cu patronatul nu se vor aplica salariatilor ne-membri de sindicat din aceeasi unitate.

Mai mult, art. 123 din CCM la nivel de ramura transporturi precizeaza ca "prezentul contract colectiv de muncă unic la nivelul ramurii transporturi produce efecte după cum urmează: 1. în toate unităţile nominalizate în anexa nr. 5; 2. în toate unităţile din ramura transporturi şi activităţi conexe, conform art. 11, (1), lit. c) din Legea nr. 130/1996". Art. 11 alin (1) din Legea 13/1996 prevede urmatoarele: "Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează: [...] (c) "pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional"...deci indiferent daca unitatile respective au avut reprezentanti la negocierea CCM la nivel de ramura.

In concluzie, din punctul meu de vedere, bobo24, vi se aplica CCM la nivel de ramura transporturi DA, tocmai pentru ca este mai favorabil decat CCM la nivel national.

Toate cele bune!
ma alatur rationamentului lui elis. daca se aplica ce e mai favorabil atunci se poate cauta un alt CCM la nivelul numai unui grup de unitati care ar fi mai favorabil decat cel la nivel de ramura. se incurca astfel lucrurile. ratiunea pentru nivel de ramura eu o inteleg altfel: nu ai negociat...nu ti se aplica.
aba812001 a scris:

ma alatur rationamentului lui elis. daca se aplica ce e mai favorabil atunci se poate cauta un alt CCM la nivelul numai unui grup de unitati care ar fi mai favorabil decat cel la nivel de ramura. se incurca astfel lucrurile. ratiunea pentru nivel de ramura eu o inteleg altfel: nu ai negociat...nu ti se aplica.


Eu nu prea inteleg argumentatia dvs...evident ca poate exista un CCM la nivelul unui grup de unitati, asa cum poate exista un CCM la nivelul angajatorului individual...insa intotdeauna CCM-urile de la niveluri inferioare vor trebui sa prevada drepturi cel putin la fel de favorabile ca cel de la nivelul imediat superior si tot asa. In speta, CCM la nivel de ramura transporturi trebuie sa contina prevederi cel putin la fel de favorabile ca si CCM la nivel national. Nedumerirea mea cu privire la argumentatia dvs are loc in contextul in care nu aduceti absolut nici un argument sau alta interpretare (in contradictoriu cu cea de mai sus) avand in fata textele de lege...

Nu de alta, dar mai exista si prevederile Codului Muncii in acelasi sens:

"Art. 240. - (1) Contractele colective de muncă se pot încheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate şi la nivel naţional.
(2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi la nivelul unor grupuri de angajatori, denumite în continuare grupuri de angajatori.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.
(2) La fiecare dintre nivelurile prevăzute la art. 240 se încheie un singur contract colectiv de muncă."

Toate cele bune!
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2008
cvm, utilizator
Ca o dovada in plus ca un taximetrist de la 01.01.2008 trebuie sa aiba un salar minim de baza negociat de 1.050 lei fara alte adaosuri, indemnizatii sau sporuri cu caracter permanent stau si controalele efectuate de ITM NEAMT la operatorii de transport din judetul Neamt inclusiv la firmele de taximetrie, controale efectuate in luna aprilie 2008 ,dar cu planuri de masuri de refacere a salariilor potrivit grilei de salarizare din CCM-RT 2008-2010 incepand cu 01.01.2008.Ceea ce ridica aprinse discutii este faptul daca angajatorul poate conditiona sau nu acordarea acestui salar de un asa numit plan de venitturi sau incasari, lucru ce este valabil si la firmele de transport calatori.Multi angajatori din domeniul transporturilor au incheiate CCM la nivel de unitate in care au precizata ca forma de salarizare la soferii transport calatori, taximetristi acordul individual. Mai poate fi vorba de acord individual intre salariat si angajator daca acesta din urma e obligat sa acorde salariul negociat de 1.050 la un sofer pentru 170 de ore lucrate indiferent de veniturile aduse?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm nivel ramura gentilom gentilom La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de ramura mirela onea mirela onea Buna ziua As dori sa intreb daca exista obligativitatea sa respectam (ca firma) contractul colectiv la nivel de ramura, daca nu suntem afiliati la nici un ... (vezi toată discuția)
Coef min de ierarhizare ccm la nivel national sau la nivel de ramura? alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Am si eu nelamurire. Societatea noastra are CCM de anul trecut, iar ca obiect de activitate remorcajul si legarea/dezlegarea navelor. Pana sa ... (vezi toată discuția)