avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor din partea unui notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor din partea unui notar

Buna ziua.
Am urmatoarea situatie de partaj la notar.
Mama impreuna cu fratele cel mare si bunica vor sa ii cedeze prin semnatura unui alt frate cel mai mic.Bunica si fratele cel mare vor sa semneze de bunavoie(adica fara vreo pretentie baneasca),iar mama a cerut o suma de bani pe care fratele cel mic a zis ca nu o are intergral ci doar o parte urmand ca apoi sa achite diferenta intr-un termen de 3 luni de la data cedarii mamei.As vrea sa stiu daca acest aspect va fi consemnat in actul de cedare notarial sau se face un act conventional separat?
In caz ca fratele nu va mai achita suma restanta mama il poate da in judecata in vederea anularii actului de cedare de proprietate?
Noi am vrea sa facem altfel si anume mama sa fie prezenta cand ceilalti ii cedeaza fratelui drepturile,iar apoi sa faca cu fratele o conventie notariala prin care se angajeaza ca dupa ce a primit intreaga suma de bani ceruta(depusa intr-un cont bancar-deci poate avea dovada in instanta in caz de razgandire)drepturile ei sa proprietate sa treaca pe numele fratelui.
Credeti ca este posibil asa?
Astept raspunsul unui notar care sa ma lamureasca.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 14:52, 4 Februarie 2011
banueisc ca prin "sa ii cedeze" intelegeti ca vor sa faca un partaj voluntar prin care nu primesc nici lot in natura si nici o despagubire patrimoniala.
Acest aspect, respectiv faptul ca mama dumneavoastra urmeaza sa primeasca o suma de bani de la frate in schimbul faptului ca nu primeste lot in natura in urma partajului se va consemna in contractul de partaj si se va numi sulta.
In caz ca fratele nu achita pana la termenul stabilit sulta, mama dvs il poate da in judecata si poate cere rezolutiunea contractului de partaj.
"Conventia: despre care faceti vorbire nu este posibila. Exista o solutie, in schimb ca si costuri se apropie de dublu: puteti face un partaj prin care fratele cel mare si mama nu primesc nici lot in natura nici sulta iar mama si fratele mic raman in continuare in indiviziune. Ulterior fratele mic si mama fac un contract de partaj prin care fratele mic primeste intreg imobilul iar mama primeste sulta dorita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajul la notar maria dinca maria dinca Buna ziua. As dori sa aflu si eu parerea unui avocat in legatura cu un partaj la notar. Mama impreuna cu fratele cel mare si bunica vor sa ii cedeze prin ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! incerc sa aflu care e cel mai simplu fel prin care ... antonb antonb Buna ziua! Incerc sa aflu care e cel mai simplu fel prin care pot sa cedez o mostenire fratelui meu (noi doi suntem singurii mostenitori ai tatalui), eu ii ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire mariah2010 mariah2010 Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa ... (vezi toată discuția)