avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestare proces verbal de constatare a contraventiei
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestare proces verbal de constatare a contraventiei

Buna ziua, am primit prin posta (29.01.2011, conform stampilei oficiului postal) un proces verbal de constatare a contraventiei, facut pe lipsa unei autorizatii de construire (Legea nr. 50/1991) a firmei luminoase a unui magazin stradal al societatii mele. Problema este ca respectivul document a fost intocmit la sediul primariei orasului respectiv, este mentionata persoana juridica vinovata, insa lipsesc cu desavarsire mentiunile referitoare la reprezentantul legal al societatii, precum si cele referitoare la obiectiuni - la acest punct este mentionat "nu este de fata la intocmirea procesului verbal". La rubrica "Alte mentiuni" a fost scris "Procesul verbal a fost incheiat la sediul agentului constatator, toate persoanele prezente avand aceeasi calitate, neavand dreptul de a semna in calitate de martor, conform art. 19 al OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor". Mentionez ca in josul paginii, la "Contravenient" a fost completat "nu este de fata".
In fapt, problema sta in felul urmator: in iulie 2010, in urma controlului de la primarie, s-a constatat lipsa autorizatiei pentru firma luminoasa a magazinului (recunoastem aceasta culpa). S-au demarat imediat formalitatile si s-au depus actele la primarie pentru intrarea in legalitate, respectiv am depus dosarul la primarie pentru eliberarea certificatului de urbanism necesar eliberarii autorizatiei de constructie la termen, pentru a nu primi amenda, am informat despre aceasta si inspectorul care a venit in control. Am platit la directia venituri taxa de afisaj pana in august 2010. De acum incep "bucuriile": de la primarie nu am primit un termen in care sa fie eliberat respectivul certificat si, la insistenta noastra de a primi informatii cu privire la eliberarea respectivului certificat si a autorizatiei de construire, ni s-a spus ca nu mai avem nimic de facut, intrucat dosarul este depus si, in momentul in care va fi eliberat certificatul de urbanism, se va incepe demersul pentru eliberarea autorizatiei, ca dureaza mai mult timp, si vom fi anuntati cand va fi gata, sa nu mai mergem sa intrebam. Dupa ce am primit pv, a mers cineva la primarie si i s-a eliberat imediat (in 01.02.2011) Certificatul de urbamism (care are data de 16.08.2010 !!!). Recunosc, a fost greseala mea ca nu am facut o adresa scrisa prin care sa solicit informatii referitoare la stadiul dosarului. Pentru noi, dupa depunerea actelor, problema parea a fi rezolvata, din moment ce si platisem taxa de afisaj, urmand sa primim un raspuns de la primarie cand va fi gata.
Agentul constatator al pv primit astazi, ne-a spus ca nu are ce sa faca, procesul verbal a fost deja trimis catre noi si ca el stie ca au fost incepute demersurile pentru certificate de urbanism si autorizatie, dar nu mai poate sa faca nimic si oricum nu avem autorizatia de functionare in momentul cand a facut respectivul proces verbal. L-am intrebat ce este de facut in aceasta situatie, tinand cont ca magazinul respectiv se va inchide luna aceasta, daca mai are rost sa continuam demersurile pentru obtinerea autorizatiei de construire pentru firma magazinului, iar raspunsul m-a lasat masca: ne-a spus ca nu mai are rost si ca putem face recurs la amenda, respectiv sa anuntam ca inchidem magazinul la directia venituri si sa platim la zi taxa de afisaj. #-o#-o#-o
Imi cer scuze pentru "romanul" de mai sus, insa trebuia sa va explic toata situatia.
Acum nu stiu ce sa fac, sa contest sau nu acest proces verbal, amenda este destul de mare, insa sunt revoltat de nesimtirea acesor functionari.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters116443 , utilizator 09:16, 4 Februarie 2011
aveti dreptul de a contesta procesul verbal de contraventie, la judecatoria in a carui raza teritoriala se afla locul unde s-a savarsit contraventia.
Din punctul meu de vedere actul de sanctionare poate fi atacat din punctul de vedere al neindeplinirii unor conditii de forma (din cele de mai sus, ar rezulta o nulitate relativa, iar daca puteti dovedi si vatamarea e ok)
Din punctul de vedere al fondului, va recunoasteti vinovatia, insa avand in vedere demersurile efectuate pentru intrarea in legalitate, ati putea merge pe o individualizare a sanctiunii si sa solicitati transformarea amenzii in avertisment.
Le puteti incerca pe amandoua.
Aveti si dreptul al recurs (din cate stiu pe legea 50 sentintele se mai pot ataca cu recurs, doar cele pe lg 61 si OUG 195 nu)
Succes
Buna ziua, va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Ma gandeam la solutia inlocuirii amenzii cu ce a avertismentului. Este ridicol ceea ce s-a intamplat, in pv se spune ca nu am depus actele pana la data de ..., iar certificatul de urbanism este eliberat in ziua imediat urmatoare, insa, cu toate ca ne-am interesat de mai multe ori cand se elibereaza acest act, de abia dupa intocmirea pv de contraventie din 2011, mai exact la cateva zile dupa, ne-a fost eliberat certificatul de urbanism. Asta ce denota, daca nu neglijenta profesionala si alte culpe in sarcina functionarilor respectivei institutii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda pentru inceperea unei constructi fara autorizatie de construire cristimarian cristimarian am o mare problema sunt copropietar la un teren si am inceput sa fac o constructie pentru inceput am obtinut certificat de urbanism si aproape toate avizele am ... (vezi toată discuția)
Marire baie apartament fara autorizatie vasilescupetro vasilescupetro Buna ziua,de curand am spart un perete de debara pt a marii baia si acum m-am trezit cu politia locala la usa...care a venit in urma unei sesizari facute de un ... (vezi toată discuția)