avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prima de instalare cu viza de flotant
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prima de instalare cu viza de flotant

buna ziua,
am cautat in toate topicurile si nu am gasit raspuns pt problema mea.
am absolvit facultatea in iunie 2010 si beneficiez pana la sfarsitul lui februarie de indemnizatie de somaj.
mi-am gasit loc de munca la mai mult de 50 km de domiciliul stabil, si urmeaza sa semnez contractul de munca, insa cu 3 saptamani inainte imi facusem viza de flotant in orasul respectiv.
am primit raspuns de la angajatii AJOFM ca nu pot beneficia de prima de instalare din cauza stabilirii resedintei.
in acest caz mi se pare articolul 75 din legea 76/2002 destul de ambiguu, pentru ca nu se specifica daca este vorba de domiciliul flotant sau stabil si nici nu se spune daca schimbarea domiciliului este obligatorie dupa semnarea contractului de munca sau inainte.
va rog sa ma lamuriti dvs., sa stiu ce pot face mai departe.
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ancuticulica , utilizator 19:56, 19 Octombrie 2011
Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.
Inteleg ca trebuia sa incheiati intai CIM-ul si apoi stabilirea domiciliului. Acum considera ca nu v-ati icadrat in alta localitate deoarece locuiati deja acolo.
Pentru informatii ar trebui sa puteti apela la ei pentru tot ce va trebuie
LEGE nr. 544/2001
ART. 5
(1) Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice, in conditiile prezentei legi, informatiile de interes public.
(2) Autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal.


Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarului public:
Art. 3 Legea nr. 188/1999
a) punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative;
e) orientare către cetăţean;


Dar va spun eu cum stau lucrurile. N-are nici o legatura cu diferenta dintre flotant si stabil, ci doar schimbarea domiciliului (care este ori flotant ori stabil - adica v-ati mutat) si incadrarea in munca la peste 50Km de domiciliul stabil. Altfel, daca legea nu specifica, orice este legal. Daca exista ambiguitate, aceasta este o informatie clara, inafara daca variantele interpretarilor sunt contradictorii, daca nu se specifica altfel. Eu mi-am schimbat domiciliul stabil dupa ce m-am angajat astfel si cei de la AJOFM tot mi-au refuzat dreptul, pentru care i-am dat in judecata in Contencios Administrativ si Fiscal (angajand un avocat). Mai mult de atat, beneficiati de articolele 73, 74 si 75 din legea 76/2002 cumulate. Garantez ca cei de la AJOFM-ul dvs nu cunosc legea, si suspectez ca sunt invatati asa din oarecare motiv care circula pe arborele ierarhic din Ministerul Muncii "si Solidaritatii :)) " sa nu va dea aceste prime. Un inspector a avut si tupeul sa-mi zica malitios: "Ai sa alergi dupa bani si n-ai sa rezolvi nimic". Avea dreptate. Deocamdata, i-am rezolvat pe cativa cu un dosar penal pentru abuz in functie si un proces, dar sunt in executare, asa ca n-am rezolvat nimic inca. Urmeaza sa le fac un raport cu cerere de disponibilizare si restructurare pe motiv de incompetenta daca nu se misca nimic.

cititi si:
HOTARÂRE nr. 174 din 20 februarie 2002 (normele metodologice ale legii 76/2002)
[ link extern ]

Si daca ajungeti la concluzia ca vreti sa-i dati in judecata:
ART. 76 Legea nr. 188/1999
(1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim se poate adresa instanţei judecătoreşti, în condiţiile legii, împotriva autorităţii sau instituţiei publice care a emis actul sau care a refuzat să rezolve cererea referitoare la un drept subiectiv sau la un interes legitim.
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
justice123, utilizator
Mentiune:
"ca urmare a acestui fapt" nu se refera la nici o incadrare temporala, ci este echivalent cu "pe cale de consecinta", sau, ti-ai schimbat domiciliul fiindca ti-ai gasit de munca la peste 50Km distanta de casa, fiind incadrat in somaj. Inainte sa se semneze un contract de munca au loc interviuri, teste, discutii care iau timp. Unde stai in acest timp, faci naveta? Legea nu e absurda, cei care o interpreteaza asa sunt.

Intelegeti ca functionarii aceia au doar liceul, si din pacate chiar juristii si consilierii aceia cu 4000RON net pe luna (in cazul meu), n-au cunoscut legea.

In plus, dovada schimbarii domiciliului trebuie sa se poata demonstra circumstantial, fara adaosuri si schimbari de buletin, fiindca legea nu vizeaza birocratia drept realitate ci realitatea in sine, adica este irelevant cand vi l-ati schimbat in totalitate, cu exceptia ca sa se fi schimbat in timpul incadrarii in somaj (asta e sigur). Daca ti-ar trebui o schimbare de domiciliu ca sa se demonstreze ca ai talharit pe cineva in alta localitate unde am mai ajunge? "Cum domle', ce sa caut acolo, e imposibil, n-am domiciliu in acea localitate :))"

Ar trebui sa se dea teste de inteligenta gen "ce intelegeti prin aceasta formulare" la angajarea bugetarilor, dar se stie ca acestia sunt angajati pe cai nemeritocratice.
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
justice123, utilizator
buna seara, lamuriti-ma si pe mine, sunt in somaj, sunt din buzau si am o promisiune pentru un loc de munca in bucuresti, daca ma angajez in bucuresti, beneficiez de indemnizatia de relocare, in cazul in care imi pun viza de flotant?sau trebuie sa imi schimb domiciliu?o seara buzau

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de relocare iancu_anca iancu_anca Buna ziua Mi-am depus la ajofm Timisoara dosarul pentru prima de relocare. Eu aveam domiciliul in Deva insa aveam viza de flotant si am lucrat in Timisoara. ... (vezi toată discuția)
Caz atipic de incadrare pentru prima de mobilitate francisca_0997 francisca_0997 Persoana cu domiciliul stabil in loc. B, nu este luat in evidenta AJOFM, isi gaseste un loc de munca si devine salariat al unei S.C., in loc. S, la o distanta ... (vezi toată discuția)
Somaj marisara marisara Potrivit legii 76/2002 persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează într-o localitate situată la o ... (vezi toată discuția)