avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sunt obligata sa platesc datoriile sotului la stat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sunt obligata sa platesc datoriile sotului la stat dupa moartea acestuia?

sotul meu a avut o firma asociatie familiara, unde a acumulat datorii atat la casa de pensii cat si la finantele locale , in ultimele 2 luni a fost angajat la o alta firma, fara sa inchida A.F -ul, ramanand incontinuare cu datoriile la CAS si la finante.A inteles ca se va pune sechestru pe pensia mea de boala(sotia) sau isi vor recupera datoriile prin executare silita. Casa este mostenita de catre mine, iar trecerea in proprietate nu a fost definitivata.La judecatorie s-a facut un document prin care noi doi am depagubit ceilalti mostenitori, iar prin predarea acestui act la cadastru se facea localizarea prin gps si inta automat pe numele nostru,dar acest act nu a mai fost predat dat fiind faptul ca sotul a decedat, in CF singurul proprietar a ramas tatal meu cel de la care am primit mostenirea. Intrebarea mea este: daca nu platesc datoriile la stat (nu-mi permit sa la platesc) ce consecinte voi suporta?mentionez ca nu am facut parte din acesta asociatie familiara decat el singur.va multumesc. astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Marcela Jechian , Consilier juridic 10:44, 4 Februarie 2011
Buna ziua!
1. Trebuie precizat ca asociatia familiala se constituie din cel putin doi membri ai familiei (de unde si denumirea). - Legea 300/2004 si OUG 44/2008.
Probabil ca sotul dumneavoastra a avut in plus doar calitatea de reprezentant al asociatiei familiale fata de terti, din moment ce spuneti ca erati straina activitatii pe care aceasta o desfasura. Sigur nu este vorba despre un alt tip de organizare?
In ipoteza pe care eu o dechid, datoriile asociatiei (care nu are personalitate juridica si nici bunuri proprii) sunt ale membrilor, datorii comune ale sotilor care, in cazul in care nu realizati plata voluntara, pot fi satisfacute de creditori -CAS, finante, etc, -cu prioritate din bunurile comune ale sotilor, ulterior si din bunurile proprii pana la acoperirea creantei.
2. Din pacate, inscrierea in cartea funciara a casei pe care ati mostenit-o nu transmite proprietatea. Faptul ca nu v-ati inscris dreptul nu afecteaza calitatea de proprietar. Aveti calitate de proprietar alaturi de sotul decedat prin efectul hotararii judecatoresti date in dezbaterea mostenirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie de catre asociatie de proprietari vasilemb vasilemb Un locatar este dator la Asociatia de Proprietari, dar apartamentul este pe numele altcuiva. Cine trebuie actionat in judecata? Ce garantie avem ca si ... (vezi toată discuția)
Privilegiul imobiliar elga50 elga50 Am urmatorul caz: - un apartament in care locuieste sotul mostenitor; - la apartamentul respectiv s-au inregistrat restante fara speranta de a mai fi ... (vezi toată discuția)
Proprietari decedati, datorii mari la intretinere atancoc atancoc Avem o mare problema:la noi in asociatie:exista un apartament al caror proprietari au decedat,inclusiv cei doi fii ai lor ce erau singurii mostenitori ... (vezi toată discuția)