avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA radiata fara notificare de la ORC
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA radiata fara notificare de la ORC

Buna,

M-am trezit cu o recomandata de la finante, prin care eram chemat sa-mi reglementez situatia, deoarece ORC'ul mi-a radiat PFA'ul :)

In urma vizitelor la ORC si finante am aflat ca acum doi ani a fost data ceva ordonanta sau lege in care se prevedea obligativitatea schimbarii certificatlui fiscal, si cum eu nu am facut asta (din lipsa de informatie) m-am trezit cu PFA'ul radiat.

Sigur ca necunoasterea nu ma absolva de vina (daca exista vreuna). Am intrebat la ORC daca nu cumva ar fi trebuit sa primesc de la ei o notificare inainte de a-mi radia PFA'ul si mi-au spus ca legea nu prevede asa ceva.

In conditiile in care sunt la zi cu taxele si impozitele, ba chiar am de recuperat bani (din diferenta de impozit) de la finante, inchiderea PFA'ului fara nici o notificare nu este o masura abuziva ?

Pot apela la vreo cale legala prin care sa dovedesc ca au gresit si sa cer habar nu am ce...daune morale, etc ?

De la ORC mi-au spus ca tot ce pot face este sa-mi deschid un nou PFA.

Mai am multe intrebari, dar as vrea sa le luam pe rand...prima etapa...pot face ceva legal sa dovedesc abuzul ? Daca DA...ce anume ? Daca NU...de ce nu ?

Mersi in avans de raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
OvidiuM, utilizator
Cel mai recent răspuns: Elena Perianu , Traducator autorizat 13:13, 4 Februarie 2011
Termenul in care persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate trebuie sa decida daca vor lucra ca intreprindere, persoana fizica sau intreprindere familiala, sub sanctiunea radierii, a fost extins cu un an, pana la 25 aprilie 2010, deoarece numarul optiunilor nu a depasit un sfert din total. Prelungirea termenului cu inca un an a fost dispusa printr-o ordonanta de urgenta adoptata de guvern, decizia fiind motivata prin faptul ca un numar redus de PFA si AF-uri ar fi trebuit dizolvare in aceste zile.

Guvernul a argumentat in continutul actului normativ ca pana la data de 17 martie 2009, dintr-un total de 307.505 (100%) comercianti care intrau sub incidenta ordonantei de urgenta si ar fi trebuit sa isi exercite dreptul de optiune, au formulat cerere in acest sens un numar de 78.092 comercianti (25,40%). In aceste conditii, membrii executivului au indicat ca ”prin punerea in aplicare a masurii radierii acestor comercianti din registrul comertului impactul asupra mediului de afaceri ar fi fost major”.

Printr-o ordonanta de urgenta aprobata, Guvernul a decis ca persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate pot functiona inca un an in baza certificatului de inregistrare emis de Oficiul Registrului Comertului, pana la 25 aprilie 2009, interval in care trebuie insa sa decida daca vor lucra in continuare individual si independent ca persoane fizice autorizate (PFA), ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale sau ca membri ai unei intreprinderi familiale, in caz contrar riscand sa fie radiate. Printr-o noua ordonanta, termenul a fost stabilit pentru 25 aprilie 2010.

Deci ati avut la dispozitie doi ani pentru a va decide, iar motivatia ca nu cunosteati legea nu va scuteste de respectarea ei. Vorba ceea, unde-i lege nu-i tocmeala. In concluzie, nu mai aveti ce face in acest caz, rezultind ca intr-adevar trebuie sa va deschideti un alt PFA sau sa infiintati o alta forma de activitate - II, IF ... SRL.
Multumesc pentru raspuns. Aveti dreptate in ceea ce priveste necunoasterea legii.

In schimb, nelamurirea mea persista...nu ar fi trebuit sa primesc o notificare prin care sa fiu anuntat de intentia celui ce aplica legea vis a vis de radierea PFA'ului ?

Ovidiu daca in lege / ordonanta aia prin care se cerea schimbarea codului caen si reorganizarea nu s-a spus nimic de notificare, cei de la ORC nu au notificat... Pe mine insa m-au notificat cei de la finante prin februarie 2010 cum ca ar trebui sa le duc copie dupa certificat cu noile coduri caen sau sa-l schimb daca nu l-am schimbat inca; mi-am schimbat / actualizat certificatul in martie 2010.
Asta este supararea mea, ca nimeni nu a zis nimic...nici ORC nici finantele. Desigur necunoasterea legii nu ma absolva de vina, dar cred ca o simpla notificare ar fi rezolvat problema asta, ca si speta nu neaprat cazul meu in particular.

In Timis sunt 6000 de astfel de situatii. Nici nu vreau sa ma gandesc ce o fi la nivel national.

O simpla hartie trimisa ar fi rezolvat miile de situatii.
Ai perfecta dreptate, Ovidiu, o notificare ar fi rezolva multe, eu nu am facut decit sa-ti "citez" ce zice la lege. Dar s-a vorbit destul de mult de chestia asta la tv, si prima data si cind s-a facut prelungirea. Norocul meu ca eu nu sint cu inregistrare la ORC, cine stie, poate pateam si eu la fel ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa radiat marespatricia marespatricia M-am trezit in luna mai cu PFA-ul radiat, desi am primit in fiecare an avizul primariei pe autorizatie. Ce ar trebui sa fac acum ca sa imi reiau activitatea pe ... (vezi toată discuția)
Radiere asociatie familiala GruholNelu GruholNelu am venit in tara si mi am vazut AF radiat ce ar trebui sa fac?mentionez ca nu am primit la sediul social nici o somatie privind aceasta modificare va multumesc ... (vezi toată discuția)
Radiere pfa de la rc fara stire! july_a34 july_a34 Buna ziua! Numele meu este Parvan Ioana si in 2006 am devenit persoana fizica autorizata pentru a putea cumpara un imobil de la stat in rate! Plata a fost ... (vezi toată discuția)