avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Microintreprindere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Microintreprindere

Buna ziua, am si eu niste nelamuriri referitoare la microintreprinderi. Ele au asociati sau angajati? Ce taxe si impozite se platesc? Este la fel ca si la SC (16% impozit + contributii). Ce declaratii se depun lunar/anual? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dates.raluca , utilizator 11:11, 4 Februarie 2011
O Microintreprindere este o Societate Comerciala normala care beneficiaza, in plus fata de alte societati comerciale, de posibilitatea de a fi impozitata cu un procent de 3% din cifra de afaceri, spre deosebire de societatile comerciale platitoare de impozit pe profit 16%. Codul Fiscal se refera la microintreprindere ca la "o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ unele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent".

Impozitarea microintreprinderilor este realizata in cadrul titlului IV din Codul fiscal in cuprinsul art. 103-112. Aceste prevederi au facut in anul 2006 subiectul unor modificari consistente in conditiile in care la cateva zile inainte de adoptarea acestor modificari in camera decizionala din Parlament eliminarea lor era quasi iminenta. Desi modificarile nu sunt la prima vedere importante ele ascund insa consecinte cu mult mai ample

# Pentru a putea beneficia de aceasta facilitate, o societate comerciala trebuie sa indeplineasca niste conditii impuse de lege la data de 31 decembrie a anului precedent (daca este cazul), referitoare la activitatea sa economica, printre care: are inscrisa in obiectul de activitate productia de bunuri materiale, prestarea de servicii si/sau comertul;
- are de la 1 pina la 9 salariati inclusiv;
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro ;
- capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice. ( Codul fiscal art. 103 ).
Multumesc pentru timpul acordat=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de incetare/impozit pe profit mihaelaaaaaa mihaelaaaaaa Buna seara. Daca pe decizia de incetare a contractului de munca al ultimului salariat al unei societati este inscrisa data de 01 ianuarie (raporturile de ... (vezi toată discuția)
Imm? madu-deny madu-deny Ce conditii trebuie sa indeplineasca o societate ca sa fie incadrat in categoria IMM-urilor? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)
Depasire venituri 100.000 euro Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona Art. 103: Definiţia microîntreprinderii În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte ... (vezi toată discuția)