avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... abitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

abitatie viagera

buna ziua.locuinta soacrei mele este de la tatal ei.are contract de vanzare cumparare unde este trecuta ea si sotul ei.la un momemt dat scrie drept clauza ca vanzatorul si-a rezervat dreptul de abitatie viagera pe intreaga locuinta.Va rog sa imi explicati aceasta clauza,ce inseamna asi asuma dreptul de abitatie viagera pe intreaga locuinta?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 12:37, 4 Februarie 2011
vanzatorul are dreptul sa locuiasca in casa pana la decesul sau
Tatal soacrei are dreptul sa locuiasca in intreaga casa. Socrii dvs. nu, ei au doar nuda proprietate, trebuie sa plateasca impozitele, pot vinde, dona etc. dar trebuie sa respecte abitatia vanzatorului. De ex. daca vand casa, noul proprietar nu are dreptul sa locuiasca acolo, trebuie sa il lase pe tatal soacrei si sa nu ii tulbure folosinta.
Abitatia fiind viagera ( pe viata), cum ii zice si numele, se stinge la decesul beneficiarului. Daca tatal soacrei moare, trebuie sa radiati abitatia din cartea funciara si atunci socrii isi consolideaza dreptul de proprietate si vor avea toate drepturile ( sa si locuiasca acolo) etc.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de propietate danaoz danaoz buna!tatal meu a cumparat o casa de la bunicii mei,dar cand a facut contract de vanzare-cumparare le a dar dreptul la o camera,am putea sa vindem casa daca ei ... (vezi toată discuția)
Bunica i-a donat mamei un apartament dar și-a păstrat dreptul de abitație viageră, iar acum vrea s-o evacueze. este posibil acest lucru? AnnaMariaS95 AnnaMariaS95 Buna ziua! Mama mea a primit printr-un act de donatie, de la mama sa (bunica mea), un apartament. Acest act de donatie are ca si clauza: drept de habitatie ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare uzufruct viager georgedoru georgedoru Buna ziua. Am problema cu un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager. Socrii mei ne-a facut acte de vanzare cumparare in urma cu cativa ani pe ... (vezi toată discuția)